OFENZIVA UTIHNULA

Ukrajina javlja da Rusi gomilaju snage na ključnoj bojišnici: ‘Smanjene su im sposobnosti, ne mogu probiti našu obranu‘

Rusija gomila snage u blizini sjevernog dijela ukrajinske regije Harkiva gdje je pokrenula ofenzivu ovog mjeseca

Ilustracija

 Sergey Bobok/Afp

Rusija gomila snage u blizini sjevernog dijela ukrajinske regije Harkiva gdje je pokrenula ofenzivu ovog mjeseca, ali još uvijek nema dovoljno vojnika za veliki napad u tom području, rekao je u četvrtak vrhovni ukrajinski zapovjednik.

Ukrajina kaže da je stabilizirala bojišnicu u sjeveroistočnoj regiji Harkivu gdje su ruske snage pokrenule prekogranični napad 10. svibnja kojim je otvorena nova bojišnica u 27-mjesečnom ratu i kojim su razvučene brojčano manje snage Kijeva.

General pukovnik Oleksandr Sirski rekao je da Rusija nastavlja slati dodatne pukovnije i brigade iz drugih područja i s poligona kako bi povećala svoje snage na dvije glavne linije napada na sjeveru regije Harkiva.

To uključuje područje Strileča-Lipci između dva mala sela i blizinu pograničnog grada Vovčanska gdje su se vodile ulične borbe.

- Te snage trenutno nisu dovoljne za ofenzivu velikih razmjera i proboj naše obrane, rekao je Sirski u izjavi na aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu.

Glavni stožer Ukrajine rekao je da njegove snage nastavljaju jačati svoje obrambene linije u tom području i odbile su ruski napad u blizini sela Staricja na harkivskoj bojišnici u četvrtak.

Glasnogovornik Nacionalne garde Ruslan Muzičuk rekao je da ruske snage nisu napredovale u regiji Harkiva proteklog dana.

Sirski je rekao da je ukrajinsko ‘stvaranje rezerve streljiva‘ također smanjilo ofenzivne sposobnosti ruskih snaga.

Sjedinjene Države konačno su u travnju odobrile veliki paket pomoći Ukrajini nakon mjeseci odgode. Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u srijedu da američko oružje koje je isporučeno pomaže u stabilizaciji ukrajinskih borbenih linija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 13:08