SNAŽNI UDAR

Ukrajinci HIMARS-ima uništili rusku vojnu bazu, šire se uznemirujuće snimke: ‘Puno je žrtava...‘

U udaru na ruski vojni poligon za vježbu navodno je ubijeno 50 ruskih vojnika, javljaju Telegram kanali

Sustav HIMARS; ilustracija

 Juni Kriswanto/Afp

Ukrajinske snage udarile su HIMARS-ima (High Mobility Artillery Rocket System) na rusku vojnu bazu u okupiranom Donjecku što je prouzročilo ‘značajne žrtve‘, piše Newsweek.

Po društvenim mrežama kruže eksplicitne snimke koje pokazuju razorne posljedice napada. Iako zasad nema potvrde gdje su i kad točno snimljene, neovisni ruski Telegram kanal ASTRA navodi kako su nastale na ‘poligonu za trening nedaleko Donjecka‘.

Kanal pritom citira ruski vojni kanal Alex Parker Returns, koji navodi kako je napad izvršen ‘HIMARS-ima s kasetnim punjenjem dok je u tijeku bila vojna vježba‘.

‘Mnogo je žrtava. Možete pogriješiti, ali ne možete lagati‘, čuje se na snimci koja traje 11 sekundi.

Neki drugi ruski telegram kanali kažu kako je u napadu poginulo 50 ljudi.

Ukrajinske snage već su u nekoliko navrata upotrijebile su HIMARS-e koje je poslao Washington, uključujući napade u okupiranim regijama Donjeck i Luhansk.

Kremlj još od prve invazije 2014. istočne Ukrajine nastoji zauzeti te dvije čitave oblasti koje zajedno tvore regiju Donbas.

HIMARS-i su omogućili Ukrajini da uništi najnapredniji ruski protuavionski raketni sistem. Washington je Ukrajince od početka rata u veljači 2022. opskrbio s najmanje 39 HIMARS-a.

U veljači ove godine je Serhij Bratčuk, ukrajinski dužnosnik u južnoj Ukrajini, rekao da su snage Kijeva HIMARS-ima napale ruski poligon za vježbu nedaleko grada Volnovaha u Donjecku.

U objavi na svojem Telegram kanalu, rekao je da je u udaru ubijeno 65 ruskih vojnika nedaleko sela Trudivska gdje su bili stacionirani pripadnici ruske 30. zasebne gardijske motorizirane streljačke brigade.

Citirajući neimenovane izvore, ruska ispostava BBC-ja kako su Ukrajinci u napadu upotrijebili dva projektila.

Bratčuk je objavio i dva neprovjerena, ali vrlo eksplicitna videa koji prikazuju ‘posljedice‘ napada HIMARS-ima.

U ranijem napadu HIMARS-ima također na ruski poligon za vježbu u okupiranom dijelu Hersonske oblasti, poginulo je 60 ruskih vojnika.

‘Masovna likvidacija Rusa blizu Podo-Kaljnivke u Hersonskoj oblasti‘, rekao je na X-u Serhij Sternenko, ukrajinski aktivist dodajući da ‘nisu svi preživjeli‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 12:57