IZ MINUTE U MINUTU

Totalni kaos na Bliskom Istoku, čelnici Hamasa u šoku, Iran poslao zlokobnu prijetnju!

Razvoj događaja u Iranu, Libanonu i Izraelu pratimo iz minute u minutu

Prizori iz Bejruta

 /Afp

Ključni događaji:

- U Teheranu je ubijen vođa Hamasa Ismail Haniyeh

- Napad se pripisuje Izraelu

- Iranski predsjednik: Okupatori će zažaliti zbog svojeg kukavičkog čina

- Izrael je bombardirao Bejrut, glavni grad Libanona

- Potez je uslijedio kao osveta za napad na Golansku visoravan prilikom čega je poginulo 12 djece

- Napad se dogodio u južnom predgrađu Bejruta, uporištu terorističke organizacije Hezbollah

- Izraelska vojska tvrdi da je ubila zapovjednika Hezbollaha odgovornog za napad


NOVO 14:45 Američki državni tajnik Antony Blinken u srijedu je rekao da Sjedinjene Države nisu umiješane u atentat na vođu Hamasa Ismaila Hanije te je ponovno istaknuo važnost prekida vatre u Gazi.

"Nismo bili svjesni ni upoznati s ovim niti smo u tomu sudjelovali. Sada je vrlo teško nagađati", rekao je Blinken u intervjuu za Channel News Asia tijekom posjeta Singapuru.

Iranska revolucionarna garda potvrdila je vijest o Hanijinoj smrti, nekoliko sati nakon što je prisustvovao ceremoniji polaganja zakletve novoga predsjednika države.

Hanija, koji je vodio palestinsku militantnu skupinu, a baza mu se nalazila u Katru, bio je lice Hamasove međunarodne diplomacije dok je u Gazi bjesnio rat, koji je započeo napadom Hamasa na Izrael 7. listopada.

"Tijekom mnogih godina sam shvatio da nikada ne treba nagađati o tomu kolik utjecaj može imati jedan događaj na nešto drugo", rekao je Blinken, odgovarajući na pitanje kakav bi utjecaj Hanijina smrt mogla imati na daljni razvoj rata.

Ubojstvo, koje se dogodilo manje od 24 sata nakon što je Izrael objavio da je smaknuo glavnog čovjeka Hezbolaha za kojeg tvrdi da stoji iza napada s puno žrtava na Golansku visoravan pod izraelskom okupacijom, mogao bi predstavljati veliku prepreku za šanse da se postigne sporazum o prekidu vatre u ovome desetomjesečnom ratu.

Blinken, koji u Aziji boravi od kraja prošlog tjedna, ističe da su prekid vatre i oslobađanje talaca koji se drže u Gazi ključni te da će Sjedinjene Države učiniti sve da se to i ostvari.

"Od ključnog je značaja da što prije usmjerimo stvari prema boljoj stazi na putu prema trajnijem miru i trajnijoj sigurnosti, tako da fokus ostaje isti kao ranije."

Hanija će biti pokopan u Kataru nakon dženaze u petak, priopćio je palestinski islamistički pokret.

Javni i službeni ispraćaj održat će se u četvrtak u Teheranu, a nakon toga tijelo će biti prebačeno u katarsku prijestolnicu Dohu.

Dženaza će se održati u petak u podne u Dohi, a potom će biti pokopan na groblju u Lusailu, sjeverno od glavnog grada.

Njemačka poziva na ‘maksimalnu suzdržanost‘ nakon Hanijinog ubojstva

Njemačka vlada upozorila je da se mora izbjeći daljnja eskalacija situacije na Bliskom istoku nakon atentata na Haniju.

"Pozivamo sve aktere na maksimalnu suzdržanost. Logika uzajamnih osvetničkih udara je pogreška", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova novinarima u Berlinu.

Pozvao je sve da zadrže hladnu glavu. "Također se sada ne smije prokockati šansa za sporazum o taocima i prekid vatre u Gazi", kazao je.

Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u bliskom je kontaktu s partnerima iz EU-a i predstavnicima regije Bliskog istoka, dodao je. "Diplomacija radi punom parom i naš zajednički cilj je pomoći u deeskalaciji situacije."


13:16 Iran je u srijedu proglasio tri dana žalosti nakon ubojstva političkog čelnika Hamasa Ismaila Hanije, ubijenog u Teheranu u napadu koji se pripisuje Izraelu.

„Islamska Republika Iran proglasila je tri dana žalosti nakon mučeništva Ismaila Hanije”, priopćila je iranska vlada.

