‘NESTAJUĆI EINSTEIN‘

Učenica strukovne škole potukla elitne svjetske matematičare, ubrzo se našla pod istragom: ‘Zajedno su varali‘

Iako je možda talentirana matematičarka, Jiang će vjerojatno postati talent koji se izgubio u rigidnom kineskom obrazovnom sustavu

Ilustrativna fotografija

 Yin ming/Imaginechina/Imaginechina via AFP

Kad je 17-godišnja učenica strukovne škole Lianshui u provinciji Jiangsu na istoku Narodne Republike Kine nakon prvog kruga ovogodišnjeg, šestog po redu Globalnog natjecanja iz matematike Alibaba završila na 12. mjestu, bila je to prava senzacija, piše CNN.

Kao prvo, strukovne škole u Kini (a i drugdje) česte su žrtve predrasuda i učenici tih škola rijetko kada ostvaruju zapaženije akademske uspjehe. Kao drugo, na natjecanju su sudjelovala 802 natjecatelja, mahom iz prestižnih obrazovnih institucija kao što su sveučilišta Harvard, Oxford i MIT.

Jiang Ping, koja uči modni dizajn i potječe iz siromašnog sela u provinciji Jiangsu, postala je tema brojnih kineskih državnih medija, a komplimentima su je obasuli i korisnici interneta.

Međutim, dok se čekaju rezultati bitno zahtjevnijeg drugog kruga natjecanja s nagradnim novčanim fondom od 460 tisuća dolara (podijelit će ga 85 najboljih natjecatelja), počele su kružiti priče da 17-godišnja Jiang možda i nije toliko dobra matematičarka te da je nečasno došla do impresivnog rezultata.

Jiang je talent za matematiku navodno pokazala čim je postala tinejdžerica. Na testovima je uredno prolazila bolje od svojih kolega, a kasnije je prošla instrukcije kod učitelja matematike Wanga Runqiua, trostrukog finalista spomenutog natjecanja iz matematike.

Kad je objavljeno da je Jiang ostvarila 12. mjesto na natjecanju, objave na tu temu na polivalentnoj kineskoj online platformi Weibo prikupile su više od 650 milijuna pregleda, a njezino se lice moglo vidjeti u raznim televizijskim emisijama.

Dan prije drugog kruga natjecanja - prvi krug natjecanja održao se sredinom travnja, a drugi 22. lipnja - Richard Xu sa Sveučilišta Harvard u Sjedinjenom Američkim Državama, koji je prvi krug natjecanja završio na 190. mjestu, objavio je na kineskoj online platformi Zhihu da je zajedno s 38 natjecatelja zatražio istragu odgovora na pitanja na testu koje su dali Jiang i Wang. Xu tvrdi da s njima nešto nije u redu te da su Jiang i Wang, koji je na kraju prvog kruga bio na 125. mjestu, zajedno varali.

Yin Wotao, jedan od članova organizacijskog odbora natjecanja, ustvrdio je na društvenoj platformi X da su neki matematičari amateri ostvarili dobre rezultate jer su zadaci bili srednje teški te zato što su imali izdašnih 48 sati da ih riješe. Međutim, ta je objava na X-u ubrzo obrisana.

Vidjevši taj komentar, drugi su korisnici interneta od vlasti u okrugu Lianshui u provinciji Jiangsu zatražili istragu Jiang i Wanga. Vlasti okruga Lianshui potvrdile su 27. lipnja da je Jiang na ispitu iz matematike koji je polagala nakon natjecanja ostvarila 83 od mogućih 150 bodova te da je njezin senzacionalan uspjeh na Globalnom natjecanju iz matematike Alibaba postao predmet istrage.

Nedugo zatim, nestale su sve objave povezane s Jiang, piše CNN.

Neki sumnjaju da je Jiang postala predmet istrage zbog predrasuda prema učenicima strukovnih škola. Te škole u Kini uglavnom upisuju učenici koji na prijemnim ispitima za srednju školu završe među 40 posto najslabijih kandidata. Kinesko društvo slabe učenike često optužuje za lijenost i delinkventnost, a oni koji završe strukovne škole najčešće dobiju neatraktivne poslove u tvornicama. Kineske vlasti nastoje podići renome strukovnih škola, međutim tamošnje društvo još uvijek fakultetske diplome vrednuje više od diploma strukovnih škola.

Jiang je dnevnim novinama The Beijing News koje posjeduje Komunistička stranka Kine rekla da želi pohađati prestižno Sveučilište Zhejiang. Unatoč tome što je naoko dobra matematičarka, taj će san teško ostvariti. Njezin profesor matematike Wang rekao je državnom mediju Xinhua Daily da će Jiang zbog postojećih restrikcija u obrazovnom sustavu najvjerojatnije moći upisati tek kakvo javno sveučilište iz "druge lige".

Iako je možda talentirana matematičarka, Jiang će vjerojatno postati "nestajući Einstein" - talent koji se izgubio u rigidnom kineskom obrazovnom sustavu. Jiang je rekla da joj je matematika "B opcija" te da će se fokusirati na modni dizajn. Profesor edukacijske psihologije na Sveučilištu Kansas u SAD-u Zhao Yong rekao je da je posao u tvornici razuman izbor za 17-godišnjakinju iz siromašnog sela. "Konačno, mora se prehraniti", rekao je Zhao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 21:25