SILVIJU U ČAST

Talijani ogorčeni: ‘Godinama nas je sramotio! Bolje da salon za masažu sa sretnim svršetkom nazovu po njemu, a ne ovo‘

Glavna milanska zračna luka uskoro će biti preimenovana i nazvana po bivšemu talijanskom premijeru

Silvio Berlusconi

 Alberto Pizzoli/Afp

Glavna milanska zračna luka uskoro će biti preimenovana i nazvana po bivšemu talijanskom premijeru i poslovnom tajkunu Silviju Berlusconiju. Berlusconi, koji je umro prošle godine u dobi od 86 godina, vodio je četiri talijanske vlade i bez sumnje je bio jedna od talijanskih ličnosti modernog doba koja su izazivala goleme razdore u talijanskom društvu.

Takva odluka izazvala je salve negodovanja u Italiji. Što je sljedeće: Bunga Bunga Airlines?

Politico piše kako je ljevičarska skupina Mladih demokrata Lombardije pokrenula peticiju tražeći od vlasti da preispita odluku te je prikupila više od 16.000 glasova. Oporbeni političari osudili su vladinu inicijativu.

Silvio Berlusconi zadaje probleme svojim neprijateljima čak i iz groba, piše Politico.

Bura je krenula u petak nakon što je ministar prometa Matteo Salvini objavio tijekom konferencije na jugu Italije da je Nacionalna uprava za civilno zrakoplovstvo odobrila zahtjev regije Lombardije za preimenovanje zračne luke Malpensa u čast Berlusconiju.

- Konačna odluka je na ministru infrastrukture i prometa, a ja sam spreman staviti posljednji potpis, ponosno i od srca. U sjećanje na mog prijatelja Silvija, velikog poduzetnika, veliki Milanac, veliki Talijan. Uvijek s nama, napisao je Salvini kasnije na X-u.

Salvinijeva objava izazvala je burne reakcije zbog niza skandala koji se vezuju za Berlusconija. Osim što je osuđen na zatvor zbog financijskih malverzacija, tijekom godina bio je upleten u brojne pravne kontroverze i seksualne skandale.

image

Zračna luka Malpensa

Alberico/fotogramma/zuma Press/profimedia/Alberico/fotogramma/zuma Press/profimedia

- U Italiji smo prešli put od imenovanja zračnih luka po sucima za borbu protiv mafije iz 80-ih i 90-tih Giovanniju Falconeu i Paolu Borsellinu do Berlusconija, nekoga tko je godinama sramotio Italiju u svijetu", napisao je čelnik Pokreta 5 zvijezda u Lombardiji, Nicola Di Marco u objavi na Facebooku. Ustvrdio je da je imenovanje zračne luke po Berlusconiju ‘znak potpunog propadanja talijanskih institucija‘.

- Zašto zračna luka? To nije pravedno. Zašto mu ne posvetiti salon za masažu sa sretnim svršetkom?, poručila je Greta Cogotti, potpredsjednica gradskog vijeća Bielle - koja se nalazi 70 kilometara od zračne luke - i članica oporbene Demokratske stranke.

U peticiji Mladih demokrata, koja je pokrenuta u nedjelju, tvrdi se da zračna luka zaslužuje ime "koje utjelovljuje vrijednosti poštenja i služenja zajednici", dodajući da "Berlusconi ne odražava te vrijednosti, kao što dokazuju brojne kaznene presude protiv njega.

- Ne želimo da to ostane samo peticija, već i priča o generaciji koja više ne želi podržavati veličanje politike i osobe koja je bila osuđivana za prijevaru, bila pod istragom za dječju prostituciju i korupciju, rekla je Tiziana Elli, voditeljica grupe.

Berlusconijevi stranački kolege i pristaše hvale ga zbog poduzetničkih vještina, karizme i doprinosa talijanskom gospodarskom i političkom krajoliku, dok ga kritičari optužuju da mu je iskoristio položaj kako bi se obogatio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 17:59