AMERIKA NA RUBU

Trumpov stožer navodno je prije drame u Pennsylvaniji poslao eksplicitan zahtjev Kongresu. Naišli su na odbijenicu...

Na svakom predizbornom mitingu postavlja se pitanje: Koliko se široko osigurava vanjski perimetar?

Donald Trump

 Spencer Platt/getty Images/profimedia/Spencer Platt/getty Images/profimedia

Kad je zakoračio na pozornicu skupa u Pennsylvaniji, Donald Trump osjećao se sigurno. Kako i ne bi kad se nalazio pred tisućama svojih pristaša, zaštićen agentima Tajne službe koji ga prate kamo god ide. Kao bivši predsjednik SAD-a, Trump, bivša prva dama i njihova djeca (u dobi od 15 godina) imaju pravo na doživotnu zaštitu, prema zakonu iz 1965. godine.

No, ono što Trumpa razlikuje od ostalih bivših predsjednika jest činjenica da je ujedno i aktualni predsjednički kandidat, što otvara diskusiju o tome ima li dovoljnu zaštitu na događanjima koja posjećuje velik broj ljudi. Trumpov stožer navodno je prije tražio dodatnu zaštitu od Kongresa, ali njihov je zahtjev odbijen.

Nakon pucnjave na predizbornom skupu u Butleru mnogi su uprli prstom u Tajnu službu, optuživši je za propuste. Neki tvrde da su snajperisti Tajne službe, koji su naposljetku eliminirali napadača na Trumpa, trebali bolje odraditi posao. Naime, jedan svjedok pucnjave za BBC je ispričao da je vidio napadača na krovu obližnje zgrade i pokušao signalizirati snajperistima, ali čini se da je napadač bio izvan njihova vidnog polja zbog čega postoji sumnja da slabe točke nisu bile dovoljno dobro pokrivene.

Bez obzira na to održavaju li se na otvorenom, kao u Butleru, ili u zatvorenom prostoru, na Trumpovim skupovima okupljaju se tisuće ljudi. Novinari i pristaše dolaze nekoliko sati ranije i prolaze kroz detektor metala, a naoružani zaštitari pretražuju im torbe i provjeravaju nalaze li se na popisu sudionika.

Iza podija na kojem se Trump obraća publici obično stoji određeni broj ljudi, koji prolaze dodatnu provjeru radi utvrđivanje kriminalne prošlosti. Prije početka događaja mjesto se pretražuje zbog bombi ili drugih prijetnji, postavljaju se barijere na cesti radi kontrole pristupa vozila i ljudi, a Trump uvijek dolazi u povorci automobila s pratnjom.

Pojedini bivši agenti Tajne službe staju u obranu svojih kolega, upozoravajući da je nemoguće eliminirati svaku potencijalnu prijetnju na skupu koji se održava na otvorenom. Na svakom takvom mitingu postavlja se pitanje koliko daleko trebaju ići da osiguraju vanjski perimetar jer čak i ako su provjerili sve visoke položaje i krovove zgrada prije početka, moguće je da će se netko naknadno popeti i pokušati izvesti svoj plan.

Činjenica je da civili u SAD-u mogu legalno posjedovati oružje koje doseže nekoliko stotina metara. Primjerice, poluautomatska puška iz koje je pucao napadač na Trumpa može pogoditi mete udaljene 183 metra, a Trump se nalazio oko 135 metara od mjesta na kojem je strijelac pronađen mrtav.

Je li postojala osoba iznutra koja je omogućila napadaču da dođe tako blizu Trumpa?

Kristian Družeta, stručnjak za VIP i štićene osobe, bio je gost N1 Dnevnika kod Igora Bobića s kojim je razgovarao o pokušaju atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, javlja N1.

Kristian Družeta prokomentirao je snimke napada na Donalda Trumpa: “Problem možemo sagledati od samog početka, prosudbe i pripreme osiguranja i onoga što je trebalo biti napravljeno prije same pripreme osiguranja.

Osiguranje se provodi u četiri faze: prosudba, priprema, provedba i raščlamba. U raščlambi se sagledavaju propusti”, naveo je.

Dodao je da je izvlačenje Trumpa s pozornice nakon napada trajalo predugo. Odgovorio je na pitanje kako se napadač mogao toliko približiti Trumpu: “To je jedno od glavnih pitanja, je li postojala osoba iznutra koja je omogućila napadaču da dođe tako blizu i gdje može izvršiti atentat. Pitanje je kako to mjesto gdje se nalazio napadač nije bilo.

Družeta je naveo da je osiguranje tijelom pokušalo zaštiti Trumpa: “Taj pokušaj je bio dobar, ali prilično je upitan ako bi se nastavilo pucati po meti”, istaknuo je.

“Izvlačenje iz zone ugroze je bilo presporo”, dodao je Družeta.

Osvrnuo se i na reakciju Trumpa nakon napada: “Htio je sebe dići iz ponižavajućeg položaja u kojem je bio. Često vidimo da se štićene osobe ne ponašaju u skladu s osiguranjem, sve se čini da bi se njih zaštitilo i ono što oni predstavljaju”, kazao je Družeta.

Družeta je odgovorio na pitanje hoće li nakon ovog pokušaja atentata pooštriti mjere sigurnosti: “Postoji puno prostora za poboljšanje, možemo ih očekivati, ali bitno je što se napravi u samoj pripremi. Imamo nešto što se dogodilo i to se ne može izbrisati”, naveo je.

Komentirao i nastavak istrage: “Očito napadač ima iskustvo u korištenju vatrenog oružja i očito je bio odlučan da odradi to što je odradio. On je mrtav i bit će teško doći do motiva zašto je to napravio. Neki trag će negdje dovesti, ali ne znam hoćemo li naći pravi motiv”, kazao je Družeta, javlja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 09:46