SVJEDOČENJE GISELE PELICOT

Trenutak kada je u sudnici nastao muk, žrtva masovnog silovanja ispričala je sve: ‘Izdao si me, ti si razlog zašto sam danas slomljena žena!‘

Danas je na rasporedu novo ročište, svjedočit će muškarci koji su silovali Gisele, ali i sama žrtva monstruoznog čina svog supruga

Gisele Pelicot

 Christophe Simon/Afp

NOVO 13:04 Jutarnje ročište na kaznenom sudu u Avignonu upravo je završilo.

Očekuje se da će Gisèle Pelicot ponovno svjedočiti u kasnijim fazama suđenja koje bi trebalo trajati do 20. prosinca.


13:02 Upitao je potom odvjetnik je li njen, sada već bivši suprug zaustavljen zbog snimanja žena ispod suknji u trgovini 2020. godine.

- Mislila sam da je to prvi puta da se tako nešto dogodilo i osjećala sam da mu mogu oprostiti ako se ispriča ženama koje je snimao. Ali tijekom istrage doznala sam da je to već prije radio i da ga je policija zaustavljala, i to 2010., na području Pariza. Nisam to tada znala, a da jesam, možda bih ga ostavila, umjesto da si produžim agoniju 10 godina. Izgubila sam 10 godina života. Da sam tada znala, bila bih puno opreznija - kazala je sudu.


12:59 Odvjetnik obrane pitao je li Gisèle Pelicot znala za memoare koje je Dominique Pelicot napisao 2011.

- Njegova kći ga je zamolila da piše o svom djetinjstvu; znala je da je imao teško djetinjstvo.

Gisèle Pelicot kaže da je ponijela memoare na odmor. Čitajući je otkrila da je Dominique Pelicot bio silovan kao dijete.


12:45 Odvjetnik obrane upitao je Pelicot o njenoj kćeri Caroline koja je istražiteljima rekla da je jedne večeri vidjela oca kako majku hvata za vrat, podiže je s poda i i govori da će je ubiti. Zanimalo je je li to bilo kada je otkrio da ga je prevarila s drugim muškarcem.

- To je bilo tada, da. Imala je tada samo osam godina, ne laže. Vidjela je tu scenu u kupaonici kada je došao pred mene i tresao me držeći me za kragnu, rekla je.

- Živjela sam s njim 50 godina. Ne bih ostala s njim da je bio agresivan. Kao i svi parovi, ponekad bismo se posvađali. Prošli smo kroz mnogo izazova, bolesti, posla... Nije bio grubijan, nije me tukao. Nevjerojatno mi je da je ovo učinio, nikada nisam mogla ni pomisliti na to.

Odvjetnik obrane potom ju je upitao je li joj poznato da je njen suprug pisao memoare 2011. godine.

- Kći ga je upitala da napiše nešto o svom djetinjstvu. Znala je da je imao teško djetinjstvo i rekla mu da napiše memoare. Uzela sam taj rukopis i odlučila ga pročitati za vrijeme blagdana. Doznala sam da je bio silovan kao mali dječak. To me jako pogodilo, nisam to znala prije, rekla je.


12:28 Govorila je potom o svom odnosu s bivšim suprugom.

- Iako sam majku izgubila rano, uvijek sam bila okružena ljubavlju. Baka i teta pružali su mi to umjesto nje, uvijek sam bila u takvom okruženju. Dominique, s druge strane, nije. Imao je oca tiranina i svu je plaću davao svojim roditeljima. Bio je uvijek ljut i ogorčen.

Onda je upoznao moju obitelj. Punu ljubavi. Onu koja ga je u svemu podržavala, a ja sam mu pokušala nadoknaditi svu ljubav koja mu je nedostajala u djetinjstvu, rekla je Gisele Pelicot.

- Kada sam ga upoznala, njegova je majka uvijek plakala jer joj suprug nije davao ništa.

Osvrnula se potom na njegovu majku.

- Vidjela sam da ta žena, koju sam jako voljela, nije sretna sa svojim suprugom. On je bio tiranin. S njom nisam smjela ni o čemu razgovarati, za stolom je morao biti tretiran kao kralj.

Nakon toga dovela je u pitanje i svjedočenje Dominiqueova brata koji je sudu rekao da su bili sretna obitelj.


12:22 Odvjetnik ju je potom upitao osjeća li se krivom zbog toga što se dogodilo.

- Ne. Danas se ne osjećam nimalo krivo ni za što, ja sam žrtva. Čula sam da prijatelji, djevojke i supruge silovatelja govore da se oni nisu činili sposobnima silovati me... Moramo napraviti napredak u društvu po tom pitanju. Ljudi moraju nučiti definiciju silovanja, dodala je.

- Čujem brojne muškarce i žene koji mi govore da sam vrlo hrabra. Nije ovo hrabrost nego predanost da promijenim društvo.

Neki su muškarci optuženi za silovanje rekli da su tijekom odnosa bili nježni, da samim time nisu počinili silovanje.

- Bili su s onesviještenom ženom. Za mene su silovatelji i to će ostati, kazala je.


12:17 Kako je suprug doznao za vašu aferu, upitao ju je sudac.

- Rekla sam mu. Imao je sumnje, vidio je da nisam ista kao inače i rekao da želi znati. Onda sam mu priznala. Bilo mu je jako teško, nikada nije pomislio da bih to mogla napraviti.

Suprug ju je muškarcima koje je zvao da je siluju predstavljao kao ‘buržoaziju‘.

- Zanimljivo je to. Uvijek sam voljela izići dotjerana. Na posao, u šetnju, trgovinu. Tako je i danas, uvijek sam dotjeranja. Ako je moj način odijevanja bio buržoaski... Uvijek su me zanimali književnost i glazba, također. On nije volio ići sa mnom u opetu, možda baš zbog toga.


