KADROVSKA KRIŽALJKA

Tko će biti Kamalin kandidat za potpredsjednika? Kruže četiri imena, zna se tko je favorit, u igri i čuveni astronaut

Izgledno je da će se birati iz redova "bijelih heteroseksualnih muškaraca na poziciji moći"

Kamala Harris

 Saul Loeb/afp/profimedia/Saul Loeb/afp/profimedia

U samo 24 sata od početka svoje kampanje, kojom će prvo i formalno zaraditi predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, nakon čega će se obračunati s rivalskim tandemom Trump/Vance, Kamala Harris uspjela je uprihoditi više od 80 milijuna dolara donacija, što znači da je biračko tijelo američke ljevice kao ozebao sunce čekalo na bilo kakav signal proaktivnije strategije.

S obzirom na to da postaje sve jasnije da će upravo ona biti predsjednička kandidatkinja, postaje jasno i da će tijekom narednih dana, najkasnije do 19. kolovoza na konvenciji u Chicagu, predstaviti svog "kampanjskog suputnika"; nekoga tko će njoj, u slučaju pobjede, služiti onako kako je ona protekle četiri godine služila Joeu Bidenu.

Nije trebalo dugo čekati da se isprofiliraju neka imena, a među njima je i nekoliko njih koji po zdravoj logici imaju nešto više šanse od ostatka konkurencije.

Ako krenemo od pretpostavke da su se demokrati ovako kasnom smjenom glavnog predsjedničkog kandidata našli u neistraženim vodama, nije pretjerano realno očekivati da će se pri odabiru potpredsjedničkog kandidata voditi logikom zastupljenosti. Osjetno je izglednije da će se grčevito držati za neki oblik predvidljivosti, zbog čega će prioritet biti dan "bijelim heteroseksualnim muškarcima na poziciji moći", po mogućnosti što mlađima, te iz onih saveznih država u kojima će se ove godine bitka voditi za svaki glas.

Tim smo kriterijima smanjili bazen eventualnih kandidata na tek četvoricu; Josha Shapira, Andyja Besheara, Roya Coopera i Marka Kellyja.

Logika nalaže, kao i američki politolozi, da će se prioritet dati Joshu Shapiru. Zašto? Riječ je o mladom, 51-godišnjem guverneru Pennsylvanije, swing savezne države koja broji 19 elektorskih glasova. On, naime, pripada vrlo umjerenoj struji Demokratske stranke. Štoviše, toliko je umjeren da ga prema posljednjim anketama, na koje se pozvao lokalni medij The Philadelphia Inquirer, čak trećina Trumpovih birača smatra "vrlo prihvatljivim" izborom.

Odabirom njega za potpredsjedničkog kandidata, Harris bi sjajno podcrtala i više nego očit kontrast između Trumpa i njemu još desnijeg Vancea, čime bi se demokratskom tandemu na pladnju servirao bogat bazen umjerenih i neovisnih birača - a time i put do eventualne pobjede.

Shapirova najveća mana? On je Židov, što znači da je vrlo izgledno da bi se izborom njega za potpredsjedničkog kandidata fokus unutarstranačke dinamike stavio na pitanje rata u Gazi, oko kojeg ne samo da ne postoji konsenzus nego postoji i sjeme budućeg ideološkog raskola američke ljevice.

Drugi je na listi, po šansama, Andy Beshear, 46-godišnji guverner Kentuckyja, dok je na trećem mjestu njegov kolega iz Sjeverne Karoline Roy Cooper. U kombinacijama se spominje još i ime senatora iz Arizone Marka Kellyja, bivšeg astronauta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2024 22:28