ODSTUPANJE OD NORME

U najstrožoj tajnosti razvijaju je 7 godina, što takne pretvara u prah, dostiže brzinu od 5 macha i perjanica je novog vojnog pakta!

The Telegraph piše da se razvoj britanske hipersonične rakete tretira kao "nacionalna misija".

Rakete Mako moći se ispaljivati s još jednog ponosa Lockheed Martina, borbenih aviona F-35

 /Profimedia

Američka obrambena tvrtka Lockheed Martin spremna je u Velikoj Britaniji razviti hipersoničnu raketu koje se ispaljuje iz zrakoplova prije nego što će je proizvoditi u svojim tvornicama u Sjedinjenim Američkim Državama, piše The Telegraph.

Riječ je o prototipu Mako, raketi s velikim manevarskim potencijalom koja je dobila ime po dugonosoj psini, najbržoj vrsti morskog psa.

Raketa Mako može doseći brzinu Mach 5. Trebali bi je koristiti borbeni zrakoplovi poput Lockheed Martinovih F-35-ica. Britansko kraljevsko ratno zrakoplovstvo te zrakoplove ima u svom arsenalu, a rakete Mako koristile bi se za napade na morske i kopnene mete te za uništavanje protuzračne obrane.

Ako Lockheed Martin odluči da će u Velikoj Britaniji razviti raketu Mako, taj će potez predstavljati odstupanje od normi američke tvrtke.

Tim Cahill, predsjednik Lockheedovog Odjela za rakete i redukciju topline koja se ispušta tijekom ispaljivanja raketa, rekao je da AUKUS, trojni vojno-sigurnosni pakt između Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, omogućava dijeljenje tehnologije između Lockheed Martina i Velike Britanije. Uz to, Cahill je dodao da AUKUS potpisnicama sporazuma omogućava da u vremenima manjih obrambenih troškovnika bolje biraju na koje će projekte trošiti novac.

- Mislim da je Mako raketa koja se može koristiti u više različitih misija, a mogla bi se napraviti i hipersonična varijanta s dobrim dometom i dobrom brzinom te dobrom kompatibilnošću s raznim platformama. Velika Britanija tu, ali i u drugim domenama, može dati važan doprinos te postati stručnjakinja - rekao je Cahill za The Telegraph.

Cahillove su izjave došle u trenutku kada Vlada Velike Britanije pregledava svoj obrambeni troškovnik. Nakon što obavi pregled, predložit će projekte u koje treba uložiti, ali i one koje treba obustaviti.

Ministarstvo obrane Velike Britanije ranije je reklo da do 2030. godine želi razviti vlastite hipersonične rakete te da s oko 90 tvrtki evaluira opcije.

Cahill smatra da se Velika Britanija treba fokusirati na popunjavanje "rupa" u AUKUS-ovim kapacitetima. "Naše su zemlje tanke s resursima. Ako Britanija privuče takvu investiciju, Australija i Amerika se time neće morati baviti i moći će se usredotočiti na nešto drugo. U AUKUS-u smo otvoreni za razmjenu tehnologije i napredovanje do pozicije najboljeg u pojedinom segmentu. Svaka će zemlja donositi vlastite odluke. Neće se sve svoditi na kupovanje od SAD-a ili kretanje od nule. Svijet se promijenio, AUKUS je nov i otvoreno pričamo o koprodukcijama koje će Amerika podržati. Ne moramo slijediti stari model", pojasnio je Cahill.

The Telegraph piše da se razvoj britanske hipersonične rakete tretira kao "nacionalna misija".

Lockheed Martin raketu Mako razvija već sedam godina, a Američko je ratno zrakoplovstvo financiralo dio tog razvoja. Međutim, Ministarstvo obrane SAD-a još nije naručilo raketu Mako.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2024 00:39