LJUBAV JE U ZRAKU

Svi u sali gledali su kako frcaju iskre između Elona Muska i ‘lijepe‘ Giorgije Meloni, što joj je samo sve izgovorio...

Musk i Meloni se častili komplimentima: ‘Ona je ljepša iznutra nego izvana‘; ‘On je dragocjeni genij‘

Giorgia Meloni i Elon Musk

 Pcm/zuma Press/profimedia/Pcm/zuma Press/profimedia

Na gala večeri Atlantskog vijeća, lani je glavna zvijezda bio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. No ove godine u središtu pozornosti su bili kontroverzni milijarder Elon Musk i talijanska premijerka Giorgia Meloni, piše Politico.

U ponedjeljak navečer je prestižni think tank dao Meloni nagradu Globalni građanin (Global Citizens Award), na svečanoj večeri koja je postala središnji događaj godišnjeg okupljanja svjetskih vođa.

Musk je, na izričit zahtjev talijanske premijerke, pozvan da predstavi Meloni, u potezu na koji većina okupljenih nije blagonaklono gledala.

Svi koji su pratili događanja u sali Ziegfeld na Manhattanu, mogli su osjetiti da je ljubav zraku.

Musk, tehnološki mogul koji je razljutio regulatore s obje strane Atlantika i podržao Donalda Trumpa na nadolazećim predsjedničkim izborima u SAD-u, predstavio je Meloni biranim riječima kao ‘nekoga tko je još ljepši iznutra nego što jest izvana‘ te tko je ‘autentičan, iskren i promišljen‘.

‘To se ne može uvijek reći za političare‘ dodao je Musk i izazvao smijeh publike.

Meloni je, pak, Muska nazvala ‘dragocjenim genijem‘.

Njih su se dvoje susreli već nekoliko puta, a Meloni je prošle godine ugostila milijardera u svojoj službenoj rezidenciji u Rimu, gdje su razgovarali o temama poput pada nataliteta na Zapadu i potencijala umjetne inteligencije. Musk je također prošlog prosinca bio gost govornik na političkom festivalu koji je organizirala Melonina krajnje desna stranka Braća Italije.

U ponedjeljak je Meloni doživjela svoj trenutak. Nakon Muskovih pohvalnih riječi i kratkog zagrljaja, 47-godišnja Meloni je u 15-minutnom govoru predstavila svoju viziju zapadnog konzervativizma.

Osim kratkog spominjanja talijanske potpore Ukrajini, Meloni se klonila suvremenih geopolitičkih problema. Umjesto toga, upustila se u poduže izlaganje svoje konzervativne filozofije. Koristeći komentar Anthonyja J. Constantinija objavljen prošle godine u Politicu, Meloni je krenula u strastvenu obranu ‘vrijednosti‘ Zapada i ‘civilizacije građene stoljećima‘.

Domoljublje je, rekla je Meloni, ‘najbolji odgovor na deklinizam‘ (uvjerenje da su neka država, društvo ili institucija u propadanju) i osporila je ideju da Zapad propada.

‘Obrana naših dubokih korijena preduvjet je za žetvu zrelih plodova‘, rekla je talijanska premijerka.

‘Naša sloboda i naše vrijednosti i ponos koji osjećamo zbog njih, oružje su kojeg se naši protivnici najviše boje‘, izjavila je, citirajući konzervativne filozofe poput Rogera Scrutona i Giuseppea Prezzolinija.

‘Zapad je sustav vrijednosti kojem je u središtu osoba, u kojem su muškarci i žene ravnopravni i slobodni, pa je samim tim sustav demokratski i utemeljen na vladavini prava. Pitam se i pitam vas - jesu li to vrijednosti kojih se trebamo sramiti?‘

Meloni je svojim govorom na engleskom privukla pozornost više od 600 posjetitelja i dobila ovacije od Muska, koji je sjedio za stolom sa svojom majkom, modelom Maye Musk.

image

Giorgia Meloni i Elon Musk tijekom susreta u lipnju ovegodine u Rimu

Us Palazzo Chigi/ Filippo Attili/zuma Press/profimedia/Us Palazzo Chigi/ Filippo Attili/zuma Press/profimedia

Za Meloni, koja se na europskoj pozornici pojavila kao nova politička snaga nakon što je njezina stranka ovog ljeta ostvarila dobre rezultate na europskim parlamentarnim izborima, bio je to odmak od moćne vanjske politike SAD-a i svijeta think tankova.

Meloni, koja je prethodno govorila na CPAC-u, američkoj konzervativnoj političkoj konferenciji bliskoj Trumpovoj verziji republikanizma, nije otkrila koga podržava na američkim predsjedničkim izborima u studenom, iako je u lipnju imala vrlo srdačan susret s Joeom Bidenom u Bijeloj kući kad je izrazila svoju podršku Ukrajini, po čemu se razlikuje od ostalih desničarskih europskih čelnika poput mađarskog premijera Viktora Orbána.

No unatoč tome što nije izričito poduprla Trumpa, Meloni bi mogla postati sugovornik EU-a s Trumpom ako ovaj pobijedi na američkim izborima u studenom. Njezin savez s Muskom također bi je mogao učiniti korisnim posrednikom s obzirom na njegov zategnut odnos s dužnosnicima EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 09:18