NEMILOSRDNI RAT

U europskom turističkom raju u pola godine nestalo je 11 turista, strahuje se da iza svega stoje igrači iz podzemlja...

Britanski dileri bore s talijanskom mafijom za kontrolu nad trgovinom drogom na Tenerifima

Potraga za Jayem Slaterom

 Profimedia/facebook/jay Slater Missing - Only Official Group

Tisuće britanskih turista svake godine odlaze na španjolski otok Tenerife. A ovoga ljeta, točnije već tri tjedna, piše se o 19-godišnjem Jayu Slateru, koji je nakon noćnog izlaska završio u Airbnbu s dvojicom muškaraca u blizini nacionalnog parka Rural de Teno, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Kako piše Daily Mail, tinejdžer se s prijateljima zabavljao u klubu na plaži Papagayo u Playa de las Americas, gdje se održavao NRG festival. Zatim se vratio u Airbnb smještaj s osuđenim dilerom droge Ayubom Qassimom i još jednim misterioznim muškarcem. Mladi zidar iz Oswaldtwistlea blizu Lancashirea nije viđen od jutra 17. lipnja. Spomenuti Airbnb napustio je ujutro, oko 8 sati, kad je pješice krenuo do svog smještaja jer nije bilo autobusa. Oko 8.50 nazvao je prijateljicu Lucy Mae Law, rekavši joj da mu je "telefon pao na jedan posto baterije te da je izgubljen i žedan".

Qassim (31) jedan je od posljednjih ljudi koji su vidjeli Jaya, no španjolska policija smatra ga "irelevantnim" za istragu. Inače, Qassim je 2015. osuđen na devet godina zatvora zbog dilanja droge u Walesu.

Policija i timovi gorske službe spašavanja, uz pomoć pasa, bespilotnih letjelica i helikoptera, 13 dana tražili su Jaya u dolini Masca, gdje mu je posljednji put zvonio telefon, no potraga je prekinuta 30. lipnja.

A Daily Mail sad je otkrio da se nemilosrdni britanski dileri bore s talijanskom mafijom za kontrolu nad trgovinom drogom na Tenerifima, što je izazvalo bojazan da je Jay nekako uvučen u taj mračan, podzemni svijet. Talijanske kriminalne skupine poput Mafije, Camorre i ‘Ndranghete dugo kontroliraju unosnu trgovinu narkoticima na otoku. Stručnjaci za bande rekli su da su Talijani u prošlosti surađivali s lokalnim kriminalcima na dopremanju kokaina u Europu iz Latinske Amerike, često koristeći Kanarske otoke kao polaznu postaju za ilegalne pošiljke.

No sad su se na Tenerifima počele probijati i bande iz Londona, Manchestera te Liverpoola, dok se talijanski konkurenti sve više okreću nekretninama i građevinama kako bi oprale svoj novac.

Nažalost, Jay Slater pridružio se dugom popisu osoba koje su tijekom godina nestale na Tenerifima - mnoge od njih posljednji put viđene su u odmaralištu Playa de las Americas. Inače, ovaj tinejdžer je 11. osoba koja je nestala na otoku u samo šest mjeseci.

Mariel González Gutiérrez i Sebastian Cobos Gonzalez

Majka Meksikanka (27) i njezin dvogodišnji sin nestali su 21. ožujka u Santa Cruz de Tenerifeu. Udruga SOS Desaparecidos izvijestila je da istražuje mogući slučaj otmice djeteta. Strahuje se i da dječak više nije na španjolskom nacionalnom teritoriju. Osim toga, španjolski list El Espanol piše kako je sudac naredio oduzimanje Sebastianove putovnice dok su se njegovi roditelji borili oko skrbništva, nakon što je prethodno bilo dogovoreno podijeljeno skrbništvo.

Natalia Belavus i Vladimir Marcella

Majka (28) i sin iz Bjelorusije nestali su 27. ožujka. Udruga SOS Desaparecidos sumnja da se radi o roditeljskoj otmici. Tome u prilog idu i fotografije majke i sina koje su otad objavljivane na društvenim mrežama.

image

Natalia Belavus

SOS Desaparecidos

Marc Francis Olbrechts

Navodno belgijski državljanin, ovaj 71-godišnjak nestao je 24. travnja. Posljednji put viđen je u Adejeu na jugozapadu Tenerifa. Lokalne novine Canarian Weekly izvijestile su da je Marcovu suprugu, 66-godišnju Lauru Gaston, ribar pronašao kako pluta uz obalu Tenerifa u blizini Arica. Na glavi joj je bila vreća, a prema izvješćima, nedostajale su joj jedna ruka i obje noge.

Tri osobe uhićene su nakon Laurine smrti - dvije u Belgiji i jedna na Tenerifima.

image

Marc Francis Olbrechts i Laura Gaston

SOS Desaparecidos

Marek Siedlecki

Poljski državljanin nestao je 14. lipnja, tri dana prije Jaya Slatera. Rečeno je da je krenuo prema Lanzaroteu, odakle se namjeravao vratiti kući u Poljsku.

Poljski mediji javljaju da je Marek plovio svojim brodom Nautis te da je zadnji put viđen u vodi.

- Nakon nekoliko telefonskih razgovora s iskusnim jedriličarima, sumnjamo da su elektrika i upravljač otkazali, zbog čega je jahta plutala bez mogućnosti da stigne u bilo koju luku - rekao je Marekov sin Przemysław.

Noelia Hernandez Martin

Ova 17-godišnjakinja nestala je 23. siječnja u San Cristobal de La Laguna na sjeveru Tenerifa.

image

Noelia Hernandez Martin

SOS Desaparecidos

Marek J

Muškarac u dobi od 51 godine nestao je 8. lipnja iz Vallerhermose, sela u La Gomeri. Visok je oko 180 cm i težak 80 kg. Dužnosnici nisu otkrili gdje je točno zadnji put lociran.

image

Marek J

SOS Desaparecidos

Juan Cabrera Gonzalez

Nestanak 60-godišnjaka prijavljen je 13. siječnja. Zadnji put viđen je u La Oratavi. Ima sijedu kosu i smeđe oči. U trenutku nestanka, muškarac je nosio plavu trenirku s bijelom prugom i čizmama s metalnim patentnim zatvaračima.

image

Juan Cabrera Gonzalez

SOS Desaparecidos

Rayco Garcia Diaz

Ovaj 44-godišnjak nestao je 15. ožujka u Barranco Hondo-Candelaria na Tenerifima. Rečeno je da je u to vrijeme vozio srebrni Ford KA.

image

Rayco Garcia Diaz

SOS Desaparecidos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2024 09:10