ZAJEDNO U NEW YORKU

Trump pristao na sastanak u posljednji tren, počelo je idilično, a onda je ‘bacio bombu‘. Zelenski je ostao zatečen

Volodimir Zelenski i Donald Trump sastali su se u Trump Toweru

Volodimir Zelenski i Donald Trump u Trump Toweru

 Alex Kent/Getty Images Via Afp

Donald Trump i Volodimir Zelenski pojavili su se u petak poslijepodne zajedno u Trump Toweru u New Yorku. Sastanak Zelenskog s Trumpom u Trump Toweru dolazi dan nakon što se ukrajinski čelnik sastao s demokratskom kandidatkinjom za predsjednika Kamalom Harris u Washingtonu.

"Čast je imati predsjednika s nama, a on je prošao kroz mnogo toga", rekao je Trump, govoreći o Zelenskom, koji je stajao pokraj njega. "On prolazi kroz silne probleme", rekao je Trump. "Razgovarat ćemo i vidjeti što možemo smisliti", dodao je republikanski kandidat za američkog predsjednika.

Ukrajinski predsjednik rekao je da on i bivši predsjednik Donald Trump imaju "zajednički stav da se rat u Ukrajini mora zaustaviti" te da je važno sastati se s oba kandidata za predsjednika SAD-a, kakom prenosi The Guardian.

Trump je rekao da on i Zelenski imaju "vrlo dobar odnos" prije nego što je rekao da "također imam jako dobar odnos s predsjednikom (ruskim, Vladimirom) Putinom". "Mislim da ćemo, ako pobijedimo, to vrlo brzo riješiti", rekao je Trump, misleći na rat Rusije protiv Ukrajine.

Stojeći pored Trumpa, Zelenski je odmah odgovorio na Trumpove komentare o njegovom pozitivnom odnosu s Putinom rekavši kako se nada da on i Trump imaju bolji odnos od onog između Putina i Trumpa.

Burna povijest odnosa

Trump je pristao na sastanak sa Zelenskim u posljednji trenutak, unatoč tome što ga je opetovano kritizirao tijekom njegove američke kampanje.

Republikanski predsjednički kandidat rekao je na konferenciji za novinare da će ukrajinski čelnik posjetiti Trump Tower u petak, samo nekoliko dana nakon što ga je Trump kritizirao jer je odbio "sklopiti dogovor" s Moskvom.

Bivši američki predsjednik se potom ipak predomislio, nakon što su ranija izvješća iz njegove kampanje govorila da je susret između njih dvojice vrlo malo vjerojatan.

Zelenski i Trump imaju burnu povijest odnosa. Trump je bio u procesu opoziva 2019. godine zbog optužbi da je izvršavao pritisak na Zelenskog da istraži štetne informacije o obitelji Biden. Prijepis poziva otkrio je da je Trump pozivao Zelenskog da istraži Joea Bidena, kao i Bidenovog sina Huntera.

Otkako je Rusija pokrenula svoju sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine, Trump je često ponavljao narativ Moskve o ratu, kako piše BBC. Tijekom rujanske predsjedničke debate zaobišao je odgovor na pitanje želi li da Ukrajina izađe kao pobjednik u sukobu.

Najavljujući sastanak s ukrajinskim čelnikom, Trump je ponovio dugogodišnju tvrdnju da će on moći "dosta brzo sklopiti dogovor" između Putina i Zelenskog, no odbio je ulaziti u detalje svog plana. Također je odbio jasno iznijeti svoj stav na pitanje vjeruje li da bi Ukrajina trebala ustupiti teritorij Rusiji kao sredstvo za okončanje rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 17:13