MOGUĆE I SNAŽNE OLUJE

Toplinski val uzima žrtve, kod nas najgore tek slijedi, ali puno je zanimljivije što nas čeka za vikend - pravi temperaturni šok!

Vrhunac toplinskog vala očekuje se u srijedu i četvrtak

Toplinski val u Europi

 X, AFP

Mase toplog zraka nad sjevernom Afrikom i središnjim Sredozemljem probijaju se prema istoku, pa meteorolozi predviđaju da će od utorka do petka u Grčkoj i Turskoj temperature mjestimice vrtoglavo rasti do 45 Celzijevih stupnjeva.

Vrhunac toplinskog vala očekuje se u srijedu i četvrtak, a tijekom vikenda temperature bi trebale padati.

Koliko je situacija opasna po zdravlje govori i činjenica da će se od utorka škole u dijelovima zemlje škole zatvarati u 11.30 sati ili će ostati potpuno zatvorene ako lokalne općine odluče da je vrućina prejaka.

Grčko ministarstvo rada pozvalo je ljude u javnom i privatnom sektoru da, ako je moguće, rade od kuće.

Za brojne turiste koji su trenutačno u Ateni, grčki Crveni križ postavio je štandove na središnjem trgu Sintagma i na Akropoli, gdje se dijeli besplatna voda. Ljudima se savjetuje da izbjegavaju izlaske van u vrućim podnevnim satima, da piju puno vode, izbjegavaju alkohol, ne jedu previše i izbjegavaju intenzivno vježbanje na otvorenom.

Rani toplinski val poklopio se s valom nestanaka i smrti turista zabilježenih zadnjih dana u ovoj mediteranskoj zemlji, naglašavajući opasnosti izloženosti vrućini.

Proteklih dana na grčkim su otocima pronađena tijela nekoliko stranih turista. Njihovoj smrti vjerojatno je kumovala šetnja u potrazi za skrovitim plažama na visokim temperaturama koje su se i proteklih dana kretale oko 40 Celzijevaca. Na otoku Mathraki pronađeno je tijelo 55-godišnjeg Amerikanca. Prije toga, u subotu je pronađeno tijelo nizozemskog turista (74) na otoku Samosu. Na Kreti su 5. lipnja pronađena dvojica planinara.

image

Atena

Aris Oikonomou/Hans Lucas Via Afp

Podsjetimo, početkom lipnja nestao je Britanac Michael Mosley, poznati TV voditelj, a njegovo tijelo je pronađeno 9. lipnja. I on je krenuo u šetnju po najvećoj vrućini u vrijeme nestanka.

Spasilački timovi u Grčkoj tragaju za dvije Francuskinje, u dobi od 73 i 64 godine, na otoku Sikinos i 59-godišnjim američkim policajcem na Amorgosu.

image

Istanbul

Yasin Akgul/Afp

Turska meteorološka služba također je upozorila na toplinski val, koji će posebno pogoditi zapad zemlje, gdje se očekuju temperature od oko 45 stupnjeva Celzija.

Talijani se također preznojavaju na temperaturama od 40 stupnjeva Celzijevih što je posljedica ‘afričke anticiklone‘.

- To je 10 stupnjeva iznad sezonskog prosjeka, izjavio je meteorolog Antonio Sanò, osnivač web stranice www.iLMeteo.it, koji je predvidio da će val saharske vrućine "uskoro zahvatiti cijelu zemlju".

Kako prenosi ANSA, u utorak će živa porasti do 34°C, a temperature će biti još više u Puliji, na Siciliji i Sardiniji. Od srijede do petka doći će do intenziviranja vrućine, rekao je Sanò.

Termometri će bilježiti 39 i 40 Celzijevaca u Rimu, Napulju, Firenci i Ferrari, a u unutrašnjosti Sardinije i Sicilije živa će rasti čak do 44°C.

image

Atena

Aris Oikonomou/afp/profimedia/Aris Oikonomou/afp/profimedia
image

Atena

Aris Messinis/Afp

Meteorolog Sanò također najavljuje da će sljedećeg tjedna anticiklona ‘izgubiti snagu‘ te da stižu prve jake kišne oluje na sjeveru, a temperature će padati u svim regijama.

Toplinski val nije zaobišao niti Španjolsku. Prošle je godine u toj zemlji od posljedica vrućine preminulo čak 3000 ljudi.

Od srijede do petka najtoplija će zračna masa stizati od Italije prema središnjem Balkanu, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj - dok alpsko područje i Njemačka dobivaju najtopliji zrak u četvrtak, petak je vrhunac toplinskog vala u Italiji, zemljama sjevernog Balkanskog poluotoka, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj.

Istramet: Ovo nije toplinska kupola

I u Hrvatskoj meteorolozi upozoravaju na veliku opasnost od toplinskog vala. Od srijede popodne temperature će se sve češće penjati i iznad 35 °C. Noći će biti sve toplije, što će nekima otežavati kvalitetan san i odmor. No u petak nestabilnije uz porast mogućnosti za lokalne pljuskove, javlja HRT.

IstraMet pak demantira pisanje stručnjaka na portalu Severe Weather Europe o toplinskoj kupoli.

Podsjećaju da je toplinska kupola dugotrajno stanje toplinskog vala koje može potrajati tjednima te da za nastanak kupole sinoptička situacija mora biti stabilna dulje vrijeme. Dakle, riječ je o dugotrajnom ekstremu, a ne o dva do tri vruća dana.

Također, popularna stranica upozorava na moguće jake oluje.

Međutim, već za vikend, a najkasnije u nedjelju, u Hrvatsku stiže vlažniji zrak. Porast će vjerojatnost za izražene pljuskove s grmljavinom, barem u sjevernim kopnenim predjlima, kako prognozira DHMZ.

Razlike u temperaturi, pogotovo u kontinentalnoj Hrvatskoj, bit će drastične. Primjerice, u petak se prognozira da će biti kipuće, oko 35 stupnjeva, a već za ponedjeljak živa će ići jedva preko 20...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 09:19