IZNENADNI UDAR

Ukrajina u velikoj ofenzivi: Svi gledaju prema Kursku, a oni izvršili amfibijski udar na Kinburnsku prevlaku!

Rusko ministarstvo obrane tvrdi pak da je napad odbijen: ‘Dio ukrajinskih snaga naletio je na mine, a dio je ubijen vatrenim oružjem‘

Kinburnska prevlaka

 X Screenshot/

Specijalne ukrajinske snage izvele su u petak amfibijski napad na Kinburnsku prevlaku, koju su okupirali Rusi, na sjeverozapadu Crnog mora. Uništili su šest ruskih oklopnih vozila i ubili 30-ak ljudi, objavila je ukrajinska vojna obavještajna agencija, a prenosi Reuters.

Rusi su Kinburnsku prevlaku u južnoj ukrajinskoj regiji Mikolajiv zauzeli još na početku invazije u veljači 2022. godine. Upravo zbog toga Ukrajina i dalje ne može ponovno otvoriti svoje luke Mikolajiv i Herson te iz njih izvoziti robu preko crnomorskog koridora.

- Kao rezultat napada na Kinburnsku prevlaku, koju su zauzeli Rusi, uništeno je šest jedinica neprijateljske oklopne tehnike i eliminirano 30-ak napadača - priopćili su Ukrajinci.

S druge strane, rusko ministarstvo obrane izvijestilo je da je napad odbijen.

- Dio ukrajinskih snaga naletio je na mine, a dio je ubijen vatrenim oružjem - piše ruska novinska agencija Interfax. Moskva je dodala i da je Kijev u spomenutoj operaciji izgubio 16 "diverzanata".

Ukrajinske snage izvele su napad na Tendrivsku prevlaku, također okupiranu od Rusije, u operaciji najavljenoj u srijedu. Riječ je o još jednom crnomorskom području južno od Kinburnske prevlake.

Nakon što su ukrajinske snage na ratom razorenom istoku zemlje mjesecima bile u pozadini, Kijev je pokušavao uzvratiti neprijatelju dalekometnim udarima i odvažnijim napadima. Ukrajinci su ovoga tjedna pokrenuli i iznenadnu ofenzivu na zapadnu rusku regiju Kursk, probijajući se na novu frontu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2024 13:21