Jedan je tweet američkog akademika izazvao burnu debatu o kulturnoj netoleranciji i rasizmu u međunarodnoj kuhinji.
'Indijska hrana je grozna, a pretvaramo se da nije', ustvrdio je profesor međunarodnih odnosa Tom Nichols. Kritičari su njegov komentar nazvali 'neukusnom generalizacijom', a taj je njegov komentar doveo do šire rasprave o tome koliko je imigranata koji žive u SAD-u iskusilo rasizam kada je riječ o hrani, prenosi BBC.
I think people often pretend to like non-American cuisines as a way of showing sophistication. I'm honest enough to say that my mostly Irish taste buds can't handle whatever it is that is called "Indian" in the US and UK.
— Tom Nichols (@RadioFreeTom) November 24, 2019
You may all continue with your outrage now.
/3x
Nichols, koji predaje na američkom mornaričkom War Collegeu u Rhode Islandu, napisao je svoje mišljenje kao odgovor na pitanje druge osobe na Twitteru o kontroverznim mišljenjima o hrani.
Kritičari su brzo odgovorili.
Dude. Really. Dude. Where in India have you eaten? A BILLION fans can’t be wrong.
— SIVA VAIDHYANATHAN (@sivavaid) November 23, 2019
'Zar nemaš okusne pupoljke', upitala je poznata kuharica Padma Lakshmi.
'Zamislite da prođete kroz život ovako bez okusa', napisao je drugi korisnik Twittera.
Preet Bharara, bivši tužitelj iz New Yorka također mu je odgovorio.
'Tom, odvest ću te na jedno mjesto. Moramo povezati naše zemlje.'
Drugi su pak rekli da je Nichols vjerojatno probao manje od jedan posto svih indijskih jela, koja dolaze iz velike i vrlo raznolike zemlje. On je sam kasnije priznao da je jeo samo u indijskim restoranima u SAD-u i Velikoj Britaniji.
Njegov je komentar izazvao i rasprave o ulozi hrane u iskustvu imigranata. Neki su ustvrdili da se u SAD-u međunarodna hrana, koja se ponekad naziva i etnička hrana, često prodaje kao 'jeftina hrana'. Tako su mnogi upoznati samo s amerikaniziranim i lošijoim verzijama nekih jela, kojima nedostaju autentični sastojci.
'Ne postoji indijska hrana. Također, ne postoji okus curryja, nema čaja s okusom 'chai'', napisala je još jedna komentatorica i dodala da je 'chai' jednostavno riječ koja na jeziku Hindi znači - čaj, a curry je vrsta jela, a ne samo okus.
Drugi su Nicholsa optužili za netoleranciju i istaknuli kako su mirisi i okusi već dugo nešto što se koristi u rasističkim komentarima prema manjinama.
Saira Rao je napisala da su joj često kao Indijki govorili da 'čudno miriše', da njezina hrana čudno miriše i da Indijci općenito loše mirišu.
Nakon što su mediji prenijeli priču oko ove rasprave, hashtag 'MyFavoriteIndianFood' (Moja omiljena indijska hrana) postao je popularan.
Neki na Twitteru ipak nisu sve shvatili tako ozbiljno.
'Vidim da netko na Twitteru ima rasistički pogled na indijsku hranu. Više će je ostati za mene!', glasio je jedan takav komentar.
Neki su pak problem vidjeli i u komentaru reportera ABC-ja Terryja Morana koji je pak rekao da je kineska hrana dosadna i preslana. I njega su optužili da je bijelac koji o kulinarstvu nema pojma, kao i da očito nikad nije probao autentičnu kinesku hranu.
If you’re talking about American Chinese food then you are correct..like a lot of US franchised food it’s unedible muck. If you’re talking about food from mainland China then you are 100% wrong and maybe you can give yourself an uppercut.
— Peter (@peterkalksma) November 25, 2019
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....