Danski restoran Noma, koji je četiri puta proglašen najboljim u svijetu, nedavno je otvorio novu privremenu podružnicu u obalnom gradiću Tulumu u Meksiku, koji se nalazi blizu starih ruševina iz doba Maya.
Na jelovniku, između ostaloga, nude kukuruzne tortilje, hobotnicu u umaku od bućinih koštica, kremu od kokosa, kavijar serviran u kokosovoj ljusci, a za večeru u luksuznom restoranu treba izdvojiti oko 600 dolara, u što nije uključen porez od 16 posto te još dodatnih 9 posto koji se naplaćuju za uslugu, piše Guardian.
S obzirom da prosječna dnevna zarada u Meksiku iznosi jedva pet dolara po glavi stanovnika, šef kuhinje i vlasnik danske Nome René Redzepi, inače porijeklom iz Makedonije, našao se na udaru gnjevnih Meksikanaca, koji ga optužuju za, kako kažu, 'gastronomski kolonijalizam'.
- Može ga biti sram! Naši ljudi jedva preživljavaju, na rubu su siromaštva, a što on radi? Zar se ovamo došao rugati - pita se lokalno stanovništvo.
Redzepi je u Tulumu planirao raditi sedam tjedana, a nedavno se pohvalio kako je iz vlastita džepa platio školarine meksičkim kuharima amaterima, a zaposlio je i pripadnike plemena Maya, koji za njegov restoran na svojim imanjima uzgajaju povrće i voće te izrađuju tradicionalne keramičke posude.
Hajku na sebe nije htio komentirati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....