Ispraćaj za Haniju bit će održan u četvrtak u Teheranu, a njegovo će tijelo potom biti prebačeno u katarsku prijestolnicu Dohu gdje će biti pokopan, priopćio je Hamas u srijedu.

Iranski predsjednik je nakon napada rekao je da će Iran "braniti svoj teritorijalni integritet, dostojanstvo, čast i ponos i natjerati terorističke okupatore da požale zbog svojeg kukavičkog čina."

Oružano krilo Hamasa u srijedu je poručilo da će ubojstvo Hanije imati „ogromne posljedice za cijelu regiju”.

„To ubojstvo”, koje se pripisuje Izraelu, „podiže rat na novu razinu”, dodale su u priopćenju brigade Ezzedine al-Kasam.

image

Ismail Haniyeh

-/Afp

Kina je u srijedu osudila ubojstvo Hanije, izrazivši „veliku zabrinutost” zbog tog događaja.

Peking strahuje da će ovaj incident dovesti do daljnje destabilizacije regije, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Egipat je rekao da izraelska eskalacija znači nedostatak političke volje za smanjivanjem napetosti, Pakistan je osudio ubojstvo, dok se Katar pita kako posredništvo može uspjeti kada "jedna strana ubija pregovarača druge strane".

I Rusija, Iran i Turska osudile su u srijedu ubojstvo vođe Hamasa u Gazi, nazivajući ga neprihvatljivim političkim ubojstvom koje bi moglo proširiti rat na regionalnu razinu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je eliminacija Hamasova političkog vođe "potpuno neprihvatljivo političko ubojstvo", objavila je agencija RIA navodeći zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova.

Ono će "dovesti samo do dalje eskalacije napetosti", citirala je RIA Mihaila Bogdanova.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani kazao je da "krv (ubijenog vođe Hamasa) nije prolivena uzalud".

"Mučeništvo Ismaila Hanije u Teheranu samo će ojačati duboke i neraskidive veze Teherana, Palestine i otpora", rekao je Kanaani kako ga navode iranski državni mediji.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je kako taj atentat neće slomiti volju Palestinaca.

"Ovo ubojstvo je podlost kojoj je cilj poremetiti palestinski cilj - plemeniti otpor Gaze i pravednu borbu naše palestinske braće i sestara - slomiti volju Palestinaca i zastrašiti ih", napisao je Erdogan na X-u.

"Međutim, do danas cionističko barbarstvo nije postiglo svoje ciljeve."

Turska je ranije osudila ubojstvo Hanije u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

“Osuđujemo ubojstvo šefa političkog ureda Hamasa Ismaila Hanije u činu vrijednom prezira u Teheranu”, piše ministarstvo, ocjenjujući da “ovaj napad također ima za cilj proširiti rat u Gazi na regionalnu dimenziju”.

Tursko ministarstvo reklo je također kako napad pokazuje da izraelski premijer Benjamin Netanyahu nema nikakvu namjeru postići mir.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas snažno je osudio ubojstvo. Palestinske frakcije pozvale su na generalni štrajk i masovne demonstracije nakon ubojstva Hanije.

Dvojica izraelskih desničarskih nacionalistički ministara izrazili su zadovoljstvo zbog smrti Hanije.

„Smrt Hanije čini svijet malo boljim”, napisao je na platformi X ministar naslijeđa Amichay Eliyahu.

Ministar za dijasporu Amichai Chikli podijelio je sliku Hanije u skupštini gdje je zatražena „smrt Izraela”.

„Pazite što želite”, napisao je uz fotografiju.


11:55 Palestinci koje je Izrael pritvorio tijekom rata u Gazi većinom se drže u tajnosti te su podvrgnuti mučenju, objavio je u srijedu ured Visokog povjerenika za ljudska prava Ujedinjenih naroda Volkera Turka.

„Svjedočanstva koje su prikupili moj ured i drugi entiteti govore o nizu užasnih djela poput, između ostalog, simuliranja utapanja i puštanja pasa na zatvorenike, što je flagrantno kršenje međunarodnih zakona o ljudskim pravima i međunarodnog humanitarnog prava”, priopćio je Turk.

Najmanje 53 zatvorenika iz Gaze i Zapadne obale umrlo je u izraelskim pritvorima od 7. listopada, pokazuje izvješće ureda za ljudska prava Ujedinjenih naroda napravljeno u periodu između tog datuma i 30. lipnja.

Od Hamasovog napada na Izrael 7. listopada i početka izraelske ofenzive na Pojas Gaze tisuće Palestinaca, uključujući liječnike, njihove pacijente, stanovnike i zarobljene borce, odvedeno je iz te enklave u Izrael, „u pravilu s lisicama na rukama i povezima preko očiju”. Tisuće drugih pritvorene su na Zapadnoj obali i u Izraelu, stoji u izvješću.