12:10 Sudac je rekao da je jedan od muškaraca optuženih za silovanje rekao da je Pelicot to radio jer ga je Gisele jednom prevarila s drugim muškarcem.

- Često sam mislila o tome da se nikada nije oporavio zbog toga i osjećala sam se odgovornom. Pomislila sam da to možda i nije osveta, puno je propatio zbog toga. I on je imao afere. Prvi muškarac kojeg sam imala bio je moj suprug, drugi je bio moj ljubavnik, odgovorila je sucu.

Upitao ju je potom i o videu sa suprugom, pokazanom na sudu na kojem se jasno čuje ‘Stani, stani, boli me‘ koji govori glasom koji nije uobičajen, možda jer se radilo o ranoj fazi sedacije. Zanimalo ga je mislili da je to bio seks s pristankom.

- To je bilo silovanje, naravno da je to bilo silovanje, kaže.


12:00 Potom ju je sudac upitao o tome što je nosila na snimkama silovanja. Suprug bi je tijekom noći preodjenuo, a potom je ponovno vratio u pidžamu.

- Imala sam dvije ladice pune donjeg rublja. Znam točno to sam sve imala, nosila sam bijelo i narančasto rublje. Donje rublje na snimkama nije moje. To ne pripada meni, a ne znam gdje je to držao, rekla je.


11:55 Zbog jutarnjih umora kozultirala je i tri ginekologa.

- Kada bih se ujutro probudila, osjećala bih kao da mi je puknuo vodenjak, kao kod poroda, kazala je.

- Doručkovala sam uvijek isto. Sok od naranče, tost, džem i med. Mogao je drogu staviti u moj sok ili kavu kada je htio, ali ja nikada nism osjetila ništa čudno, kao da sam pod sedativima. Jedno sam jutro otišla na frizuru, a suprug je inzistirao da me vozi. Uopće se ne sjećam tog šišanja, govori Pelicot.


11:50 Predsjednik suda postavio je pitanje o pripremi lijekova korištenih za uspavljivanje Gisele Pelicot. Njen je suprug drogu držao u kući kako bi je mogao posluživati u obrocima ili desertu nakon večere. Sjećate li se trenutaka kada bi vas pozvao da kušate određena jela ili pića, upitao ju je.

- Napravio je mnogo obroka za nas, mislila sam da je pažljiv. Jedne je večeri došao po mene na kolodvor nakon što sam provela 10 dana s našim unucima, a kod kuće me je dočekao obrok - pire krumpir. Ja sam na svoj dodala maslinovo ulje, a on na svoj maslac pa je bilo lako znati koji je čiji.

Potom bismo zajedno popili čašu bijelog vina. Ništa mi nije bilo čudno u vezi mog krumpira. Završili bismo s jelom, a onda bih ga ostavila da u miru pogleda nogometnu utakmicu. On bi mi u krevet donio moj omiljeni sladoled, mislila sam da sam prava sretnica, da je to ljubav.

Nikada nisam osjetila nikakve tegobe, vjerojatno me to brzo uhvatilo i samo bih se probudila u pidžami. Ujutro bih bila nešto umornija, ali sam mislila da je to zato što puno hodam.


11:45 Gisèle Pelicot odlučila se na samom početku svjedočenja obratiti svom suprugu, nazvavši ga imenom. Dok mu se obraćala, nije ga gledala.

- Toliko sam puta sebi rekla koliko sam sretna što te imam uz sebe. Vodio si me neurologu, na skenere kad god sam bila zabrinuta, išao je sa mnom i kod ginekologa. Za mene je bio netko kome sam potpuno vjerovala, rekla je.

Ipak, pokazalo se da su neurološki problemi bili posljedica njegovog drogiranja vlastite supruge.

- Kako je savršeni muškarac mogao doći do ovoga? Kako si me mogao ovako izdati i dovesti sve te strance u našu sobu, upitala ga je pa nastavila.

- Profil silovatelja nije netko koga se kasno noću susreće na parkiralištu. Silovatelj može biti i u obitelji, među našim prijateljima. Prošlog sam tjedna vidjela jednog od optuženih na klupi. Čovjeka koji je ušao u moju kuću i sobu bez pristanka. Taj čovjek je došao silovati onesviještenu ženu od 57 godina – ja sam i majka i baka... Mogla sam mu biti i baka, rekla je.

- Ja sam žena koja je totalno uništena i ne znam kako da se izvučem iz ovoga, kazala je na samom početku svog sjdočenja Pelicot.


Zastrašujući slučaj silovanja Gisele Pelicot sablaznio je francusku, ali i svjetsku javnost. Podsjetimo, silovanja svoje supruge, lijekovima onesviještene, desetljećima je organizirao njezin muž Dominique Pelicot koji je sve snimao i u tome sadistički uživao. On, kao i muškarci - njih ukupno 50 - koje je dovodio u kuću i koji su u svemu sudjelovali, izvedeni su pred sud prije dva tjedna.

Danas je na rasporedu novo ročište, svjedočit će muškarci koji su silovali Gisele, ali i sama žrtva monstruoznog čina svog supruga.

Danas 72-godišnjakinja, Gisèle Pelicot odustala je od anonimnosti kako bi javnost doznala sve pojedinosti onoga čemu je bila izložena. Iako je sudac rekao da će ‘osjetljiviji ljudi‘ moći otići iz sudnice tijekom prikazivanja snimaka, odvjetnik Gisèle Pelicot rekao je da su mnogi ipak odlučili ‘pogledati silovanju ravno u oči‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 13:05