RASTE BROJ ŽRTAVA

Tuga u BiH: Ženu u 8. mjesecu trudnoće evakuirali iz Jablanice, a onda se u bolnici dogodila užasna tragedija...

Prema zadnjim informacijama, u BiH je poginulo najmanje 20 ljudi

Poplave u BiH

 Elvis Barukcic/Afp

Žena u osmom mjesecu trudnoće izgubila je bebu nakon što su je evakuirali iz poplavljene Jablanice u BiH, javlja Avaz.

Prevezli su je u Kantonalnu bolnicu Dr. Safet Mujić u Mostaru gdje su je operirali te je trenutno stabilno.

Dr. Lamija Duranović, šefica bolnice, potvrdila je za Avaz da su u prvom valu evakuacije iz Jablanice zbrinuli četiri osobe, od kojih su dvije transportirane helikopterom.

- Radi se o trudnici u osmom mjesecu trudnoće, koju su evakuirale ekipe Gorske službe spašavanja, a koja je nažalost izgubila bebu. Ona je, nažalost, trenutno, u životnoj opasnosti. Prognoze ne mogu dati jer se radi o multiplim, po život opasnim pozljedama, rekla je dr. Duranović.

S njom je, dodala je, dovezen i njen suprug, koji nije životno ugrožen.

- Nakon toga je helikopterom transportiran dječak uzrasta od 10 godina, koji ima fakture i, trenutno, ni on nije životno ugrožen, kao i jedan muškarac, koji je, za sada, stabilno - navela je ona.

Naglasila je da su u potpunosti oslobođeni svi kapaciteti ove bolnice za potrebe prijema i zbrinjavanja unesrećenih stanovnika Jablanice.

- Zaposlenici neće napuštati svoja radna mjesta do daljnjeg, a povukli smo i sve koji su bili slobodni iz dežurstava - kazala je.

Prema posljednjim informacijama koje je objavio ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, u strašnim poplavama u BiH poginulo je najmanje 20 ljudi.

Jablanica je općina koja je najviše pogođena poplavama, a veliki broj obiteljskih kuća srušen je u naletu bujica u trenutku dok su se u njima nalazili mještani.

Pretpostavlja se da ima i ozlijeđenih, ali njihov broj nije poznat.

Predsjednica vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač najavila je angažiranje svih raspoloživih snaga kako bi se pomoglo Jablanici.

Jablanica je od sinoć potpuno prometno odsječena. Više spasilačkih timova upućeno je na lice mjesta kako bi se sklonili odroni te uspjelo pomoći unesrećenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 13:37