BITKA ZA FOTELJE

Ugledni Politico o hrvatskom premijeru: Evo zašto je Plenković plasirao tu ideju! Reci da nije tako, Plenko

Idući sastanak europskih lidera održat će se 27. i 28. lipnja, a glasanje o novom predsjedniku Europske komisije trebalo bi se održati sredinom srpnja

Andrej Plenković

 Michael Buholzer/Afp

Vodeći europski političari nisu u ponedjeljak navečer postigli dogovor oko drugog mandata Ursule von der Leyen na čelu Europske komisije. Premda su predsjednik Francuske Emmanuel Macron i savezni kancelar Savezne Republike Njemačke Olaf Scholz ranije rekli da dogovor samo što nije postignut, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel novinarima je nakon radne večere na kojoj su sudjelovali lideri EU-a rekao da sporazuma još nema.

Jedan je europski diplomat Politicu rekao da su se pregovarači dogovorili oko tri kandidata te da će se razgovori o njima nastaviti, pretpostavlja se na idućem sastanku koji će se održati 27. i 28. lipnja.

Nakon nedavno održanih izbora za Europski parlament, prevladalo je mišljenje da će Ursula von der Leyen ostati na čelu Europske komisije, Portugalac António Costa postati predsjednik Europskog vijeća, Maltežanka Roberta Metsola ostati predsjednica Europskog parlamenta te Estonka Kaja Kallas postati visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Poraz Macronove centrističko-liberalne Renesanse na izborima za EU parlamente i njegovo raspuštanje francuskog parlamenta trebalo je ubrzati pregovore Europske pučke stranke, Progresivnog saveza socijalista i demokrata te liberalne političke skupine Renew Europe oko spomenute četiri pozicije, međutim šanse da će se taj trojac oko njih dogovoriti brzo drastično su pale kada su Pučani zatražili više ustupaka i više moći. Oni su htjeli da von der Leyen i Metsola, obje Pučanke, ostanu na svojim dužnostima, a S&D-u su predložili da se mandat predsjednika Europskog vijeća de facto podijeli u dva dvo-i-pol-godišnja segmenta te da jedan od njih dobiju oni. S&D-u se taj prijedlog nije svidio. Jedan je europski dužnosnik rekao da su Pučani tu pogriješili te da će tu grešku teško ispraviti.

image

Andrej Plenković i Ursula von der Leyen

Nick Gammon/Afp

Mandat predsjednika Europskog vijeća formalno traje dvije i pol godine, međutim obično jedan predsjednik odradi dva uzastopna. Naravno, uz amen europskih lidera.

Dva su dužnosnika Politicu rekla da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na sastanku Pučana predložio da se mandat predsjednika Europskog vijeća podijeli na dva dijela. Ranije se pričalo i da bi Plenković, Pučanin kao i von der Leyen, mogao biti kandidat za predsjednika Europske komisije.

Politico navodi da su pregovori propali i zato što talijanska premijerka Giorgia Meloni nije bila zadovoljna s tijekom radne večere koja se održala u ponedjeljak.

Meloni je na izborima za EU parlament ostvarila jako dobar rezultat i nije joj se dopalo to što su je drugi europski lideri htjeli isključiti iz pregovora. Mađarskom premijeru Viktoru Orbánu također se nije dopalo što se na večeri raspravljalo o rješenjima koja su maltene već dogovorena.

Autorice ovotjednog Politicova newslettera "Brussels Playbook" Sarah Wheaton i Zoya Sheftalovich smatraju da europski lideri kadrovsku križaljku oko koje se u načelu slažu nisu uspjeli finalizirati jer su Pučani postali "pohlepni". Njih su dvije navele da su autori newslettera "Brussels Playbook" (Sarah Wheaton, Nicholas Vinocur i Eddy Wax) pomislili da je Plenković ideju o "razdvajanju" mandata predsjednika Europskog vijeća plasirao jer želi tu poziciju. "Say it ain’t so, Plenko", napisale su Wheaton i Sheftalovich u "Brussels Playbooku" ("Reci da nije tako, Plenko", op. a.).

image

Ursula von der Leyen

Kenzo TRIBOUILLARD/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 19:22