RAT NA ISTOKU

‘Ukrajina je uspješno testirala svoj prvi balistički projektil!‘; Britanci o šokantnom stanju na bojištu: ‘Pogledajte što rade Rusi...‘

Moskva ne vjeruje da su Ukrajinci operaciju planirali sami

Ruski vojnici piju vodu iz blatnjave lokve

 X/

Ključni događaji:

- Rusi drugi dan zaredom raketama i dronovima gađaju ukrajinske gradove

- Poginulo je najmanje sedam osoba u raketiranju

- Ukrajinci pokušavaju proboj u Belgorod

- General Sirski: Kontroliramo 100 naselja u Rusiji

- Ovo je najveći raketni napad na Ukrajinu od početka rata

- Ukrajina je uspješno testirala svoju balističku raketu


Na bojištu vlada nestašica vode: ‘Ruski piloti piju vodu iz prljavih lokvi‘

Neki ruski piloti prisiljeni su piti vodu iz prljavih lokvi, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane. Tvrde da neke ruske vojne jedinice pate od nestašice vode, prenosi Sky News.

Pozivajući se na proruske izvore, Ministarstvo obrane tvrdi da su piloti ograničeni na jednu litru vode dnevno.

Zbog toga su neke trupe pribjegle rješenju da piju vodu iz prljavih lokvi, što navodno utječe na ‘njihov moral i učinkovitost".

Ministarstvo obrane tvrdi da su nestašice vjerojatno uzrokovane ruskim napadima na infrastrukturu, ali ministarstvo nije pružilo nikakve dodatne pojedinosti o nestašicama.


Rusija upozorila SAD na rizik od Trećeg svjetskog rata: ‘Vi ste poput male djece‘

Rusija je prozvala u utorak Zapad da se igra vatrom jer razmatra davanje dopuštenja Ukrajini da napadne duboko u teritorij Rusije zapadnim projektilima i upozorila Sjedinjene Države da Treći svjetski rat ne bi bio ograničen na Europu.

Ukrajina je napala zapadnu rusku regiju Kursk 6. kolovoza i zauzela dio teritorija u najvećem napadu strane zemlje na Rusiju od Drugog svjetskog rata. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija dostojno odgovoriti na napad.

Sergej Lavrov, Putinov ministar vanjskih poslova više od 20 godina, rekao je da Zapad pokušava eskalirati rat u Ukrajini i "traži nevolje" razmatranjem ukrajinskih zahtjeva da se ublaže ograničenja korištenja oružja isporučenog iz inozemstva.

Od invazije na Ukrajinu 2022., Putin je više puta upozoravao na rizik od puno šireg rata koji bi uključivao najveće svjetske nuklearne sile, iako je rekao da Rusija ne želi sukob s NATO-om predvođenim SAD-om.

"Sad još jednom potvrđujemo da je igra s vatrom, a oni su poput male djece koja se igraju šibicama, vrlo opasna stvar za odrasle ujake i ujne kojima je u jednoj ili drugoj zapadnoj zemlji povjereno nuklearno oružje", rekao je Lavrov novinarima u Moskvi.

"Amerikanci razgovore o Trećem svjetskom ratu jasno povezuju s nečim što će, ne daj Bože ako se dogodi, utjecati isključivo na Europu", rekao je Lavrov.

Dodao je da Rusija "razjašnjava" svoju nuklearnu doktrinu.


Ukrajina uspješno testirala svoju prvu balističku raketu

Volodimir Zelenski kazao je da je Ukrajina uspješno testirala svoju prvu balističku raketu domaće proizvodnje.

- Možda je prerano govoriti o tome, ali želim to podijeliti s vama, rekao je ukrajinski predsjednik na forumu ‘Neovisna Ukrajina 2024.‘ u Kijevu.

Čestitao je ukrajinskoj obrambenoj industriji na projektu, ali nije dao nikakve dodatne pojedinosti o oružju.


Ukrajina napreduje u Kursku

Ukrajinski general Oleksandr Sirski objavio je da se ukrajinska ofenziva u Kursku nastavlja. Vrhovni zapovjednik kaže da ukrajinske trupe kontroliraju 1294 četvorna kilometra ruskog teritorija i 100 naselja. Zarobljena su 594 ruska vojnika.