„Oni su većinom pritvarani u tajnosti, bez navođenja razloga njihovog pritvaranja, bez pristupa odvjetniku ili pravosudnom nadzoru”, upozorava izvješće.

Turk je pozvao sve strane uključene u sukob da postignu dogovor o prekidu vatre i osiguraju da se poštuje međunarodno pravo i osigura transparentnost po pitanju njegovog kršenja.

Izvješće zaključuje da ima „razumne razloge vjerovati” da su svi vršitelji dužnosti, i Izraela i palestinskih oružanih skupina, „počinili ozbiljna kršenja prava i zloporabe”.


10:57 Iran će "braniti svoj teritorijalni integritet, dostojanstvo, čast i ponos i natjerat će terorističke okupatore da požale zbog svojeg kukavičkog čina", atentata na vođu Hamasa Ismaila Haniju u Teheranu, rekao je u srijedu predsjednik Masud Pezeškijan.

U svojoj izjavi koju su prenijeli iranski mediji nije iznosio pojedinosti.

Pezeškijan je prisegnuo u utorak pred parlamentom kao deveti predsjednik Islamske Republike Iran.

Vrhovni vođa Ali Hamnei rekao je da je osveta za ubojstvo čelnika Hamasa "dužnost Teherana" jer se ono dogodilo u glavnom gradu Irana.

Rekao je da je Izrael sam sebi pružio razloge za "oštro kažnjavanje".

Hanija je ubijen oko dva sata u noći na srijedu, objavili su iranski mediji, dodajući da je boravio u "posebnoj rezidenciji za ratne veterane na sjeveru Teherana".

"Daljnja istraga je u tijeku i uskoro će biti objavljeni" njezini rezultati, dodali su državni mediji.

BBC navodi da je u posljednjih šest godina Hanija boravio 10 do 15 puta u Teheranu i da se očito tamo osjećao sigurno. Također, dopisnik BBC kontaktirao je čelnike Hamasa koji su mu priznali da su u stanju šoka.


7:50 >>> Rusija, Iran i Turska osudile su u srijedu ubojstvo vođe Hamasa u Gazi Ismaila Hanije, nazivajući ga neprihvatljivim političkim ubojstvom koje bi moglo proširiti rat na regionalnu razinu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je ubojstvo Hamasova političkog vođe "potpuno neprihvatljivo političko ubojstvo", objavila je agencija RIA navodeći zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova.

Ono će "dovesti samo do dalje eskalacije napetosti", citirala je RIA Mihaila Bogdanova.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani kazao je da "krv (ubijenog vođe Hamasa) nije prolivena uzalud".

"Mučeništvo Ismaila Hanije u Teheranu samo će ojačati duboke i neraskidive veze Teherana, Palestine i otpora", rekao je Kanaani kako ga navode iranski državni mediji.

Turska je osudila ubojstvo Hanije, bliskog predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

“Osuđujemo ubojstvo šefa političkog ureda Hamasa Ismaila Hanije u činu vrijednom prezira u Teheranu”, piše ministarstvo, ocjenjujući da “ovaj napad također ima za cilj proširiti rat u Gazi na regionalnu dimenziju”.

Tursko ministarstvo reklo je također kako napad pokazuje da izraelski premijer Benjamin Netanyahu nema nikakvu namjeru postići mir.

Palestinski predsjednik Mahmud Abasa snažno je osudio ubojstvo. Palestinske frakcije pozvale su na generalni štrajk i masovne demonstracije nakon ubojstva Hanije.

Vođa Hamasa Ismail Hanija ubijen je u srijedu u Iranu, objavile su palestinska militantna skupina Hamas i iranska elitna Revolucionarna garda u odvojenim izjavama.


06:25 >>> U Teheranu je ubijen vođa Hamasa, Ismail Haniyeh. Vijest je potvrdila Iranska nacionalna garda kao i pripadnici palestinske terorističke organizacije. Više čitajte OVDJE.

image

Ismail Haniyeh

Mohammed Abed/Afp

04:35 Izraelci tvrde da su ubili glavnog zapovjednika Hezbollaha odgovornog za napad na Golansku visoravan pri čemu je poginulo 12-ero djece. Izrael je večeras izveo napad na južno predgrađe glavnog grada Libanona, Bejruta. Smatra se da je južno predgrađe uporište paramilitarne i terorističke organizacije Hezbollah.

image
Str/Afp
image
Str/Afp
image
Anwar Amro/Afp

Kako piše BBC, najmanje jedna osoba je poginula, a više ih je ranjeno u eksploziji. Izraelska vojska kaže da je meta bio zapovjednik Hezbollaha Fuad Shukr, a informacije o njegovoj lokaciji dobili su, tvrde, obavještajnim podacima.

