POTPUNO BOLESNO

Ukrajinci bjesne zbog ruskog jelovnika u UN-u: ‘Pogledajte ga! To nisu ljudi, to su kanibali!‘

Svečanost je uslijedila dan nakon što su ruske snage izvele raketni napad na dječju bolnicu

Navodni jelovnik svečanog ručka povodom ruskog predsjedanja Vijećem sigurnosti

 Screenshot/X

Kyiv Independent, ali i Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, koji redovito na X-u objavljuje novosti o ratu u Ukrajini, prenijeli su vijest da je Rusija u utorak bila domaćin ručka povodom ruskog predsjedanja Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, a da je na jelovniku, između ostaloga, bilo ukrajinsko jelo Chicken Kyiv (ili Chicken Kiev).

Kyiv Independent se pozvao na informacije medijske kuće Ukrinform koje nisu neovisno potvrđene, a Geraščenko je na X-u objavio i fotografiju navodnog jelovnika iz kojeg se to jasno vidi. "Ova bića koja su izgubila svoj ljudski oblik još jednom su pokazala svijetu da su kanibali. To već svi znaju", komentirao je na X-u Geraščenko.

Naime, svečanost je uslijedila dan nakon što su ruske snage izvele raketni napad na dječju bolnicu Ohmadit u Kijevu, u kojem su ubijene dvije i ranjene 32 osobe. Osmero djece je hospitalizirano nakon napada.

Vijeće sigurnosti sastalo se u utorak kako bi raspravljalo o ruskom napadu na hitnom sastanku. Neposredno nakon zasjedanja rusko izaslanstvo priredilo je svečani ručak, piše Kyiv Independent te ističe da fotografija jelovnika otkriva da je glavno jelo bilo upravo Chicken Kiev. "Moralna degradacija ruske diplomacije je očita", rekao je za Ukrinform Sergij Kislicja, ukrajinski stalni predstavnik u Vijeću sigurnosti UN-a. Kislicja je također rekao da je ručak plaćen "krvavim novcem".

Tijekom hitnog sastanka, više članova Vijeća sigurnosti oštro je osudilo ruski raketni napad, dok je rusko izaslanstvo odbacilo odgovornost. "Da je to bio ruski projektil, od zgrade ne bi ostalo ništa, a djeca i većina odraslih bi bila mrtva, prije nego ranjena", rekao je tijekom sastanka Vasilij Nebenzja, ruski izaslanik pri UN-u.

Nakon udara na dječju bolnicu, brojni stručnjaci i ukrajinske sigurnosne službe tvrdili su da da je napad izveden ruskim projektilom Kh-101, no Moskva je to opovrgavala, tvrdeći opetovano - unatoč brojnim dokazima unazad dvije i više godine od početka agresije na susjednu zemlju, da njihove snage ne gađaju civilne mete i odgovornost za incident prebacivala na Ukrajince.

U utorak je i istraživačka stranica Bellingcat potvrdila da je analiza dokaza pokazala, uključujući snimke s društvenih medija i 3D model projektila, a stručnjaci za projektile potvrdili da je ruska krstareća raketa Kh-101 pogodila dječju bolnicu, čime se opovrgavaju tvrdnje ruskih i proruskih izvora koji su poricali odgovornost.

Rusija je 1. srpnja preuzela predsjedanje Vijećem sigurnosti. Svaka od 15 članica Vijeća, uključujući Rusiju, predsjedava VS-om mjesec dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:46