Sirskij se javnosti obratio na državnoj televizija i objasnio kako je jedan od ciljeva ukrajinskog upada u Kursk bio ‘odvratiti značajan broj neprijateljskih trupa s drugih područja‘, kao što su Pokrovsk i Kurakove u Donbasu.

- To smo uspješno napravili! Rusi su od početka svjesni koji je naš cilj i sada na područje Pokrovska gomila borbeno najspremnije jedinice, ali iz Donbasa su povukli čak 30.000 ljudi.


Rusi optužuju SAD

Rusija je, bez ikakvih dokaza koji bi im potvrdili tezu, optužila Sjedinjene Američke Države za pomoć Ukrajini u pokretanju napada na pograničnu regiju Kursk 6. kolovoza.

Šef ruske vanjske obavještajne službe Sergej Nariškin rekao je da Moskva ne vjeruje da su Ukrajinci operaciju planirali sami, izvještava državna novinska agencija TASS.


Ukrajinci pokušavaju upasti u Belgorod

Ukrajinske snage pokušale su se probiti u južnu rusku regiju Belgorod, navode ruski Telegram kanali, prenosi Sky News.

Izvještaji tvrde da je 500 ukrajinskih vojnika napalo dvije kontrolne točke u Nehotejevki i Šebekinu.

Regija Belgorod graniči s regijom Kursk, gdje su ukrajinske trupe zauzele teritorij nakon pokretanja invazije 6. kolovoza.

U poruci na Telegramu regionalni guverner Belgoroda rekao je da su se ‘pojavile informacije da neprijatelj pokušava probiti granicu‘.

Rusi tvrde da je granica ‘pod kontrolom‘ nakon pokušaja upada ukrajinskih snaga.

Belgorod i druga pogranična područja u stanju su visoke pripravnosti otkako je Ukrajina prije tri tjedna pokrenula munjeviti napad na susjednu regiju Kursk i osvojila dio teritorija s kojeg se Rusija još uvijek bori da ga izbaci.

- Prema ruskom ministarstvu obrane, situacija na granici i dalje je teška, ali pod kontrolom. Naša vojska provodi planirani rad. Molimo ostanite mirni i vjerujte samo službenim izvorima informacija, kazao je.

Masivni napadi Rusije projektilima i letjelicama na Ukrajinu drugi dan zaredom

Rusija je tijekom noći pokrenula nekoliko valova napada projektilima i bespilotnim letjelicama ciljajući Kijev i druge regije, priopćila je ukrajinska vojska rano u utorak, dan nakon najvećeg takvog napada Moskve u ratu.

Dvije su osobe ubijene u okrugu Krivij Rih, objavio je lokalni dužnosnik Evgen Sytnychenko na Telegramu. Jedan je muškarac, također, poginuo u napadu bespilotne letjelice Shahed u regiji Zaporižja, rekao je lokalni guverner Ivan Fedorov.

Sustavi protuzračne obrane kijevske regije raspoređeni su nekoliko puta tijekom noći kako bi odbili projektile i bespilotne letjelice koje ciljaju glavni grad Ukrajine, objavila je vojna uprava regije na Telegramu.

Reutersovi svjedoci izvijestili su o najmanje tri eksplozije tijekom noći u Kijevu.

Razmjeri napada pokrenutih u noći s ponedjeljka na utorak nisu još poznati, ali su ukrajinske zračne snage rekle da su zabilježile lansiranje nekoliko skupina dronova i polijetanje strateških bombardera Tu-85 i nadzvučnih presretača MiG-31 s ruskih aerodroma.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća, a iz Rusije nije bilo komentara.

Kremlj poriče da je ciljao civile u ratu koji je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo protiv manjeg ruskog susjeda invazijom u veljači 2022. godine. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njegovi napadi u ponedjeljak pogodili "sve označene mete" u kritičnoj energetskoj infrastrukturi Ukrajine.

Krivij Rih, Kijev te središnje i istočne regije Ukrajine bile su pod uzbunom za zračni napad veći dio noći. Pet civila možda je još pod ruševinama, a četvero je ozlijeđeno kao rezultat ruskog napada, objavio je na Telegramu Oleksandr Vilkul, čelnik vojne uprave Krivij Rih

"Vijesti su loše", dodao je.

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi očekuje se danas u ruskoj nuklearnoj elektrani Kursk kako bi procijenio situaciju nakon pokretanja iznenadne ukrajinske protuofenzive u regiji. Želi "neovisno procijeniti što se događa" obilaskom infrastrukture.

