PUTINOVA OPERACIJA

Ugledni ISW: ‘Nakon 18. lipnja postalo je bjelodano - Moskva stvara veliku organizaciju! Cilj? Pokopati NATO!‘

Sergej Lavrov i ruski predsjednik sinkronizirali su se u izjavama...

Vladimir Putin

 Gavriil Grigorov/sputnik/profimedia/Gavriil Grigorov/sputnik/profimedia

Moskva je spremna razgovarati o euroazijskim sigurnosnim pitanjima sa Šangajskom organizacijom za suradnju (SCO) koju predvode Rusija i Kina, Zajednicom neovisnih država (CIS) i Euroazijskim gospodarskim savezom (EAEU), kao i sa zemljama BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika, Iran, Egipat, Etiopija i Ujedinjeni Arapski Emirati), rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon njegova posjeta Sjevernoj Koreji 18. lipnja.

A ta najnovija retorika ruskog predsjednika o euroazijskoj sigurnosnoj koaliciji dio je plana za stvaranje skupine zemalja prijatelja Moskve koje će se suprotstaviti Zapadu i NATO-u, smatra Institut za proučavanje rata (ISW), prenosi Newsweek.

Putin je govorio o svojim planovima za "stvaranje jednake i nedjeljive sigurnosti u Euroaziji", a to dolazi nakon komentara njegova ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je na sastanku ministara vanjskih poslova u Almatiju u Kazahstanu govorio o ruskim naporima da se formira "euroazijska sigrnosna arhitektura" koja bi zamijenila euroatlantski sigurnosni sustav.

ISW navodi da je Lavrov vjerojatno mislio na nastojanja Moskve da poveća suradnju sa Savezom država jugoistočne Azije (ASEAN) nakon Putinova državnog posjeta Vijetnamu, koji je uz Sjevernu Koreju uključio u svoju ideju Euroazije.

Putin i njegovi dužnosnici, čini se, ulažu sve napore u stvaranje te koalicije "kako bi se postavili kao alternativa NATO-u" dok istovremeno pokušava "lažno prikazati zapadne zemlje kao jedine pristaše Ukrajine", tvrdi ISW koji je uvjeren da ova "alternativa Zapadu želi potkopati NATO."

Podsjetimo, tijekom prvog Putinova posjeta Sjevernoj Koreji nakon gotovo četvrt stoljeća, ove dvije zemlje dogovorile su se o zajedničkom obrambenom paktu. Moskva se također sve više okreće Sjevernoj Koreji u vezi streljiva, kako bi oni pomogli ruskim snagama koje vode rat u Ukrajini.

"Novo partnerstvo je produbilo već intenzivirani odnos pogodnosti", rekla je Gabrielle Reid, pomoćnica direktora u strateškoj obavještajnoj tvrtki S-RM, za Newsweek. Međutim, Reid naglašava i da je to samo prividno rastuće savezništvo, iz nužde.

"Kina se također drži podalje od sporazuma jer želi izbjeći otvorenu štetu koju bi ono nanijelo suradnji sa zapadnim trgovinskim partnerima ili dala nepotreban fokus na taj dogovor kao da je riječ o trojnom sporazumu", objašnjava Reid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 18:19