PRIJEDLOG VLADE

Švedska agencija za zdravlje odobrila povećanje broja sudionika na javnim događajima s 50 na 500

Broj sudionika može se povećati pod uvjetom da se poštuje distanca od metar i da su sjedala označena
Anders Tegnell
 Janerik HENRIKSSON/TT NEWS AGENCY/AFP

Švedska agencija za zdravlje odobrila je vladin prijedlog da se podigne dopušteni broj sudionika na javnim događajima s 50 na 500, rekao je u četvrtak glavni epidemiolog Anders Tegnell.

Broj sudionika može se povećati pod uvjetom da se poštuje distanca od metar i da su sjedala označena, rekao je. Vlada je do sada preporučivala distancu od najmanje dva metra kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Švedska je do sada prijavila oko 84.000 zaraženih i 5820 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom.

Dnevni broj mrtvih nedavno se jako smanjio.

Tegnell je izrazio nadu da će Švedska biti pošteđena najtežih posljedica drugog vala zaraze, jer zadnjih tjedana nije zabilježila značajno povećanje broja novozaraženih.

„Situacija je malo drugačija drugdje u Europi”, rekao je.

U Švedskoj na stadionima do 500 gledatelja

Švedske zdravstvene vlasti prihvatile su vladin prijedlog za dozvolu do 500 gledatelja na stadionima za sportske i druge javne događaje, koji moraju biti udaljeni barem metar.

Do sada je na javnim događajima moglo biti maksimalno 50 ljudi koji su morali biti udaljeni dva metra.

Vijest je objavio glavni epidemiolog nadležne švedske agencije za javno zdravstvo Anders Tegnell, prenose mediji u ovoj zemlji.

S obzirom da je u Švedskoj broj novih infekcija i smrti od COVID-19 pao, vlada je prošlog tjedna objavila kako planira uvesti iznimke od maksimuma za 50 osoba za događaje.

"Ako će sve dobro funkcionirati, granica se može podići," kazao je Tegnell.

Švedski nogometni klubovi lobirali su za pravila koja dopuštaju dolazak proporcionalno maksimalnom kapacitetu stadiona, a ne fiksnom broju ljudi.

No, zdravstvena agencija odbacila je taj model, rekavši da će veći broj izazvati neprihvatljivu gužvu u javnom prijevozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:33