SAVEZ IZ NOĆNE MORE

U Ukrajinu bi mogle stići elitne sjevernokorejske snage: ‘SOF je jedna od najtajnovitijih jedinica svijeta, ima ih šokantno puno‘

Kimovim vojnicima su izdane ruske vojne uniforme, oružje i lažne iskaznice...

Sjevernokorejski vojnici/Ilustracija

 Str/afp/profimedia

Ukrajina je nedavno upozorila na, kako je rečeno, velik rizik od eskalacije jer se procjenjuje da će stotine elitnih sjevernokorejskih vojnika stići na ukrajinsko bojno polje u idućih nekoliko dana kao podrška ruskih agresorskim ratnim naporima u Rusiji.

Ukupno se oko 10.000 sjevernokorejskih vojnika sprema pridružiti se ruskim snagama, kako je izjavio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a o čemu je izvijestila i južnokorejska obavještajna služba (NIS). Neki dužnosnici i mediji nagađaju da su prvi sjevernokorejski vojnici već stigli na područja u kojima se vode borbe.

Na video snimci objavljenoj u petak vide se, kako se nagađa, sjevernokorejski vojnici kako stižu u ruske baze na dalekom istoku i zadužuju vojnu opremu. Oko 1500 vojnika, uključujući specijalne snage, prebačeno je u lučki ruski grad Vladivostok, a daljnje raspoređivanje se očekuje u bliskoj budućnosti, izvijestila je južnokorejska obavještajna služba NIS. Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe (HUR), pak, rekao je da će oko 2600 vojnika biti poslano u borbu u rusku regiju Kursk - koju su djelomično okupirale ukrajinske snage početkom kolovoza - do 1. studenoga.

No, u svemu tome jedno od pitanja koja se postavljaju jest stvarna vojna snaga, kvaliteta i iskoristivost sjevernokorejskih snaga u ovom sukobu. Kako je nedavno u svojoj analizi pisao Kyiv Independent, Christoph Bluth, profesor međunarodnih odnosa i sigurnosti na Sveučilištu Bradfordu, kaže da je točnu procjenu učinkovitosti sjevernokorejskih snaga teško donijeti, ali smatra da je njihova kvaliteta vjerojatno niska. "Oni provode puno vremena u vojsci, ali kvaliteta opreme koju imaju i kvaliteta obuke su prilično dvojbeni", rekao je on.

image

Sjevernokorejski vojnici/Ilustracija

Str/afp/profimedia/Str/afp/profimedia

Također, tu je i pitanje lojalnosti, odnosno mogućnost da neki iskoriste pruženu priliku da pobjegnu od autoritarnog sjevernokorejskog režima. Prema izvješću Ukrajinske Pravde od 15. listopada, koja se pozvala na procjene ukrajinske obavještajne službe, 18 vojnika Sjeverne Koreje već su napustili svoje položaje. "Ne samo da su možda slabi vojnici, nego oni mogu iskoristiti priliku da dezertiraju ako im se prilika ukaže", rekao je John Foreman, bivši ataše za obranu Velike Britanije u Moskvi od 2019. do 2022. godine.

SOF potpuna enigma za Zapad

No, konzervativni britanski The Telegraph piše da bi se moglo raditi o elitnim sjevernokorejskim snagama. Sjevernokorejske snage za specijalne operacije (SOF) jedna su od najtajnovitijih jedinica te vrste u svijetu i potpuna enigma za zapadne sile - pretpostavlja se da se radi o lojalnim i vrhunski obučenim snagama, ali da ne raspolažu naprednom vojnom opremom.

Naime, kako se navodi, pretpostavlja se da vojnici koji su navodno poslani u Vladivostok dolaze upravo iz redova SOF-a, postrojbi koja se sastoji od 200.000 ljudi, koji se prvenstveno koriste za ispitivanje i testiranje južnokorejske obrane.

Prema NIS-u, vojnicima su izdane ruske vojne uniforme, oružje i lažne iskaznice, a očekuje se da će biti raspoređeni u Ukrajinu nakon što završe obuku aklimatizacije. "Čini se da je ovo pokušaj da se prikrije činjenica da se radi o sjevernokorejskim snagama tako što će ih se prikazati kao ruske vojnike", navela je južnokorejska agencija.

