SLIJEDI IM SMRT?

Uhićenja po Izraelu, padaju i maloljetnici, novac im nosili turisti? Sveprisutni Shin Bet: ‘Ovo je jedan od najtežih slučajeva ikad!‘

Istražitelji tvrde da je mreža bila aktivna oko dvije godine

Pripadnici Shin Beta (arhivska fotografija)

 /Profimedia

Izraelska policija i tamošnja obavještajna agencija Shin Bet su priopćili da su uhitili izraelske građane koji su umreženo špijunirali za Iran. Navodno su im davali informacije o vojnim bazama i nadzirali pojedince, prenosi The Guardian.

Istražitelji tvrde da je ta mreža bila aktivna oko dvije godine, a prema izraelskom tisku, osumnjičenici su optuženi za fotografiranje i prikupljanje informacija o izraelskim bazama i objektima, kao što je obrambeni stožer u Tel Avivu te zračne baze Nevatim i Ramat David. Baza Nevatim je bila meta iranskih raketnih napada ranije ove godine, dok je Ramat David bila meta Hezbolaha.

Mreža špijuna uključuju vojnika koji je dezertirao iz vojske, kao i dvoje maloljetnika u dobi od 16 i17 godina. Izveli su oko 600 misija tijekom dvije godine.

Razotkriveni su nakon što je u rujnu uhićen izraelski poduzetnik optužen za špijunažu za Iran. On je, prema optužnici, dva puta putovao u Iran na razgovore o mogućnosti atentata na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, ministra obrane Yoava Gallanta ili šefa Shin Beta, Ronena Bara.

Uhićeni su, prema izvješćima, židovski imigranti iz Azerbajdžana, njih sedam. Haaretz javlja da su oni navodno primili stotine tisuća dolara u gotovini i kriptovalutama od ruskih posrednika. Gotovinu su ponekad dobivali od ruskih turista, javlja The Times of Israel. Njih troje je uhićeno za vrijeme dok su fotografirali osjetljive lokacije u južnom Izraelu, a policija je kod njih pronašla hrpu dokumenata. Radili su pod vodstvom dvojice iranskih obavještajnih agenata poznatih kao ‘Alkhan‘ i ‘Orkhan‘.

Policijski službenik Yaron Binyamin je rekao da su osumnjičenici imali cijeli sustav: postoje deseci dokumenata u kojima stoji koje su točne lokacije za fotografiranje, koje informacije je potrebno prikupiti i koliko će im novaca biti isplaćeno.

Navodno su trebali prikupljati i obavještajne podatke o nekoliko izraelskih državljana po nalogu iranskih agenata, a sigurnosne procjene ukazuju na potencijalne iranske planove da se naudi toj osobi.

- Ovo je jedan od najtežih slučajeva koje smo ikada istraživali. Postoji stvarna mogućnost da će glavna optužba biti pomaganje neprijatelju u vrijeme rata, za što je kazna smrtna ili doživotna robija, dodao je Binyamin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 12:36