POTVRDIO KIJEV

U Ukrajini se srušio F-16: Poginuo jedan od njihovih najboljih pilota, objavljeni detalji pada

Zrakoplov je pao samo nekoliko tjedana nakon što su letjelice stigle u zemlju

Zrakoplov F-16, Oleksij Mes - Moonfish

 /Profimedia,screenshot/x

Ukrajinski zrakoplov F-16 uništen je u nesreći u ponedjeljak, izvijestio je Wall Street Journal, pozivajući se na američkog dužnosnika. CNN piše da je u nesreći život izgubio jedan od najboljih ukrajinskih pilota, pozivajući se na izvor iz ukrajinske vojske.

Dužnosnik je rekao da se čini kako incident nije uzrokovan neprijateljskom vatrom, nego da je najizglednije rezultat pilotske pogreške. Čini se da pad zrakoplova u ponedjeljak nije rezultat ruske vatre, a mogući uzroci, pilotska greška ili mehanički kvar, još se istražuju, rekao je američki obrambeni dužnosnik Reutersu.

No, kako javlja CNN, ukrajinske obrambene snage ne vjeruju da iza incidenta stoji pogreška pilota, rekao je izvor. Zrakoplov je pao samo nekoliko tjedana nakon što su te u Kijevu dugo očekivane letjelice stigle u zemlju.

Zrakoplov se srušio, a pilot je poginuo dok se približavao meti tijekom ruskog zračnog napada, priopćio je ukrajinski Glavni stožer u četvrtak na Facebooku.

Avioni F-16 "pokazali su visoku učinkovitost" i srušili su četiri ruske krstareće rakete, navodi se. "Veza s jednom od letjelica je izgubljena dok se približavala idućoj meti. Kako se pokazalo kasnije, zrakoplov se srušio, a pilot poginuo", stoji u priopćenju.

Poginuli pilot je Oleksij Mes, poznat kao "Moonfish", izvijestio je CNN. On je život izgubio dok je u ponedjeljak "odbijao dosad najveći zračni napad" Rusije na Ukrajinu, rekao je izvor, dodajući da je pilot u četvrtak pokopan.

Zapadno zapovjedništvo ukrajinskog zrakoplovstva objavilo je na Facebooku osmrtnicu pilotu Oleksiju Mesi, navodeći da je poginuo u ponedjeljak dok je odbijao napad, ali se ne spominje da je upravljao s F-16.

Trenutačno traje istraga nesreće, a međunarodni stručnjaci bit će pozvani da sudjeluju u njoj, dodao je izvor.

Ukrajina nije otkrila detalje o veličini svoje nove flote, no gubitak F-16 zasigurno je značajno oslabio postojeće kapacitete. Pozivajući se na dobro upućeni izvor, Times of London je naveo da Ukrajina ima šest takvih zrakoplova.

Težak udarac za Ukrajinu

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da su zrakoplovi F-16 korišteni za odbijanje napada u ponedjeljak i da su pokazali dveliku učinkovitost. Zelenski je rekao da su ukrajinske zračne snage u ponedjeljak koristile F-16 za uništavanje projektila i bespilotnih letjelica koje je Rusija lansirala u ponedjeljak, što je prvi put da je neki ukrajinski dužnosnik potvrdio da se ti zrakoplovi koriste u borbi.

U ponedjeljak su po prvi put korišteni za presretanje ruskih projektila i bespilotnih letjelica tijekom masivnih ruskih zračnih napada na ukrajinske gradove u ponedjeljak, a obarali su i ruske krstareće rakete. Ukrajinsko zrakoplovstvo i vojska tvrde da su u ponedjeljak oborili 102 projektila i 99 dronova, a da su se F-16 iskazali.

Još ranije je bilo jasno da će ukrajinske zračne snage rasporediti F-16 na zadatke protuzračne obrane. Zrakoplovi su viđeni kako lete noseći parove AIM-9 infracrveno navođenih projektila zrak-zrak i AIM-120 radarski navođenih projektila zrak-zrak. Istovremeno, nisu viđeni naoružani projektilima zrak-zemlja, iako su uvelike kompatibilni s najboljim ukrajinskim proturadarskim projektilima zapadnjačke proizvodnje i GPS navođenim kliznim bombama.

Analitičari navode da ima smisla da F-16 lete u patrolama protuzračne obrane jer je Ukrajina na udaru nemilosrdnih ruskih napada iz zraka, a njezine oružane snage mobiliziraju svako raspoloživo oružje kako bi maksimalno osujetile svakodnevne napade.

Kijev je dugo čekao da dođe do zrakoplova F-16, a ukrajinski predsjednik je tražio od zapadnih saveznika te borbene zrakoplove od samog početka ruske invazije krajem veljače 2022. No, kao i s nekim drugim oružjem i opremom, zapadne su zemlje oklijevale s isporukom zrakoplova prije nego što su konačno pristale osigurati F-16. Nizozemska i Danska obećale su ih u rano ljeto 2023., ali trebalo je još nekoliko tjedana da SAD daju zeleno svjetlo za transfer.

image

Oleksij Mes - Moonfish

Screenshot/X

Smrt pilota Oleksija Mesa velik je udarac za Ukrajinu. Prvi F-16 stigli su u zemlju početkom ovog mjeseca, a Moonfish je bio jedan od rijetkih pilota obučenih za upravljanje njima.

Skupina ukrajinskih pilota započela je prošle jeseni obuku u SAD-u. Dok je obično potrebno godinu dana da se piloti u potpunosti osposobe za upravljanje tim zrakoplovima, Moonfish i njegovi kolege morali su to učiniti za šest mjeseci.

Moonfish s Juiceom snažno lobirao za F-16

Moonfish i legendarni ukrajinski pilot Andrij Pilščikov, poznat pod kodnim imenom "Juice", postali su zaštitna lica ukrajinske kampanje za isporuku F-16.

Bila je to teška bitka, ali Juice i Moonfish dobili su je zajedno. Bili su mladi i entuzijastični, dobro su govorili engleski i bili su spremni boriti se da američki zrakoplovi polete na ukrajinskom nebo,l navodi CNN.

Letjeti na F-16 bio je njihov san, a kada je Juice poginuo tijekom borbene misije u kolovozu prošle godine, Moonfish si je zadao cilj da taj san ispuni.

Od njih dvojice, Moonfish je bio onaj tihi - majstor zrakoplovstva koji ne voli publicitet. No, kad je Juice poginuo, Moonfish je morao preuzeti njegovo mjesto. U rijetkom intervjuu za CNN, rekao je da bi Juice davao intervjue da je živ, kao što je za života i govorio za medije, pod kodnim imenom.

"Andrij je bio ‘čovjek od ideje‘ i glavna pokretačka snaga iza svega", rekao je Moonfish. "I osjećao sam se odgovornim prema njemu da osiguram da ovi zrakoplovi stignu".

Govoreći za CNN tijekom obuke, rekao je da je neophodno da on i drugi ukrajinski piloti prođu skraćenu verziju obuke. "Imali bismo dosta vremena da potpuno proučimo zrakoplov u mirnodopskim uvjetima, ali nemamo vremena", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:20