UDAR IZ LIBANONA

Televizijsko obraćanje koje ledi krv u žilama, pala otvorena prijetnja članici EU: ‘Smatrat ćemo vas sudionicom rata‘

Cipar je upravo zbog do zuba naoružanog Hezbolaha unaprijedio vojno-obrambenu suradnju s Izraelom tijekom proteklih godina

Hassan Nasrallah

 -/Afp

Vođa libanonskog Hezbolaha, šeik Hasan Nasralah, ove je srijede putem televizijskog obraćanja upozorio Cipar, članicu Europske unije no ne i NATO saveza, da će bilo kakav pokušaj logističke asistencije Tel Avivu u obrani protiv šijitskih militanata smatrati ratnim činom, te će tom zaključku prilagoditi svoju daljnju strategiju sukoba.

- U slučaju da Nikozija Izraelu omogući svoju infrastrukturu za obranu protiv naših intervencija, ciparsku ćemo vladu smatrati sastavnim dijelom našeg rata, te ćemo se sukladno tome i postaviti – izjavio je Nasralah, naglasivši pritom kako će se njihovi borci nastaviti obračunavati s „cionističkim snagama svim raspoloživim sredstvima” te da će se „oglušiti na bilo kakva pravila ukoliko dođe do eskalacije šireg regionalnog sukoba”.

Prijetnju je komentirao i ciparski predsjednik Nikos Christodoulides.

- Ostajemo predani tome da budemo dio rješenja, a ne dio novog problema. Međutim, oduvijek smo se ponosili time što Bliskom istoku preko svoga teritorija nudimo humanitarni koridor koji je vremenom postao simbol naše predanosti miru i stabilnosti u čitavoj regiji – kazao je tijekom obraćanja na lokalnom sveučilištu u Nikoziji.

Cipar se nalazi na 250 kilometara zračne udaljenosti od libanonske obale, zbog čega je tijekom posljednjih godina ojačao bilateralnu obrambenu suradnju s Izraelom u sklopu koje učestalo održavaju i zajedničke vojne vježbe u Mediteranu. Ciparsko-izraelska obrambena suradnja unaprijeđena je dobrim dijelom i zbog do zuba iranskim oružjem naoružanih militanata u Libanonu.

Hezbolah se, naime, smatra jednim od najnaoružanijih nedržavnih aktera na svijetu, u čijem se arsenalu nalaze sofisticirane rakete kratkog, srednjeg i dugog dometa, dronovi, oklopna vozila tenkovi i dr.

Podsjetimo, tenzije koje su od 7. listopada tinjale duž izraelsko-libanonske granice, posljednjih su tjedana izmaknule kontroli, zbog čega postoji legitimna bojazan međunarodne zajednice da bi se tijekom narednih dana mogao otvoriti i novi front na Bliskom istoku. Izraelsko vodstvo predvođeno premijerom Benjaminom Netanyahuom, ali i njegovim šefom diplomacije Israelom Katzom, sredinom su tjedna dali naslutiti da Tel Aviv priprema teren za formalni početak ofenzive na sjeveru zemlje, nakon što je Hezbolah dostavio devetominutni prijeteći video sa snimkama lokacija izraelskih vojnih postrojenja oko grada Haife.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 22:18