NOVI UDARAC

U Bruxellesu pokrenuli veliku istragu: ‘Facebook i Instagram bi mogli imati efekt zečje rupe na djecu!‘

Provjerit će se koliko su pouzdani instrumenti za provjeru i potvrđivanje dobi korisnika
 Mundissima/Alamy/Profimedia

Europska unija pokrenula je istragu kompanije Meta, vlasnice društvenih platformi Facebook i Instagram, kako bi utvrdila izazivaju li njezini proizvodi odnosno usluge ovisnost kod djece. Europska komisija objavila je da otvara istragu u vezi s potencijalnim kršenjem Akta o digitalnim uslugama u dijelu koji se odnosi na zaštitu maloljetnika.

Postoji mogućnost da Facebook i Instagram iskorištavaju slabosti i neiskustvo maloljetnika izazivajući ovisničko ponašanje, stoji u priopćenju Komisije u kojem je objavljeno otvaranje istrage. Među ostalim, provjerit će se koliko su pouzdani instrumenti za provjeru i potvrđivanje dobi korisnika te zadovoljavaju li napori kompanije da osigura najvišu razinu privatnosti i sigurnosti maloljetnika.

"Nismo uvjereni da je Meta učinila dovoljno da njezine usluge poštuju obveze iz Akta u vezi s uklanjanjem rizika od negativnih posljedica na tjelesno i mentalno zdravlje mladih Europljana na platformama Facebook i Instagram", poručio je u izjavi povjerenik Thierry Breton.

"Nećemo štedjeti na trudu da zaštitimo svoju djecu", dodao je Breton, naglašavajući da će u fokusu biti potencijal izazivanja ovisnosti i "efekt zečje rupe" kod dječjeg korištenja spomenutih platformi. U slučaju potonjeg riječ je o događaju kada dijete pogleda štetan sadržaj, a nakon toga mu platforma nudi još više takvog sadržaja.

Tehnološki div u svojem je odgovoru na ovu vijest naveo da već "cijelo desetljeće radi na razvoju više od 50 alata, resursa i značajki kojima se nastoji zaštititi mlade". "Ovo je izazov s kojim se suočava cijela naša industrija, stoga nastavljamo s unapređivanjem rješenja koja svi mogu koristiti kako bi se osigurala dobna provjera u svim tinejdžerskim aplikacijama", rekao je glasnogovornik Mete, poručujući da se kompanija "raduje suradnji i dijeljenju podataka s Europskom komisijom".

Potez EU posljednji je u nizu temeljitog provjeravanja poslovanja i poslovne etike tehnološkog diva. EU je donijela opsežan Akt kojemu je cilj očistiti online platforme i zaštititi korisnike interneta u EU. Nije postavljen rok za dovršavanje istrage. Međutim, Bruxelles bi mogao kazniti Metu novčano u iznosu do šest posto globalne godišnje dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 10:23