NEVJEROJATNA PRIČA

TERORISTIČKA VELEIZDAJA Odavao najveće tajne: Sin šefa Hamasa godinama je bio izraelski špijun

Hassana Yousefa Izrael je regrutirao da prenosi najveće tajne svog oca terorista

Cijelo jedno desetljeće je Hamas, militantni islamistički pokret koji kontrolira pojas Gaze, u svojim najvišim redovima imao krticu.

Nisu niti sanjali da je takvo što moguće, kamoli da se radi o Mosabu Hassanu Yousefu, sinu osnivača te organizacije koji je, smatrali su svi, predodređen da krene očevim stopama. Dogodilo se suprotno - Yousef je postao jedan od najvrednijih izraelskih doušnika, zahvaljujući kojemu je, među ostalim, spriječen atentat na Shimona Peresa.

Nevjerojatna priča 36-godišnjeg Palestinca, koji je informacije izraelskoj agenciji Shin Bet prosljeđivao od 1997. do 2007. pod kodnim imenom Zeleni princ, sada je ispričana i u istoimenom dokumentarcu koji će premijerno biti prikazan u New Yorku 12. rujna.

Yousef sad živi daleko od obitelji kojoj se više neće vratiti - smjestio se u Los Angelesu, preobratio na kršćanstvo i radi kao učitelj joge.

- Hamas za nas nije bio samo pokret, to je bio obiteljski posao - prisjeća se.

Iako ga razdire krivnja zato što je izdao obitelj, tješi se da je niz njegovih poteza proizašao iz želje da u biti spasi život svog oca, koji ga se naknadno odrekao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 16:04