BORBE NA ISTOKU

Ukrajinci podigli zastavu u centru ključnog grada u Donjecku, koji su Rusi osvojili prije tri tjedna: Ali još ništa nije gotovo...

Također, ruske snage su preuzele kontrolu nad kaznionicom u Toretsku

Arhivska fotografija

 Aa/abaca/abaca Press/profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ruske snage preuzele su kontrolu nad selom Memrik, u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck, javlja ruska državna novinska agencija TASS - pozivajući se na ministarstvo obrane zemlje.

Ruske snage kontroliraju 80% istočne regije, a cilj im je u potpunosti preuzeti kontrolu nad Donbasom.

Na istočnoj fronti se izmjenjuju ruski i ukrajinski napadi. Pripadnici ukrajinske 63. mehanizirane brigade podigli su, vjerojatno tijekom vikenda, ukrajinsku zastavu u gradu Niu-Yorku u regiji Donjeck. Prethodnih dana na tom području se odvijao ukrajinski protunapad.

Uz pomoć Azovskog bataljuna, 53. mehanizirana brigada ukrajinske vojske uspjela je napasti svojim tenkovima T-72 i T-64, kao i borbenim vozilima BMP.

Borba za Niu-York nije gotova. Ukrajinski Centar za obrambene strategije poručuje kako se borbe nastavljaju na sjevernom i istočnom dijelu grada, sjeverno od samog grada i u dijelu Nelipivke.

Podsjetimo, 20. kolovoza ruska vojska je preuzela kontrolu nad mjestom New York koje su opisali kao strateški važno logističko središte.

Moskva je posljednjih tjedana pojačala zračne napade na velike ukrajinske gradove, nastojeći odbiti veliku ukrajinsku ofenzivu u ruskoj regiji Kursk. Kijev je pokrenuo svoju ofenzivu u Kursku u nadi da će natjerati Rusiju da razmjesti svoje trupe koje trenutačno napreduju na istoku zemlje. No čini se da Moskva u regiji Doneck pojačava napade. U kolovozu su ondje zabilježena najveća ruska teritorijalna osvajanja u gotovo dvije godine.

Ruska vojska u nedjelju je objavila da je zauzela Novohrodivku u istočnoj Ukrajini te da napreduje prema strateški značajnom Pokrovsku.

Ovaj gradić smješten je dvadesetak kilometara od Pokrovska, važnoga logističkog čvorišta ukrajinske vojske. Pokrovsk je već nekoliko tjedana meta ruskih trupa koje se bore protiv ukrajinskih trupa, brojčano inferiornijih i bez oružja.

Također, ruske snage su preuzele kontrolu nad kaznionicom u Toretsku, nakon višetjednih bitki u tom dijelu bojišnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 12:48