JAHJA SINVAR

Tko je novi šef Hamasa? Fanatik i sociopat koji ‘iskonski mrzi Židove‘, a život su mu spasili - izraelski liječnici

Sinvar je poznat po nadimku "Mesar iz Khan Yunisa", bio je dugogodišnji šef Hamasove unutarnje sigurnosno-obavještajne službe Majd

Jahja Sinvar

 Mohammed Abed/Afp

Jahja Ibrahim Hasan Sinvar izabran je za novog šefa palestinske terorističke organizacije Hamas, odnosno njenog političkog krila, nakon što je krajem srpnja u Teheranu ubijen dosadašnji dugogodišnji lider Ismail Hanija. Nisu čekali dugo da odaberu novog lidera, za kojeg u Izraelu kažu da je "nova legitimna meta" i da je "mrtav, ali to još ne zna". Iz izraelske vojske su kratko poručili: "Sinvar je pokojnik." Izbor Sinvara dolazi u trenutku najveće napetosti na Bliskom istoku, kada se, upravo zbog likvidacije njegova prethodnika, očekuje mogući iranski odgovor, odnosno napad na Izrael koji je već najavljen, a istodobno se zaoštrava situacija i između Hezbollaha i Izraela na granici s Libanonom.

No taj 62-godišnji profesor arabistike poznat pod nadimkom "Mesar iz Khan Yunisa" (rodio se u tamošnjem izbjegličkom logoru, kada su njegovi roditelji nakon izraelskog Aškelona pobjegli tijekom prvog Arapsko-izraelskog rata 1948. godine) bio je dugogodišnji šef (on je jedan od osnivača) Hamasove unutarnje sigurnosno-obavještajne službe Majd (Munazzamat al Jihad w‘al-Dawa), koja je isljeđivala i tražila "izraelske doušnike" među Palestincima, pogotovo unutar Hamasa, a neki tvrde da je on osobno sudjelovao ne samo u ispitivanjima uhićenika nego i u njihovim likvidacijama.

Hamas je izabrao jednog od svojih najvrednijih i najvatrenijih ljudi, koji bi mogao zaoštriti vojno-politički stav prema Izraelu, jer se očekuje da neće reagirati na poziv da Hamas nastavi "mirovne" pregovore s Izraelom. Izraelske obavještajne službe za Jahju između ostalog navode da je "vrlo karizmatičan", "iznimno pametan, obrazovan i lukav", te da je "fanatik i sociopat" koji "iskonski mrzi Židove i fanatično je predan džihadističkoj borbi" te, ono najvažnije, "beskrajno je ambiciozan".

Ono što je najznačajnije kod Jahje Sinvara jest to da ga izraelske obavještajne službe smatraju "organizatorom i mozgom" stravičnog napada Hamasa na Izrael 7. listopada 2023. godine (tada je, podsjetimo, ubijeno preko 1200 ljudi i oteto nekoliko stotina civila, od kojih se neki još uvijek nalaze u zatočeništvu), koji je bio povod za početka rata u pojasu Gaze te za krizu i eskalaciju sukoba na Bliskom istoku.

Jahja Sinvar se još kao adolescent uključio u radikalni palestinski otpor te priključio Hamasu, a prvi put su ga Izraelci uhitili i zaveli u kartoteku još kao 19-godišnjaka. S obzirom na svoju aktivnost, upao je u oči i osnivaču Hamasa šeiku Ahmedu Jasinu, kojem uskoro postaje, kaže urbana legenda, ljubimac i gojenac. Jasin se slaže s njim i prepušta mu osnivanje tajne Hamasove službe. No 1988. godine u Izraelu ga osuđuju na čak pet doživotnih robija, ali ni u zatvoru se sjedi skrštenih ruku - studira, a naučio je i hebrejski, što mu daje dodatni uspon u konspirativnoj Hamasovoj hijerarhiji.

U zatvoru su mu Izraelci čak spasili život; uspješno mu je operiran tumor na mozgu. U izraelskom zatvoru proveo je pune 22 godine, ali je 2011. u velikoj razmjeni pušten iz zatvora. Naime, Izrael je pustio 1027 palestinskih zatvorenika u zamjenu za Gilada Šalita, otetog izraelskog vojnika. Inače, mlađi brat Jahje Sinvara Mohamed Sinvar, jedan od zapovjednika Hamasove brigade Izz ad-Din al Kassim, sudjelovao je u akciji otmice Šalita. Jahja je bio neupitan u zahtjevu Hamasa. Nedugo nakon puštanja odmah je kooptiran u Hamasov politbiro, SAD ga je proglasilo "teroristom od posebne važnosti", a uskoro ga je tako kvalificirala i Velika Britanija.

Doduše, Izrael ne priznaje sudjelovanje u ubojstvu Ismaila Hanije, ali je ministar vanjskih poslova Izraela Israel Katz odmah nakon izbora Sinvara pozvao na njegovo uklanjanje, pa je na svom profilu na X-u napisao: "To što je Jahja Sinvar izabran nakon Hanije dovoljan je razlog da ga se likvidira, kao i da se tu bezočnu organizaciju kakav je Hamas izbriše s lica zemlje."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 17:04