STIŠĆU NETANYAHUA

U medije procurila informacija o mogućem odgovoru Izraela Teheranu, Joe Biden požurio pred TV kamere: ‘Ne!‘

Gotovo pa nema sumnje da bi ovakav potez izazvao opći rat diljem regije...

Joe Biden

 Samuel Corum/afp/profimedia/Samuel Corum/afp/profimedia

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da neće podržati napade na iranska nuklearna postrojenja kao odmazdu za raketni napad Teherana na Izrael, piše britanski Telegraph.

"Ne. Odgovor je ne!", rekao je američki predsjednik novinarima u srijedu, rekavši da odgovor Izraela mora biti "proporcionalan".

Američki predsjednik ustvrdio je i da čelnici zemalja G7 pripremaju novu rundu sankcija Iranu.

Biden je požurio dati izjavu nakon što je u medije procurila informacija da je izraelski sigurnosni kabinet odlučio poduzeti izravnu vojnu akciju protiv Irana, već u sljedećih nekoliko dana.

Unutar Izraela raste pritisak za odlučnim napadom na iranski nuklearni program, nakon što je Teheran poslao rakete na sjedište Mossada i nekoliko zračnih baza izraelske vojske.

Naftali Bennett, popularni bivši izraelski premijer i glavni protukandidat Benjaminu Netanyahuu na izborima, pozvao ga je da “uništi iranski nuklearni projekt, uništi njihova glavna energetska postrojenja i oštro udari na iranski teroristički režim”.

S druge strane, analitičari tvrde da su rafinerije nafte, luke, skladišta oružja pa čak i krhka vodovodna infrastruktura zemlje vjerojatnije mete od nuklearnih postrojenja.

image

Benjamin Netanyahu i Naftali Bennett

Gil Cohen-magen/AFP

Izraelski premijer Netanyahu obećao je odmazdu Teheranu, ali je, prenosi Telegraph, svom kabinetu u srijedu rekao da potezi moraju biti usklađeni sa SAD-om.

"Iran je napravio veliku pogrešku - i platit će to", rekao je Netanyahu. "Napast ćemo svakoga tko nas napadne", poručio je.

Pitanje je hoće li SAD ovaj put imati više utjecaja na oblikovanje izraelskog odgovora Iranu nego što je bio slučaj u Gazi i Libanonu.

Zajedno s Britanijom i drugim saveznicima, SAD je u utorak "aktivno podržao" Izrael u praćenju i obaranju iranskih projektila, baš kao što je učinio u travnju kada je Iran prvi put izravno napao Izrael.

Također je široko rasprostranjeno mišljenje da bi Izrael trebao pomoć SAD-a da učinkovito uništi podzemna iranska nuklearna postrojenja. To je ujedno i potez koji bi lakoćom mogao izazvati sveopći regionalni rat.

"Razgovarat ćemo s Izraelcima što učiniti, ali svih nas sedam (nacija G7) slažemo se da imaju pravo odgovoriti, ali trebaju odgovoriti proporcionalno", rekao je Biden.

Izraelski odgovor Iranu također bi mogao uključivati ​​ciljana ubojstva, poput onog u kojem je ubijen Ismail Haniyeh u Teheranu u srpnju, rekli su izraelski izvori za web stranicu Axios.

"Bidenova administracija sada će sve svoje angažmane usredotočiti na to kako bi s Izraelcima uskladila perspektivu o odgovoru Iranu", rekao je Kurt Campbell, zamjenik američkog državnog tajnika.

"Regija je stvarno na oštrici noža", prenosi njegove riječi britanski Telegraph.

Assaf Orion, umirovljeni izraelski brigadni general i suradnik na Washingtonskom institutu, rekao je kako misli da je daljnja eskalacija između Izraela i Irana sada neizbježna, ali da se još uvijek može obuzdati od općeg rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 06:14