SPAŠAVANJE KOŽE

Tajni plan o okončanju rata izazvao gnjev u Kijevu: Hoće li Ukrajina podleći pritisku?

Njemački kancelar navodno radi na mirovnom planu koji je Kijevu neprihvatljiv

Volodimir Zelenski

 Pou/zuma Press/profimedia/Pou/zuma Press/profimedia

Njemački kancelar Olaf Scholz navodno radi na mirovnom planu koji bi uključivao "teritorijalne ustupke" Rusiji, a tajni plan za okončanje rata u Ukrajini spominje se dok Berlin sve više pokušava izvršiti pritisak na Ukrajinu da prekine rat s Rusijom i krene u pregovore.

Međutim, smatra se da je novi ‘mirovni plan‘ kancelara Scholza pokušaj spašavanja njegove političke karijere, uslijed nagađanja da bi mogao biti prisiljen podnijeti ostavku do kraja mjeseca, nakon nedavnih ponižavajućih izbornih poraza od desničarskih stranaka na lokalnim izborima u saveznim pokrajinama na istoku Njemačke. Taj plan bi u tom smislu bio na tragu politika tih desničarskih skupina koje žele da Njemačka prestane slati pomoć Ukrajini.

image

Volodimir Zelenski i Olaf Scholz

John Macdougall/Afp

Mirovni plan, o kojem je prva izvijestila talijanska La Repubblica, navodno bi prisilio Ukrajinu da prepusti dio teritorija Rusiji jer se "ne isključuje prepuštanje dijela ukrajinskog teritorija Moskvi", kako prenosi Daily Exspress.

Ukrajina je opetovano i kategorički odbacila svaku mogućnost teritorijalnih ustupaka i zahtjeva potpuno povlačenje ruskih snaga. Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, odbacio je takav plan u objavi na X-u. "Samo ukrajinska formula mira, norme međunarodnog prava, teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. To je jedini put do pravde", napisao je Jermak.

U međuvremenu, Rusija inzistira da je mir moguć samo ako Moskva zadrži kontrolu nad regijama Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižja, koje je ilegalno anektirala, a k tome ih ne kontrolira u potpunosti. Moskva također traži ukidanje zapadnih sankcija.

Popuštanje pritisku?

Mirovni plan, za koji se čini da bi išao u prilog ruskim zahtjevima, mogao bi biti dio pokušaja njemačkog čelnika da ojača podršku među biračima, prema kritičarima koji tvrde da kancelar Scholz naprosto popušta pritisku nakon prošlotjednih izbornih poraza.

Sve tri stranke u njegovoj koaliciji lijevog centra pretrpjele su teški poraz na dva regionalna pokrajinska izbora, u Saskoj i Tiringiji, dok su skupine koje traže bolje odnose s Moskvom osvojile daleko više glasova. Nacionalistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) i nova ljevičarska stranka Savez Sahra Wagenknecht (BSW), koje se protive vojnoj pomoći Ukrajini, obje su osigurale rekordne postotke glasova.

image

Volodimir Zelenski

/Profimedia

"Zaprepašten katastrofalnim rezultatima izbora u Tiringiji i Saskoj, kao i progonjen glasinama da bi ga poraz na predstojećim izborima u Brandenburgu mogao natjerati na ostavku, kancelar je odlučio igrati na ukrajinsku kartu, pokušavajući profitirati u kutu u koji je stjeran", piše La Repubblica.

Kancelar Scholz nije javno komentirao mirovni plan, ali je za ZDF rekao da su potrebni ponovni mirovni pregovori između dviju strana. Rekao je da je "došao trenutak da se razgovara o tome kako doći do mira". Potvrdio je da je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom te da su se obojica složili da je potrebna nova mirovna konferencija, koja bi uključila i Rusiju.

Glavna oporbena stranka, CDU, kritizirala je prijedlog da se Rusija pozove na idući mirovni summit.

Scholz se želi prikazati kao kancelar mira, ali istovremeno pogoršava situaciju u Ukrajini i time slabi sigurnost Europe i Njemačke. U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Zelenski obećao je predstaviti vlastiti mirovni plan svoje zemlje u studenom, nakon što o njemu prvo razgovara s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:08