NAPETOST NA VRHUNCU

U sjeni atentata Trump će danas objaviti krucijalnu informaciju u nastavku utrke za Bijelu kuću

Trump je izjavio da traži slijepo odanog, medijski pismenog ‘fajtera‘...

Donald Trump

 Samuel Corum/getty Images/profimedia

U neka davna vremena, kada je američka politika poštivala određena pravila izborne strategije, odabir potpredsjedničkog kandidata bio je vrlo kompleksan i delikatan zadatak.

Moralo se, naime, voditi računa da se odabere ona osoba koja bi u tandemu s predsjedničkim kandidatom činila svojevrsnu cjelinu, a da pritom ima dovoljno iskustva ne samo u politici, već i u obnašanju izvršnih funkcija.

U tom kontekstu, prednost se uvijek davala guvernerima i iskusnim senatorima, što je bio i slučaj 2020., kada je Joe Biden za svoju „kampanjsku suputnicu” izabrao senatoricu Kalifornije Kamalu Harris, dok se Donald Trump još 2016. odlučio za bivšeg guvernera Indiane, Mikea Pencea.

Međutim, iako nas od formalnog početka konvencije Republikanske stranke, na kojoj će delegati formalno potvrditi Donalda Trumpa kao predsjedničkog kandidata američke desnice, dijeli tek nekoliko sati, ni najvrsniji politički analitičari ne mogu predvidjeti s kim će bivši dva put opozvani i osuđeni predsjednik krenuti u svoju treću utrku za Bijelu kuću, tj. tko bi mogao postati druga najmoćnija osoba u državnoj strukturi američke demokracije, što nakon pokušaja atentata na Donalda Trumpa poprima još i važniju ulogu.

Ako je suditi prema navodima koji su se šaputali po republikanskim kuloarima, a koje je prenio britanski The Guardian, Trump je izjavio da traži slijepo odanog, medijski pismenog „fajtera”.

„Ukratko, sve ono što Mike Pence nije bio” tvrde dobro upućeni izvori, aludirajući pritom na činjenicu da je bivši potpredsjednik poštovao ustavnu proceduru obrade glasačkih listića, umjesto da se 6. siječnja pridružio „revolucionarnom pokretu” i pokušaju državnog udara.

U medijima su se profilirala tri imena prominentnih republikanaca koji su Trumpu i njegovom timu posebno zapeli za oko; JD Vance, Doug Burgum i Marco Rubio.

Već sad se, naime, zna kako će Trumpov najstariji sin, Donald Jr., biti taj koji će svijetu iz Milwakeeija predstaviti potpredsjedničkog kandidata, a kako je osobno vrlo blizak s JD Vanceom, određeni američki mediji iz toga su iščitali određenu kompetitivnu prednost tog senatora u odnosu na druga dva kandidata.

Riječ je o investitoru obrazovanom na prestižnom Yaleu koji je političku karijeru u Republikanskoj stranci započeo kao jedan od istaknutijih kritičara bivšeg predsjednika. Trumpizam je prigrlio tek 2022., kada se borio za fotelju u Senatu, nakon čega mu je politička karijera doživjela novi uzlet. BBC piše kako mu je najveća prepreka za potpredsjedničku kandidaturu činjenica da ima gustu bradu, što Trumpu, poznatom po averziji bilo kakvih dlaka na licu, navodno, jako smeta.

Jedan od istaknutijih kandidata je i Doug Burgum, 67-godišnji guverner Sjeverne Dakote, koji se tijekom republikanskih predizbora ove godine natjecao protiv Trumpa. Pripada umjerenijoj struji republikanaca, no iz pragmatičnih je razloga bio primoran prigrliti trumpizam. No, po svemu sudeći, bivši mu predsjednik nije pretjerano zamjerio činjenicu da ga je javno kritizirao u brojnim prilikama, jer ga ozbiljno razmatra za „suputnika”. Međutim, najveća prepreka eventualnoj suradnji mogla bi biti činjenica da je Sjeverna Dakota jedna od saveznih država koja je od opoziva presude Roe v. Wade uvela rigoroznu zabranu pobačaja, što je Trumpu, koji je tijekom posljednjih mjeseci u nekoliko navrata izjavio da se zalaže za liberalniji pristup tom pitanju, veliki problem; pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da je pitanje pobačaja izuzetno visoko na listi prioriteta neovisnih birača u SAD-u.

Treće ime koje se spominje, „vuče” se još iz 2012., kada ga je kao potpredsjedničkog kandidata razmatrao Mitt Romney – Marco Rubio. Trump je s floridskim senatorom imao nekoliko vatrenih razmjena još tijekom kampanje 2016., kada mu je u svom stilu, nadijenuo i pogrdni nadimak „Little Marco” (Mali Marco, op.a.) aludirajući pritom na njegovu sitnu građu. Rubio mu nije ostao dužan, već se obrušio na veličinu Trumpovih ruku, oko čega je bivši predsjednik posebno osjetljiv.

Ovaj 53-godišnji „mladić”, Trumpu bi mogao pomoći podebljati podršku među Latinoamerikancima, osobito onima koji zaziru od koketiranja sa socijalizmom određene struje Demokratske stranke.

Na nekom širem popisu nalazi se ime i senatora iz Južne Karoline, Tima Scotta, koji toliko očajnički želi postati Trumpov potpredsjednik da je njegov trud dosegao tragikomične razmjere. Naime, tijekom republikanskih predizbora ispostavilo se da mu politički šteti što nije oženjen, zbog čega je tijekom kampanje pronašao djevojku, zaprosio je i čitavom svijetu obznanio da se ženi. Strateški gledano, Scott bi Trumpu mogao pomoći s Afroamerikancima na republikanskom jugu, što nije zanemariva komparativna prednost.

Šturo se spominju imena i nekih potencijalnih potpredsjednica, poput bivše političke oponentice Nikki Haley, koja je nedavno zakopala ratnu sjekiru izuzetno toksične predizborne kampanje, te mu je ipak odlučila pružiti podršku, što su skeptici intepretirali kao njezin pokušaj da uđe u potpredsjedničku kombinatoriku. Međutim, slaba je šansa da će se Trump odlučiti ženu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 15:01