UMM HUDAIFA

Udovica vođe IS-a osuđena na smrt, ona tvrdi da nije sudjelovala u strahotama koje su islamisti počinili

Irački su sudovi muškarcima i ženama koji su proglašeni krivima za članstvo u terorističkoj organizaciji već izrekli stotine smrtnih kaznih i kazni doživotnog zatvora

Asma Mohammed, poznata i kao Umm Hudaifa

 HANDOUT/TURKISH GOVERNMENT/AFP

Asma Mohammed, poznata i kao Umm Hudaifa, prva supruga pokojnog vođe tzv. Islamske države (IS) Abua Bakra al-Baghdadija, osuđena je na smrt, piše BBC.

Kazneni sud Al-Karkh u Bagdadu proglasio ju je krivom za "surađivanje s ekstremističkom organizacijom i pritvaranje jazidskih žena".

Odvjetnik Umm Hudaife nije komentirao presudu, a ona je nedavno u razgovoru s BBC-jem rekla da nije sudjelovala u strahotama koje je počinio IS te da nije pritvarala i porobljavala jazidske žene.

Hudaifa i al-Baghdadi bili su braku dok je IS kontrolirao velike dijelove Iraka i Sirije u kojima je živjelo gotovo osam milijuna ljudi.

Nakon što je IS poražen, al-Baghdadi se s članovima svoje obitelji skrio na sjeverozapadu Sirije. Američki su vojnici 2019. upali u njegovo skrovište. Kad su ga stjerali u kut u jednom tunelu, on je detonirao prsluk-bombu koju je nosio te ubio sebe i dvoje djece. Dvije od četiri njegove supruge poginule su u razmjeni vatre koja se dogodila tijekom te racije.

image

Ostaci automobila na mjestu gdje je 2019. ubijen Abu Bakr al-Baghdadi

Omar HAJ KADOUR/AFP

Hudaifa nije bila prisutna jer 2018. u Turskoj uhićena zbog korištenja lažnog imena. U Irak je izručena u veljači 2024. godine, a sudski proces protiv sebe pratila je iz istražnog zatvora.

Istražitelji Ujedinjenih naroda tvrde da imaju dokaze da je IS počinio genocid i druge ratne zločine protiv jazida. IS-ovci su jazidima ponudili dvije opcije - prelazak na konzervativnu islamsku struju salafizam ili smrt.

UN-ovi su istražitelji otkrili da su pripadnici IS-a ubili i porobili tisuće jazida. IS-ovci su oteli žene i djecu te ih potom zlostavljali na razne brutalne načine. Neke su grupno silovali, a druge podvrgnuli drugim oblicima seksualnog nasilja.

UN-ovi istražitelji tvrde da je IS 2014. ubio oko 1700 nenaoružanih, uglavnom šijitskih vojnika i dužnosnika koji su se nalazili u vojnoj bazi Camp Speicher u Iraku.

image

Abu Bakr al-Baghdadi

various sources/AFP

Hudaifa je rekla da se suprotstavila svome suprugu i rekla mu da je "krv nedužnih" na njegovim rukama. Dodala je da je osjetila "sram" zbog onoga što je dogodilo jazidskim ženama i djeci. BBC navodi da je barem devet jazidskih robova, što žena, što djece, dovedeno u Hudaifine domove.

Jazidi koje su IS-ovci oteli i silovali podnijeli su tužbu protiv Hudaife u kojoj tvrde da je ona surađivala s otmičarima i silovateljima. Ona tvrdi da nije.

Irački su sudovi muškarcima i ženama koji su proglašeni krivima za članstvo u terorističkoj organizaciji već izrekli stotine smrtnih kaznih i kazni doživotnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. srpanj 2024 04:45