GLASAJTE U ANKETI

Tko bi bio bolji predsjednik - Donald Trump ili Kamala Harris?

Joe Biden se povukao iz utrke i dao podršku Kamali Harris da izađe na megdan Donaldu Trumpu

Donald Trump i Kamala Harris

 Afp

Nakon iznenadne, iako po razvoju događaja ne i neočekivane odluke Joe Bidena da se, nakon snažnog pritiska brojnih visokih dužnosnika svoje Demokratske stranke i donatora, povuče iz predsjedničke utrke, demokrati moraju izabrati novog kandidata koji će se suprotstaviti republikanskom kandidatu i bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu u borbi za mandat u Bijeloj kući na izborima zakazanim za 5. studeni.

Biden je u svojem priopćenju u kojem je javnost obavijestio o svojoj odluci o povlačenju, podršku kao novoj demokratskoj kandidatkinji dao svojoj potpredsjednici Kamali Harris, a u tome su ga slijedili brojni demokratski dužnosnici i utjecajni članovi stranke, no izričito ne i, primjerice, Bivša predsjednica zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i bivši predsjednik Barack Obama, koji u svojoj reakciji nisu govorili o imenu novog kandidata.

Kamala Harris, prva žena i prva Afroamerikanka na mjestu potpredsjednice SAD, nakon debakla Joea Bidena u debati s Donaldom Trumpom spominjala se kao najizglednija kandidatkinja Demokratske stranke u slučaju Bidenovog povlačenja. Kako je Jutarnji list ranije pisao, republikanci od nje možda i najviše strahuju jer bi mogućnost izbora prve žene i prve Afroamerikanke u povijesti SAD-a mogla mobilizirati etničke manjine, na koje su oni ove godine računali u rekordnom broju.

Također, Harris bi, smatra se, bila neusporedivo efikasnija o komunikaciji pitanja pobačaja, koji se profilirao kao ‘Ahilova peta‘ Republikanske stranke. Ne treba zanemariti ni činjenicu da bi kao bivša tužiteljica Harris sigurno koristila svaku priliku da birače podsjeti kako se s druge strane glasačkog listića nalazi osuđeni kriminalac i seksualni predator, od čega Trumpov stožer također želi što je dalje moguće jer se taj problem ispostavio ozbiljnim među ženama iz američkog predgrađa.

Deseci demokratskih zastupnika i utjecajnih članova Demokratske stranke pozvali su do sada Bidena da odstupi i bude zamijenjen na vrhu demokratske liste nakon što je za mnoge alarmantno loš nastup u debati s Trumpom u lipnju povećao zabrinutosti vezanu uz njegovu dob te mentalne i uopće zdravstvene sposobnosti da pobijedi Trumpa u studenom. Biden je do sada inzistirao na tome da ne odustaje od utrke, a trenutačno se nalazi u samoizolaciji zbog zaraze Covidom-19.

Kao o kandidatima za Bidenovu zamjenu, uz Kamalu Harris spominjali su se guverner Kalifornije Gavin Newsom i guvernerka Michigana Gretchen Whitmer. Spekuliralo se i o Jayu Robertu (JB) Pritzkeru, guverneru Illinoisa, Peteu Buttigiegu, aktualnom ministru prometa, bivšoj prvoj dami Michelle Obami, guverneru Pennsylvanije Joshu Shapiru i još nekim imenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 23:29