Libanonski premijer Najib Mikati oštro je osudio "očitu izraelsku agresiju."

Opisao je to kao "zločinački čin" te nastavak "agresivnih operacija u kojima se ubijaju civili u jasnom i eksplicitnom kršenju međunarodnog prava."

U kratkoj objavi na društvenim mrežama nakon napada, izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je: "Hezbollah je prešao crvenu liniju".

Još nije jasno je li Fuad Shukr ubijen u napadu. Sigurnosni izvori u Bejrutu kažu da ciljana meta nije bila u zgradi. Hezbollah se još nije oglasio.

Izraelski dužnosnik potvrdio je za CBS News, američkog partnera BBC-ja, da je Izrael obavijestio SAD o svom napadu na Bejrut.

Vjeruje se da je Fuad Shukr viši savjetnik vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha.

image
Str/Afp
image
Str/Afp

Izraelska vojska napala je Bejrut! Kao glavnu metu naveli su zapovjednika koji je navodno odgovoran za smrt 12 djece i tinejdžera u raketnom napadu na Golansku visoravan.

Izrael je za raketni napad okrivio militantnu skupinu Hezbollah, koja je zanijekala bilo kakvu ulogu u napadu.

Dužnosnik Hezbollaha rekao je da pogođeno Hezbollahovo uporište južno od Bejruta.

- U zračnom napadu na južno predgrađe oštećeno je nekoliko zgrada, ali još uvijek nije jasno je li na meti bio neki dužnosnik Hezbollaha - rekao je dužnosnik Hezbollaha koji je želio ostati anoniman.

Prema prvim informacijama, pogođena je stambena zgrada kraj bolnice. Medicinska ustanova pretrpjela je manju štetu, dok su okolne ulice zatrpane krhotinama i razbijenim staklom. Očevici su vidjeli bolničare kako iznose nekoliko ozlijeđenih ljudi iz oštećenih zgrada. Još se ne zna ima li poginulih.

Stanovnik prigradskog naselja, koji je u vrijeme napada bio kod kuće, 200-tinjak metara od mjesta udara, rekao je da je prašina od eksplozije prekrila sve, a stakla su popucala.

- Ljudi su izjurili na ulice, svi su u panici provjeravali gdje su im članovi obitelji. Bilo je to puno razaranja - ispričao je.

Napad je navodno izvršen dronom.

Nešto ranije danas, raketa ispaljena iz Libanona ubila je izraelskog civila, objavili su liječnici o incidentu koji je dodatno raspirio napetosti na granici između Libanona i Izraela.

Užarena situacija traje od nedjelje, kad je u raketnom napadu ubijeno dvanaestero djece i tinejdžera na nogometnom igralištu u selu u kojem žive Druzi. Izrael je za napad optužio proiranski Hezbolah i snažno odgovorio. Hezbolah tvrdi da s napadom nema nikakve veze.

Dok diplomati pokušavaju obuzdati sukob, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da se sukob Hezbolaha i Izraela može izbjeći, iako je izrazio zabrinutost zbog moguće eskalacije.

Hezbolah i Izrael, koji su zadnji veliki rat vodili 2006., razmjenjuju vatru od izbijanja sukoba u Gazi u listopadu prošle godine.

Neprijateljstva su bila uglavnom ograničena na granično područje i obje strane su isticale da ne žele širi sukob.

U najnovijem razvoju događaja, izraelska vojska objavila je da je iz Libanona u utorak ispaljeno deset raketa i da je jedna pala na kibuc Hagoshrim usmrtivši jednu osobu. Izraelska hitna služba objavila je da je 30-godišnjak umro od ozljeda od šrapnela.

Izrael je u noći na utorak napao deset položaja Hezbolaha u južnom Libanonu i ubio jednog borca te militantne skupine, što je kasnije potvrdio i Hezbolah.

Britanska vlada u utorak je pozvala svoje građane u Libanonu da napuste zemlju zbog opasnosti da bi sukob mogao eskalirati vrlo brzo.

Premijer Keir Starmer predsjedao je sastankom vladinog kriznog tima COBRA na tu temu.

"Moja poruka britanskim državljanima u Libanonu je jako jednostavna - odlazite", rekao je ministar vanjskih poslova David Lammy u parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 17:04