NARODNI KANCELAR

Tko je čovjek koji je trijumfirao na izborima: ‘Tvrđava Austrija, domovina umjesto islama, hrabrost za bečku krv!‘

Relativni pobjednik izbora zalaže se za postavljanje ograda na granici i deportaciju svih ilegalnih migranata

Herbert Kickl

 Helmut Fohringer/Afp

Desno-populistička Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) relativni je pobjednik austrijskih parlamentarnih izbora, a osvojila je 29,2 posto glasova. Iza FPÖ-a plasirale su se konzervativna Narodnjačka stranka (ÖVP) s 26,5 posto, pa socijaldemokrati (SPÖ) s 21 posto, Nova Austrija i Liberalni forum (NEOS) s osam posto te Zeleni sa 7,4 posto. Najveći rast broja glasova u usporedbi s posljednjim izborima 2019. zabilježio je FPÖ (+13%), dok su najveći gubitnici ÖVP (-11%) i Zeleni (-5,6%).

To znači da će u novom sazivu 183-članog parlamenta FPÖ imati 58 zastupnika, ÖVP 52, socijaldemokrati 41, liberali 17, a zeleni 15. Što se tiče pitanja budućih koalicijskih većina nakon nedjeljnih izbora za Nacionalno vijeće - prema projekciji APA/ORF/FORESIGHT - matematički postoje tri dvostranačke koalicije. Međutim, samo bi one između FPÖ-a i ÖVP-a sa 108 mjesta te između FPÖ-a i SPÖ-a s 97 mjesta imale uvjerljivu većinu mandata, dok bi "velika koalicija" ÖVP-a i SPÖ-a imala samo 93 mjesta u Nacionalnom vijeću. Za većinu su potrebna najmanje 92 mjesta, a ni ta 93 mandata za narodnjake i socijaldemokrate nisu fiksna jer bi jedan zastupnički mandat ÖVP-a mogao pripasti FPÖ-u.

image

Herbert Kickl

Helmut Fohringer/Afp

FPÖ promiče ideju "Tvrđava Austrija", zalažući se za odbijanje migranata na austrijskoj granici, postavljanje graničnih ograda na osjetljivim područjima i suspendiranje prava na azil. Također, stranka se zalaže za takozvanu "remigraciju", pod čime desničarski populisti podrazumijevaju "povratak svih ilegalnih migranata na temelju zakonskih odredbi".

Predvodi ih Herbert Kickl koji je izrazio namjeru postati "narodni kancelar", kako su to desničari promovirali tijekom izborne kampanje unatoč optužbama da se taj izraz povezuje s nacističkim režimom. Još kao pisac govora i menadžer kampanja kreirao je slogane poput "Domovina umjesto islama" ili "Više hrabrosti za našu bečku krv - previše stranaca nikome ne prija" (što se na njemačkom rimuje). Tijekom pandemije FPÖ je postao glasnogovornik protivnika lockdowna i obveznog cijepljenja, a ukinuo bi i sankcije Putinovoj Rusiji. Ali kako je podsjetio Deutsche Welle, FPÖ se uz pomoć Kickla pozicionirao kao "socijalna narodna stranka" koja se prvenstveno želi brinuti o interesima Austrijanaca.

Jedno je sigurno: formiranje vlade bit će teško i vjerojatno dugotrajno. FPÖ je formalno u udobnoj startnoj poziciji, ali osvajanje kancelarskog ureda je sve samo ne sigurno, kazao je politički konzultant Thomas Hofer: "Njihova pobjeda puna je zamki jer je moguće da nitko neće podržati kancelara iz Slobodarske stranke, ali to bi onda FPÖ-u išlo u prilog za buduće izbore."

FPÖ je odmah sastavio svoj pregovarački dokument koji se dobrim dijelom temelji na predizbornom programu "Tvrđava Austrije". No zahtjevi na temu azila i migracija vjerojatno će biti velike prepreke mogućim koalicijskim partnerima, iako je Slobodarska stranka nedavno ÖVP-u ponudila da zajedno provedu spomenute mjere.

image

Alexander Van der Bellen

Eva Manhart/Afp

Sada je odluka u rukama austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena koji je u nedjelju navečer za televizijsku stanicu ORF rekao da će razgovarati sa svim strankama zastupljenima u Nacionalnom vijeću i tako ostavio otvorenim kome će dati nalog da sastavi vladu. "I bez obzira na to kako će buduća savezna vlada biti sastavljena, njezin središnji cilj mora biti omogućiti nam svima dobru budućnost", upozorio je na X-u. Van der Bellen je odgovoran za imenovanje saveznog kancelara, a kao šef države je slobodan i neovisan u odluci koga će imenovati. U Austriji kancelara ne bira parlament, a on je unaprijed jasno dao do znanja da ne bi imenovao Kickla za kancelara. Dakle, mandat za formiranje vlade možda neće nužno pripasti pobjedniku izbora.

FPÖ-ova pobjeda je s veseljem dočekana u Rusiji, a mađarski premijer Viktor Orbán je izborne rezultate, očekivano, ocijenio kao povijesne. "Nova pobjeda za ‘Domoljube‘ (zastupnički klub u Europskom parlamentu) - povijesna pobjeda za FPÖ u Austriji! Čestitke Herbertu Kicklu!" - napisao je Orbán na društvenoj mreži X.

image

Andrej Babiš, Viktor Orban, Herbert Kickl

Alex Halada/Apa-picturedesk Via Afp

Etablirane stranke su najveći krivci za prodor desničara, upozorava najtiražniji austrijski dnevnik Kronen Zeitung: "Sada se nitko iz ÖVP-a i SPÖ-a ne bi trebao buniti. Karlu Nehammeru je trebalo neko vrijeme da razvije kancelarski format. Andreas Babler bio je kobna pogreška za SPÖ od samog početka. I tako se dogodilo što se moralo dogoditi."

Međutim, čelnik socijaldemokrata Andreas Babler ni unatoč kritikama ne pomišlja na povlačenje, nego je formirao pregovarački tim za pregovore s ÖVP-om. Politolozi upozoravaju da je teško i zamisliti da se Nehammer i Babler mogu složiti, no to traži javnost u Austriji. Istraživanja pokazuju da u sljedećoj vladi oko 61 posto birača želi ÖVP, a oko 48 posto SPÖ. ÖVP je omiljeni partner u vladi među socijaldemokratskim biračima SPÖ-a, ali problem su razlike oko strateške teme - dok se ÖVP zalaže za "strogi sustav azila" i želi zaustaviti ilegalnu migraciju, a u inozemstvu uspostaviti procedure za dobivanje azila, SPÖ zagovara puno inkluzivniji odnos prema migrantima.

Izbori za Nacionalno vijeće otkrili su velike razlike u biračkom ponašanju između gradova i ruralnih zajednica. U Beču i velikim gradovima najbolje su prošli socijaldemokrati (a vrlo dobro i Zeleni, iako općenito stagniraju), ali ruralne sredine i mala mjesta podržavaju desničarski FPÖ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 12:53