SRPSKI MINISTAR

‘Terorist je prije napada supruzi poslao video poruku. Pjevao je na ruskom i rekao: Ovaj autobus vozi u - raj!‘

Napadač je u subotu iz samostrela pogodio u vrat pripadnika žandarmerije koji je osiguravao izraelsko veleposlanstvo u Beogradu

Miloš Žujović i njegova supruga

 MUP Srbije

Ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić jutros je, gostujući na TV Pinku, otkrio nove detalje o teroristu koji je u subotu samostrelom ranio pripadnika Žandarmerije pred izraelskim veleposlanstvom u Beogradu.

Posjetimo, Miloš Žujović je ubijen nakon što je u subotu ispred veleposlanstva Izraela u Beogradu u Republici Srbiji samostrelom ozlijedio 34-godišnjeg policajca Miloša Jevremovića.

Dačić je istaknuo kako on, u slučaju terorističkog čina, ima obvezu razinu prijetnje sigurnosti od terorizma dignuti na crveno, no poručio je kako u ovom trenuku nema naznaka da je situacija opasna, prenosi portal Nova.rs.

- Prošli su kritični trenuci kada je moglo doći do još napada, rekao je.

- Tužiteljstvo sada ispituje je li djelovao sam ili u skupini. Mi imamo ćelije po Srbiji, ljude koji se nalaze u svim gradovima, prate se osobe koje su prešle na islam. Jučer je bio neki pretres u okolici Niša, i tamo je ista situacija. Jedna osoba je prešla u islam. Života Ilić je uzeo ime Ridval Mulal. To je njihova stvar, kojoj će religiji pripadati, a druga je stvar da li iza toga stoje neki opasni ciljevi za druge, naveo je Dačić, pa se obratio muslimanima:

- Neki kritiziraju naše akcije. Govore da je to protiv njih… ovo nisu muslimani, ovo su Srbi koji se bave terorizmom. Riječ je o obliku ekstremizma, i mnogi islamski vjerski vođe su bile na meti vehabijskog pokreta, uključujući i Muamera Zukorlića, rekao je Dačić.

Jučer je crnogorska policija obavila razgovor sa suprugom Miloša Žujovića.

- Besa Žujović, djevojačko prezime je Hadžović. Ona je rođena u Beranama u Sandžaku. U svojoj izjavi stavila je točku na sva pitanja, što, kako... Izjavu je dala crnogorskoj policiji, oduzet joj je telefon, i vidjet ćemo je li sve točno, rekao je ministar.

- Ona kaže da je bila u Plavu (u Crnoj Gori) sa sinom, i da je oko 11:15 sati vidjela da joj je stigla video poruka, koja je poslana oko 10:50. Vidjela je da je Miloš u gradskom autobusu, da pjeva na ruskom, i da joj je rekao da ga taj autobus vozi u Dženet (Raj). Poslije su stigle još dvije video poruke, u kojoj se spominju Izraelci koji ubijaju muslimane. Zvala ga je, zabrinula se, ali se on nije javljao… Tu su vidljivi motivi i jasno je da je u pitanju teroristički čin, rekao je ministar Dačić.

Napadač je u subotu oko 11 sati iz samostrela pogodio u vrat pripadnika žandarmerije koji je osiguravao izraelsko veleposlanstvo u Beogradu. Muškarac je više puta prilazio policajcu pitajući ga gdje je muzej i slično, a zatim se vratio, otvorio vrata kućice, iz vrećice izvadio samostrel i ranio policajca, koji je ispalio nekoliko hitaca i napadač je pola sata kasnije umro.

Ranjeni policajac operiran je i izvan je životne opasnosti.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je došlo do "pokušaja terorističkog napada u blizini izraelskog veleposlanstva u Beogradu".

Godine 2009. srbijanski sud osudio je četvoricu muslimana, sljedbenika sunitske vehabijske sekte, na zatvorsku kaznu zbog planiranja napada na nogometni stadion u Novom Pazaru, glavnom gradu južne srbijanske regije Sandžak, gdje su većina stanovništva umjereni muslimani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 11:25