OTVOREN ZA SUSRET S MADUROM

TRUMP OPTUŽUJE KINU DA ŽELI UTJECATI NA AMERIČKE IZBORE 'Ne žele da pobijedimo jer sam prvi predsjednik koji im se suprostavio'

 
Donald Trump
 Eduardo Munoz / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump je izravno optužio Kinu da ga želi spriječiti da pobijedi na sljedećim parlamentarnim izborima zbog njegove odlučnosti u vezi trgovinskih pitanja.

Washington i Peking se mjesecima spore u vezi carina koje je pokrenuo Trump koji traži veću otvorenost kineskog tržišta za proizvode "made in USA".

"Nažalost otkrili smo da se Kina pokušava uplesti u izbore u studenom 2018. protiv moje administracije", rekao je na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Oni ne žele da pobijedim, ili da mi pobijedimo jer sam prvi predsjednik koji se suprostavio Kini u tom predmetu", dodao je.

Trump je već optužio sredinom rujna Peking da ga pokušava politički ugroziti napadom na robu iz država gdje mu je izborno tijelo tradicionalno vjerno.

Suočena s tim optužbama, Kina je odlučno demantirala svaku upletenost i zahtijeva više poštivanja Sjedinjenih Država.

U utorak u govoru na Općoj skupštini UN-a američki predsjednik je ponovo zahtijevao pravednu i uravnoteženu trgovinu i kritizirao trgovinsku neravnotežu s Pekingom koju se "ne može tolerirati".

Istovremeno Kina smatra da nije moguće nastaviti trgovinske pregovore sa Sjedinjenim Državama s "nožem pod grlom".

Trgovinski rat između Washingtona i Pekinga pogoršao se u ponedjeljak stupanjem na snagu dodatnih carinskih pristojbi od 10 posto na kineske proizvode koje obuhvaćaju 200 milijardi dolara godišnjeg uvoza.

Trump otvoren za susret s Madurom, kaže da su sve opcije na stolu

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da je otvoren za susret s venezuelskim predsjednikom Nicolasom Madurom ako će to pomoći narodu Venezuele, ali je upozorio da su "sve opcije na stolu" kako bi se riješila kriza u toj zemlji.

Maduro je ranije rekao kako se nada da će uspjeti dogovoriti razgovore s Trumpom u četiri oka. Bijela kuća na sličaj je zahtjev odgovorila prošle godine rekavši da će do toga doći kada se Venezuela vrati demokraciji.

Maduro bi u srijedu navečer trebao govoriti na Općoj skupštini UN-a.

"Otvoren sam za to, spreman sam razgovarati s bilo kime", rekao je Trump novinarima dolazeći u sjedište UN-a u New Yorku.

"Pobrinut ćemo se za Venezuelu, ako je on ovdje i želi razgovarati, što mi nije bilo na pameti i nije u mom rasporedu, ali ako mogu pomoći ljudima, zbog toga sam ovdje", dodao je.

Pod vlašću Madura, Venezuela je ograničila ovlasti parlamenta koji kontrolira oporba, zatvorila oporbene političare i osnovala paralelnu skupštinu s neograničenim ovlastima.

Inflacija iznosi golemih 200.000 posto i sve je teže nabaviti osnovne potrepštine, hranu i lijekove, a duboka kriza izaziva egzodus Venezuelaca u obližnje južnoameričke države.

Predsjednik Maduro je na popisu je američkih financijskih sankcija od ljeta 2017.

"Sve su opcije na stolu, sve", rekao je Trump. "I jake i manje jake, a vi znate što znači jake. Sve opcije su na stolu kada se radi o Venezueli", istaknuo je Trump.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:45