REDOVITA META

U ruskom napadu na Odesu poginule dvije osobe, oštećena i infrastruktura

Regija Odesa središte je ukrajinskog crnomorskog izvoza koji su vlasti oživjele, bez pristanka Rusije
 Oleksandr Gimanov/Afp

Rusija je u srijedu lansirala 20 bespilotnih letjelica i pet projektila na Ukrajinu, pri čemu su poginule dvije osobe u crnomorskoj regiji Odesa, oštećena lučka infrastruktura i pogođeno energetsko postrojenje na sjeverozapadu zemlje, kažu dužnosnici.

Vozač kamiona i zaštitar ubijeni su u južnoj regiji Odesa tijekom raketnog napada, koji je oštetio lučka skladišta, kamione i civilni brod, rekao je regionalni guverner Oleh Kiper. Ranjen je i jedan mornar, rekao je.

Regija Odesa središte je ukrajinskog crnomorskog izvoza koji su vlasti oživjele, bez pristanka Rusije, nakon što je Moskva prošlog ljeta odustala od sporazuma uz posredovanje UN-a koji je Kijevu omogućio izvoz hrane tijekom rata s Rusijom.

Luka u regiji redovito je meta dugometnih napada Moskve. Rusija, koja je pokrenula svoju agresiju u veljači 2022., redovito poriče da su meta civili i civilna infrastruktura u Ukrajini.

Osim toga, jurišne bespilotne letjelice oštetile su energetski objekt u regiji Rivne na sjeverozapadu zemlje, priopćio je nacionalni mrežni operater. Požar koji je izbio lokaliziran je, a o žrtvama nema informacija, izjavio je guverner Oleksandri Koval.

Nakon napada bilo je privremenih nestanaka struje u regiji, ali nije doveo do promjena u rasporedu isključenja struje, kažu iz mreže Ukrenergo.

Naime, Ukrajina je bila prisiljena uvesti redovita višesatna isključenja struje zbog nestašica, nakon značajne štete na energetskim postrojenjima iz ožujka uzrokovane ruskim zračnim udarima.

Ukrajinske zračne snage priopćile su da su tijekom napada oborile 14 od 20 dronova iznad osam regija. Također su spriječene tri od četiri ruske rakete Kh-59/Kh-69 da dosegnu svoje ciljeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:02