Andrij Sibiha, ukrajinski ministar vanjskih poslova, rekao je da sjevernokorejski vojnici koji se bore za Rusiju znače "veliku prijetnju daljnje eskalacije". Ipak, iako su posve lojalni Pjongjangu, nejasno je kakvu će ulogu i učinak te specijalne snage, čiji pripadnici ne govore ruski jezik, imati na ukrajinskoj istočnoj bojišnici, koja je se pretvorila u rat iscrpljivanja i jedva da predstavlja klasičnu pozornicu za tajne misije, kako piše Telegraph.

Mike Turner, republikanski član Predstavničkog doma američkog Kongresa i predsjednik obavještajnog odbora, pisao je predsjedniku Joeu Bidenu žaleći se na nedostatak detalja iz Bijele kuće o kretanju sjevernokorejskih snaga. "Administracija nije izvijestila Stalni odabrani odbor za obavještajne poslove... o bilo kakvim procjenama američkih obavještajnih agencija ili ministarstva obrane u vezi s ovim kretanjima snaga", napisao je on, pozivajući na hitan izvještaj o tom pitanju.

Osnovane oko 1968. godine, snage SOF-a su možda najpoznatije po za Pjongjang katastrofalnom pokušaju napada na ‘Plavu kuću‘, južnokorejsku predsjedničku rezidenciju u Seulu, iste godine, koji je završio smrću 29 od 31 operativca sjevernokorejskih operativaca. Na snimkama koje je objavila sjevernokorejska državna televizija, vojnici SOF-a vide se kako nose crnu kamuflažu i tamne sunčane naočale. Također su nosili nešto što su državni mediji opisali kao novu pušku opremljenu bacačem granata, a bili su opremljeni i kacigama s naočalama za noćno gledanje. U nekoliko novinskih izvješća zabilježena je jasna sličnost s uniformama južnokorejskih specijalnih snaga, poznatih pod nazivom "Crne beretke", što sugerira da su možda kreirane izravno prema uzoru na njih.

U izvještaju Maxwella Goldsteina, analitičara Gray Dynamicsa, obavještajne konzultantske tvrtke iz Londona, SOF su opisane kao "vrhunski obučene snage opremljene najboljom dostupnom opremom za opasne, ali važne misije". Navodi se da SOF sastoji od 12 lakih pješačkih brigada, tri izvidničke postrojbe za djelovanje iza neprijateljskih linija, tri zračno-desantne divizije i tri opće snajperske postrojbe, uz snajperske brigade povezane sa zračnim i pomorskim snagama. Ljudstvo od 200.000 pripadnika neobična je, pak, pojava u usporedbi s drugim međunarodnim postrojbama specijalnih snaga. Vjeruje se da britanski SAS ima samo 500 aktivnih vojnika u bilo kojem trenutku, dok američki Delta Force ima oko 2000 operativnih pripadnika.

U izvješću američke Obrambene obavještajne agencije (DIA) iz 2021. godine SOF se opisuje kao visoko obučene, visoko motivirane snage, opremljene najboljom opremom koja je dostupna toj državi, uključujući kemijske i biološke agense, no uz važnu napomenu. "U usporedbi s opremom drugih svjetskih jedinica poput SOF-a, sjevernokorejska oprema je rudimentarna i sjevernokorejskom SOF-u vjerojatno nedostaju tako sofisticirani resursi kao što su oprema sustavi brze komunikacije i prijenosa podataka, napredna oprema za obradu signala i specijalizirani eksplozivi".

Ahmed Hassan, izvršni direktor tvrtke Gray Dynamics, naglasio je da se SOF smatraju "posebnima" prema standardima sjevernokorejske vojske, a ne kriterijima NATO-a ili ruskih specijalnih snaga. "Kad bi postojalo rangiranje između jedan i deset, a recimo da je jedan obični vojnik, dok je deset, primjerice, Delta Force ili SAS, onda su sjevernokorejske snage na pet, rekao je Hassan za The Telegraph. "Sjevernokorejci nemaju jasnu indikaciju o tome što specijalne operacije znače, kao što su NATO standardi. U sjevernokorejskom jeziku to se više shvaća kao bilo što drugačije od onoga što radi obični vojnik".

