ŠTO PLANIRA KIJEV?

Ukrajinci pauzirali ofenzivu, otpor je presnažan: ‘Rusija je iskoristila svoju zračnu nadmoć‘

‘Nećemo vidjeti napade u sljedećih sedam dana‘, rekao je Margo Grosberg, šef vrlo dobro obaviještene estonske obavještajne službe
 Anatoli Stepanov/AFP

Nakon što je naišla na čvrstu mrežu ruske obrane, ukrajinska ofenziva je ulaskom u drugi tjedan odlučila nakratko pauzirati ofenzivne operacije. Na okupiranim ukrajinskim područjima Rusi su izgradili tri linije teško penetrirane obrane, čime su natjerali ukrajinske snage da stopiraju kontraofenzivne operacije i evaluiraju plan daljnjih napada. "Nećemo vidjeti ofenzive u sljedećih sedam dana", rekao je Margo Grosberg, šef estonske obavještajne službe.

The Wall Street Journal slično je izvijestio da su ukrajinske snage uglavnom zaustavile svoje napredovanje posljednjih dana, dok ukrajinsko zapovjedništvo preispituje vojne taktike. Ako se pogleda stanje na terenu, uistinu se čini kao da traje operativna stanka. Institut za ratne studije (ISW) je primijetio kako Kijev još nije stavio u pogon većinu svojih raspoloživih snaga i da još uvijek nije pokrenuo svoje glavne napore u južnoj i istočnoj Ukrajini.

Cijela fronta

Operativna pauza ne znači automatski kraj ukrajinske ofenzive, već se radi o uobičajenoj značajki velikih ofenzivnih pothvata. Rusija je iskoristila svoju zračnu nadmoć i ograničenu protuzračnu obranu Kijeva kako bi napala ukrajinske oklopne kolone i zaustavila nekoliko napada, uništavajući dio sofisticiranog zapadnog oružja kojim Ukrajina raspolaže.

To je natjeralo ukrajinske postrojbe da privremeno stopiraju svoje napade i zauzmu obrambeni stav. Osim toga, Rusija zasad učinkovito koristi topništvo i minska polja kako bi odvratila ukrajinsku ofenzivu.

Slično tako je i Rusija bila prisiljena na operativnu stanku u srpnju 2022. usred ofenzive u Donbasu. Stanka je omogućila ruskim snagama da se pregrupiraju i pripreme pojačanja za ponovni napad. Dok jedni govore o ukrajinskoj pauzi, drugi trenutačne poteze ukrajinskih snaga zapravo nazivaju prvom fazom ofenzive, u kojima vojnici uglavnom izvode izviđanja kako bi pronašli ranjive točke u ruskoj obrani.

Istočna obala

Međutim, čini se kako pauza ne traje na cijeloj fronti te ISW izvještava kako su Ukrajinci nastavili protuofenzivne operacije u najmanje četiri sektora fronte. Satelitske snimke pokazuju da su ukrajinske snage napredovale 30 kilometara južno od Kreminne.

Vojna uprava grada Avdiivke je izvijestila kako su ukrajinske snage napredovale više od kilometra sjeverno od Avdiivke u Doneckoj oblasti. Ruski izvori pišu kako su ukrajinske snage postigle lokalizirane uspjehe južno od Velike Novosilke na administrativnoj granici između Donecka i Zaporoške oblasti.

U međuvremenu Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je da je tijekom posljednjih deset dana Rusija vjerojatno počela premještati dijelove svojih snaga s istočne obale Dnjipra kako bi ojačala Zaporižje i Bahmut.

Što Kijev planira

1. Na okupiranim ukrajinskim područjima Rusi su izgradili tri linije teško penetrirane obrane, čime su natjerali ukrajinske snage da stopiraju operacije
2. Rusija je iskoristila zračnu nadmoć i ograničenu protuzračnu obranu Kijeva kako bi napala ukrajinske oklopne kolone i zaustavila nekoliko napada, uništavajući dio sofisticiranog zapadnog oružja
3. Pauza ne traje na cijeloj fronti te ISW izvještava kako su Ukrajinci nastavili protuofenzivne operacije u najmanje četiri sektora fronte

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:25