ŽIVJELI!

Švedska i Finska pripremaju, za njih, prilično velike promjene zakone o prodaji alkoholnih pića

U Švedskoj će se alkohol moći kupiti na ‘kućnom pragu‘, a u Finskoj je odobrena prodaja pića s većim udjelom alkohola

Ilustracija

 Unai Huizi/imagebroker/profimedia/Unai Huizi/imagebroker/profimedia

Švedska i Finska namjeravaju malo olabaviti svoje iznimno stroge zakone o prodaji alkohola.

Ipak, u Švedskoj se po piće neće odmah tek tako moći u obližnju trgovinu, već vlada u Stockholmu namjerava dopustiti ono što naziva ‘prodajom na kućnom pragu‘, pri čemu će proizvođači alkohola moći svoja pića nuditi izravno posjetiteljima, piše BBC.

Što se Finske tiče, tamošnji je parlament odobrio prodaju fermentiranih pića poput piva, vina i jabukovače s udjelom alkohola do 8 posto u supermarketima. Trenutna granica je 5,5 posto alkohola.

U Švedskoj i Finskoj alkohol se uglavnom može kupiti samo u državnim trgovinama ili u ovlaštenim barovima i restoranima, a te su dvije zemlje jedine u EU koje imaju monopol na alkohol.

Finski parlamentarci izglasali su sa 102 glasova za i 80 protiv zakon o fermentiranim pićima. Svi članovi Kršćanskih demokrata glasali su protiv što su objasnili strahom od porasta konzumacije alkohola. Jača piva, vina i cideri bit će dostupni u trgovinama već sljedeći tjedan, no ne i destilirana pića.

Švedska vlada desnog centra planira pomoći poduzetnicima tako što će dopustiti prodaju vina, piva, jabukovače i alkoholnih pića posjetiteljima pogone proizvođača. Ta bi mjera, ako bude odobrena, trebala stupiti na snagu 2025. godine.

Obje odluke možda će trebati uputiti Europskoj komisiji kako bi se provjerilo da ne krše zakon o tržišnom natjecanju.

Komisija je već izrazila prigovore na odluku Finske da isključi destilirana pića iz svog novog zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 18:55