POSLJEDICE ATENTATA

Tajna služba napravila veliku promjenu, pogledajte tko je štitio Trumpa tijekom prvog javnog nastupa nakon pucnjave

Bivši je predsjednik SAD-a u subotu preživio atentat koji se dogodio na političkom skupu kod američkog grada Butlera

Donald Trump na kongresu Republikanske stranke u Milwaukeeju

 KAMIL KRZACZYNSKI/AFP

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump došao je u ponedjeljak na kongres Republikanske stranke u američkom gradu Milwaukeeju u pratnji isključivo muških agenata Tajne službe, piše Daily Mail.

Navodi se da je među agentima Tajne službe koji štite Trumpa obično barem jedna žena te da je moguće da je do promjene došlo nakon što je u subotu u gradu Butleru u saveznoj državi Pennsylvaniji preživio atentat. Ako je suditi prema nekim snimkama iz Butlera, tog su dana u Trumpovoj pratnji bile barem tri žene.

Naime, brojni su korisnici društvenih mreža ustvrdili da je jedna agentica, koja je bila dio živog štita koji je nakon pokušaja atentata okružio Trumpa, preniska da ga učinkovito zaštiti, odnosno pokrije tijelom.

Trump je više puta rekao da je visok 190,5 cm, međutim prošle je godine u travnju, nakon što je uhićen zbog sumnje da je lažirao poslovne knjige, zabilježeno da je visok 188 cm. Newsweek piše da je novinar Jules Suzdaltsev nakon analize fotografije s početka 2024., na kojoj se nalaze Melania Trump, Donald Trump i njihov sin Barron, zaključio da je Trump visok 180 cm. Nakon Suzdaltsevove objave, korisnici društvenih mreža rekli su da Trump nosi cipele s platformom.

S druge strane, prema sada već osam godina starim podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, nacionalnog zavoda za javno zdravstvo Sjedinjenih Američkih Država, prosječna Amerikanka visoka je 162 cm.

Iako se na temelju fotografija osoba u pokretu teško može precizno reći koliko je netko visok ili nizak, agentica tajne službe koju su korisnici društvenih mreža etiketirali kao prenisku da učinkovito tijelom štiti Trumpa na nekim fotografijama djeluje tek nešto niža od Trumpa.

Ona se tijekom gužve na pozornici, koja je nastupila nakon što je 20-godišnji Thomas Matthew Crooks Trumpa ustrijelio u uho, više puta sagnula kako bi ga rukama obuhvatila te je u tim trenucima svakako djelovala dosta niže od Trumpa.

image
JEFF SWENSEN/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP
image
JEFF SWENSEN/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP
image
JEFF SWENSEN/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP
image
Rebecca DROKE/AFP
image
Rebecca DROKE/AFP
image
Anna Moneymaker/getty Images/profimedia/Anna Moneymaker/getty Images/profimedia

Zastupnik u Zastupničkom domu iz redova Republikanske stranke Tim Burchett okrivio je ravnateljicu Tajne službe Kimberly Cheatle za gungulu koja je nastupila nakon pokušaja atentata na Trumpa. On tvrdi da je "raznovrsnost" kriva za moguće sigurnosne propuste. Tajna je služba rekla da želi povećati broj žena u svojim redovima. Cilj joj je da ih u službi do 2030. bude 30 posto. "Netko je zabrljao. Znate da je (Kimberly Cheatle) prije radila za Pepsi. Znam da je bivša agentica Središnje obavještajne agencije (CIA), ali ovo se događa kada ne igraju najbolji igrači", rekao je Burchett.

Kritičari postupanja Tajne službe istaknuli su da jedna agentica nije uspjela svoj pištolj vratiti u futrolu, dok su njezini kolege Trumpa stavljali u automobil. The Telegraph navodi da je Cheatle u CIA-i radila 27 godina te da je ravnateljica Tajne službe postala 2022. godine. Ona je druga žena u povijesti koja vodi Tajnu službu.

Nekolicina komentatora i dužnosnika s desnice i ljevice reklo je da bi Cheatle zbog pokušaja atentata na Trumpa trebala podnijeti ostavku ili da je trebala biti poslana na dopust. Ona je stala u obranu svih agenata koji su u Butleru štitili Trumpa. "Ne dopustite da vam pažnju odvuku oni koji nisu bili na licu mjesta, a svejedno sude", rekla je Cheatle.

image

Kimberly Cheatle

KAMIL KRZACZYNSKI/AFP

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da je osporavanje prava da žene budu članice Tajne službe "suludo". "Ti muškarci i žene riskiraju svoje živote. To ne treba bagatelizirati, neovisno o tome radi li se o muškarcu ili ženi.

Tajna služba Sjedinjenih Država federalna je agencija za provedbu zakona. Zadužena je za provođenje kriminalističkih istraživanja te zaštitu američkih političkih lidera, njihovih obitelji te stranih lidera koji borave u Sjedinjenim Američkim Državama. Danas se Tajna služba nalazi pod Ministarstvom domovinske sigurnosti SAD-a, do 2003. je bila pod Ministarstvom financija. Tajna služba predsjednike SAD-a i predsjedničke kandidate štiti od 1901. godine. Prve je žene zaposlila 1971. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 02:23