‘Kina može reći STOP‘

Nagađalo se da su snage SOF-a bile raspoređene i u Siriji kao podrška tamošnjem diktatoru Basharu al-Assadu, ali neki podaci sugeriraju da su te snage tamo boravile samo kao sjevernokorejski plaćenici. Hazel Smith, vodeća britanska stručnjakinja za Sjevernu Koreju na Sveučilištu SOAS (School of Oriental and African Studies), savjetovala je oprez u vezi s tvrdnjom Seula da bi specijalne snage uskoro mogle biti raspoređene u Ukrajini. Ona napominje da su se neke od njihovih ranijih obavještajnih procjena pokazale "spektakularno pogrešnim". "Vrlo je teško utvrditi valjanost izjave južnokorejske obavještajne službe", kaže ona. "Ako doista postoje ti vojnici, jedini razlog zašto su oni vjerojatno upravo vojnici za specijalne operacije jest taj što Sjeverna Koreja ne može riskirati slanje ročnika jer njima ne vjeruje - njima bi prioritet bio da prebjegnu ili nestanu. Smatra se da su vojnici za specijalne operacije lojalniji sjevernokorejskoj vladi".

Smith također ističe da je istočni front u Ukrajini ruski vođa Vladimir Putin primarno koristio kao bojište za izvođenje operacija ‘mesnih napada‘ ili ‘stroja za mljevenje mesa‘, gdje bi uloga vojnika za specijalne operacije bila posve nejasna, posebno onih koji ne govore ruski.

image

Sjevernokorejski vojnici/Ilustracija

Str/afp/profimedia/Str/afp/profimedia

Bruce W Bennett, analitičar u američkom think tanku RAND, poziva, pak, SAD da započnu s informacijskom kampanjom kako bi uvjerili sjevernokorejske vojnike poslane u Rusiju da prebjegnu na Zapad. "Prijavljeno je da je šest časnika (iz Sjeverne Koreje) ubijeno u područjima Ukrajine pod ruskom okupacijom, što je poruka koja će vjerojatno razbjesniti njihove obitelji u Pjongjangu i stoga bi također trebala biti objavljena u Sjevernoj Koreji”, napisao je on.

Najveći saveznik Pjongjanga - vladajuća Komunistička partija Kine (KPK) u Pekingu - "trenutačno nije toliko zabrinuta zbog podrške Rusiji", kako navodi Ian Garner, povjesničar i analitičar ruske kulture. U subotu su SAD najavile sankcije protiv kineskih tvrtki povezanih s proizvodnjom dronova samoubojica koji se koriste protiv Ukrajine. No, Peking, koji Sjevernu Koreju smatra tampon zonom između sebe i Južne Koreje, saveznice SAD-a, povijesno se protivio bilo kakvim odlukama Pjongjanga koje se smatraju rizičnima ili destabilizirajućima za kineske vanjske poslove, osobito za njezine trgovinske odnose sa Zapadom.

"Ako Kina kaže ne (konačnom raspoređivanju trupa), to se neće dogoditi", kaže Garner. "Rusija ima vrlo malo za ponuditi Sjevernoj Koreji u usporedbi s onim što nudi Kina, tako da ako Peking posegne za smirivanjem situacije, tada se te snage možda nikada neće pojaviti na frontu", zaključio je on.

Seul: ‘Povući snage ili ćemo poduzeti mjere‘

Južna Koreja pozvala je ruskog veleposlanika u toj zemlji, tražeći "momentalno povlačenje" sjevernokorejskih snaga, za koje Seul tvrdi da se obučavaju za borbe u Ukrajini. Na sastanku s veleposlanikom Georgijem Zinovjevim, južnokorejski zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Hong-kyun osudio je ovaj potez i upozorio da će Seul "odgovoriti svim raspoloživim mjerama", kako je prenio BBC.

Zinovjev je rekao da će prenijeti Kremlju zabrinutost, ali je naglasio da je suradnja između Moskve i Pjongjanga "u okviru međunarodnog prava". Nije potvrdio navode da je Sjeverna Koreja poslala vojne snage da se bore s Rusima protiv Ukrajinaca. Pjongjang također nije komentirao te optužbe.

Južna Koreja već dugo optužuje Sjever za isporuku oružja Rusiji za korištenje u ratu protiv Ukrajine, ali kaže da je trenutna situacija otišla dalje od transfera vojnog materijala. Neki južnokorejski mediji sugeriraju da se očekuje raspoređivanje čak 12.000 sjevernokorejskih vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 08:35