VELIKA IZDVAJANJA

Ukrajina dodatno povećava proizvodnju oružja, broj bespilotnih letjelica je impresivan

Ukrajina je utrostručila svoju proizvodnju oružja 2023., a potom je udvostručila u svega prvih osam mjeseci ove godine

Volodimir Zelenski

 Michael Loccisano/Getty Images Via Afp

Ukrajina godišnje može proizvesti četiri milijuna bespilotnih letjelica i ubrzano povećava svoju proizvodnju drugog oružja, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak.

Razgovarajući s desetak šefova stranih proizvođača oružja u Kijevu, Zelenski je u utorak rekao da je Ukrajina već sklopila ugovore za proizvodnju 1,5 milijuna dronova ove godine.

Proizvodnja bespilotnih letjelica praktički nije postojala u Ukrajini prije ruske invazije u veljači 2022.

- U krajnje teškim uvjetima sveopćeg rata pod neprestanim ruskim napadima, Ukrajinci su uspjeli izgraditi zapravo novu obrambenu industriju, kazao je Zelenski.

Ukrajina je utrostručila svoju proizvodnju oružja 2023., a potom je udvostručila u svega prvih osam mjeseci ove godine, kazao je na istom sastanku premijer Denis Šmihal. Ukrajinski dužnosnici nisu predstavili konkretne brojke.

Nakon više od 31 mjeseca rata s Rusijom kojem se ne nazire kraj, Ukrajina sada za obranu izdvaja gotovo polovicu svog državnog proračuna, oko 40 milijardi dolara.

Kijev također prima velike količine vojne i financijske pomoći od svojih zapadnih saveznika.

Očekuje se da će Rusija, znatno veća i bogatija od svog južnog susjeda, iduće godine povećati svoja izdvajanja na oko 145 milijardi dolara, odnosno za 25 posto u odnosu na 2024.

Povećanje ukrajinske proizvodnje

Ukrajinski dužnosnici su rekli da očekuju postupno smanjivanje sredstava koje primaju iz inozemstva dok će istovremeno njihove obrambene potrebe nastaviti rasti. Kijev se sve više usredotočuje na što veću proizvodnju u zemlji.

Šmihal je rekao da vlada namjerava povećati rashode kako bi pojačala rast domaće proizvodnje oružja 2025.

- Proračun za iduću godinu predviđa 65-postotno povećanje sredstava za kupovinu oružja. To je povećanje od gotovo sedam milijardi dolara, rekao je Šmihal na forumu.

Dodao je da je strateški cilj Ukrajine pojačati svoje domaće dalekometne sposobnosti i stvoriti uvjete tehnološke prednosti pred ruskim snagama.

Snage Moskve polako napreduju u Doneckoj oblasti na istoku Ukrajine, a u srijedu su rekle da imaju potpunu kontrolu nad malim rudarskim gradom Vuhledarom.

Sposobnost napada na ciljeve duboko u Rusiji je prioritet za Ukrajinu. Zelenski već dugo traži dozvolu za korištenje zapadnih dalekometnih projektila za mete u Rusiji, no zasad bezuspješno.

- Jedan od naših strateških ciljeva je ojačati dalekometne sposobnosti ukrajinskog oružja kako ne bi bilo sigurnog područja u europskom dijelu Rusije gdje ‘krhotine‘ naših dronova i raketa ne mogu doprijeti, poručio je Šmihal.

Nekoliko sporazuma je potpisano u utorak između ukrajinskih i stranih kompanija radi proizvodnje streljiva, različitih vrsta bespilotnih letjelica i popravka zapadne opreme u Ukrajine.

Francusko-njemačka obrambena grupacija KNDS, koja proizvodi oklopna vozila, objavila je da je otvorila podružnicu u Kijevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 12:48