‘RASPRŠENE NADE‘

U Kremlju depresija nakon izbora u Francuskoj, iako su možda dobili novog saveznika: ‘Nemamo nikakvih iluzija‘

Nakon poraza Naciolnog okupljanja, u Moskvi ne vide način da se obnove bilateralni odnosi dviju zemalja

Vladimir Putin i Dmitri Peskov

 Natalia Kolesnikova/Afp

Nade Rusije da će izgladiti odnose s Francuskom raspršene su rezultatima parlamentarnih izbora u Francuskoj, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Francusko krajnje desno Nacionalno okupljanje (RN), koje je kritizirano zbog svog stajališta naklonjenog Rusiji, neočekivano je poraženo u drugom krugu izbora u nedjelju, a ljevičarski savez osvojio je najviše mjesta u parlamentu.

"Za Rusiju je definitivno bolja pobjeda političkih snaga koje bi bile pobornici nastojanja da obnovimo naše bilateralne odnose, ali za sada ne vidimo ni kod koga tako sjajnu političku volju, tako da ne gajimo nikakve posebne nade ili iluzije u tom pogledu", rekao je u ponedjeljak Peskov, prenosi Politico.

Mélenchonova povijest naklonosti Kremlju

Odnosi između Francuske i Rusije pogoršali su se nakon što je Kremlj krajem veljače 2022. godine pokrenuo svoju sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu, a Pariz se pridružio sankcijama Europske unije protiv Moskve. Francuski predsjednik Emmanuel Macron bio je jedan od rijetkih europskih čelnika koji je održavao izravan dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon invazije, ali ga je naknadno prekinuo.

Peskov je dodao da su "raspoloženja francuskih glasača" "nepredvidiva" i da će Moskva "s velikim zanimanjem pratiti formiranje vlade, formiranje blokova". "Francuska je vrlo važna zemlja na europskom kontinentu, tako da je, naravno, sve što se tamo događa zanimljivo za nas", rekao je on.

Kremlj je ranije pozdravio uspjeh Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen u prvom krugu izbora, a njegovo ministarstvo vanjskih poslova napisalo je u objavi na društvenim mrežama prošlog tjedna da francuski birači "traže suverenu vanjsku politiku koja služi njihovim nacionalnim interesima i odmak od diktata Washingtona i Bruxellesa", popraćen fotografijom Le Pen.

image

Jean-Luc Mélenchon

Sameer Al-doumy/Afp

Nacionalno okupljanje je predložilo produbljivanje veza s Moskvom, restrikcije u vojnoj pomoći Ukrajini, usprotivili su se ranije sankcijama Rusiji kao odgovor na invaziju Kremlja na Ukrajinu te su uzeli kredit od 9 milijuna eura od ruske banke kako bi financirali svoju kampanju 2014. godine, koji su vratili tek prošle godine.

Međutim, iako je RN u preokretu završio tek na trećem mjestu, još uvijek postoji mala šansa da bi Kremlj mogao imati prijatelja u francuskoj vlasti. Među pretendentima za idućeg francuskog premijera je Jean-Luc Mélenchon, kontroverzni vođa krajnje lijeve stranke Nepokorena Francuska, za koju se očekuje da će dobiti najviše mjesta među ljevičarskim skupina u idućem sazivu parlamenta - iako će Mélenchon kao premijer teško proći.

Iako ljevičar, Mélenchon je, između ostaloga, zagovornik izlaska Francuske iz NATO-a, u najboljem slučaju izrazio je mlaku potporu Ukrajini, uz podršku ruskoj nezakonitoj aneksiji Krima 2014. godine. Također, glasao je protiv sigurnosnog sporazuma između Pariza i Kijeva ranije ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 10:10