"Sigurnost svih nuklearnih elektrana središnje je i temeljno pitanje za IAEA", istaknuo je. (Hina)


Rusi i drugi dan vrše intenzivne raketne napade na Ukrajinu

Najmanje sedam osoba poginulo je u ponedjeljak u jednom od najvećih ruskih zračnih napada na Ukrajinu, piše BBC. Rakete i dronovi koje su Rusi ispalili na više od pola ukrajinskih oblasti pogodili su tamošnje strujne mreže. Rusija je potvrdila da je napala ukrajinsku energetsku infrastrukturu te ustvrdila da je pogodila sve mete koje je namjeravala pogoditi. U spomenutom su napadu ozlijeđeni deseci Ukrajinaca, a brojne su lokacije ostale bez struje. U cijeloj su se Ukrajini zbog ruskih zračnih udara oglasile sirene za zračnu opasnost i njezino je stanovništvo poslano u skloništa.

Zapovjednik Ratnog zrakoplovstva Ukrajine Mikola Olešuk rekao je da je Rusija na Ukrajinu ispalila 127 raketa i 109 dronova. On tvrdi da je ukrajinska protuzračna obrana oborila 102 rakete i 99 dronova. On je taj napad okarakterizirao kao "najmasivniji zračni napad". Poljska je rekla da je jedan "objekt" tijekom tog napada ušao u njezin teritorij.

Glasnogovornik poljske vojske Jacek Goryszewski rekao je da je najvjerojatnije riječ o dronu. Glasnogovornica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Farah Dakhlallah osudila je ruski napad na Ukrajinu te ruske upade u zračni prostor NATO-a proglasila "neodgovornima" i "potencijalno opasnima".

Prethodno se smatralo da je ruski zračni napad na Ukrajinu koji se dogodio u prosincu 2023. godine, a u kojem je ruska vojska na mete u Ukrajini ispalila 158 raketa i dronova, bio najveći takav napad koji se dogodio tijekom rata u Ukrajini.

Pored toga što je htjela uništiti ukrajinsku energetsku infrastrukturu, Moskva je u nedjelju i ponedjeljak htjela uništiti moral Ukrajinaca. Njihovo se raspoloženje značajno popravilo otkad su ukrajinske snage upale u Kursku oblast u Rusiji. Ruska ih je vojska u ponedjeljak htjela podsjetiti da ona u ratu još uvijek vodi glavnu riječ. BBC piše da je Moskvina poruka bila jednostavna - ruske snage bilo koju metu mogu pogoditi kada god požele.

image

Napad na Odesu

Oleksandr Gimanov/Afp
image

Napad na Odesu

Oleksandr Gimanov/Afp
image

Napad na Odesu

Oleksandr Gimanov/Afp
image

Napad na Odesu

Oleksandr Gimanov/Afp
image

Napad na Odesu

Oleksandr Gimanov/Afp
image

Napad na Odesu

Handout/UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE/AFP
image

Napad na Odesu

Handout/UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE/AFP
image

Napad na Odesu

Handout/UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE/AFP

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da su Rusi napali 15 ukrajinskih oblasti. Napali su ih dronovima, krstarećim raketama i supersoničnim raketama. Poginulih je bilo u Dnjepropetrovskoj (2), Zaporiškoj (1), Harkivskoj (1), Žitomirskoj (1) i Volinskoj (1) oblasti. U mnogim je ukrajinskim gradovima zbog ruskih napada nestalo struje i vode. U napadima je oštećena i hidroelektrana sjeverno od Kijeva.

image

Napad na Kijev

Handout/UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE/AFP
image

Napad na Kijev

Sergei SUPINSKY/AFP

Rusija ukrajinsku energetsku infrastrukturu napada od samog početka njihovog rata koji je traje od kraja veljače 2022. godine. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija od kraja ožujka do lipnja uništila pola ukrajinskih elektrana. Ukrajina sada struju kupuje od Europske unije, no količine koje kupi nisu dovoljne da namiri sve svoje potrebe. Prioriteti su joj bolnice i vojna postrojenja. Kijev je najavio da će pojedini dijelovi zemlje povremeno biti u mraku kako bolnice i vojni objekti ne bi imali problema s pristupom struji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 06:09