STANJE NA BOJIŠNICI

Ukrajinci u iščekivanju ofenzive na Kijev: ‘Rusija je zbog neuspjeha invazije promijenila taktiku‘

Ukrajinska je vlada objavila da su ruski avioni bombardirali bjeloruska mjesta Kopani, Buhliči i Verhni Terebež kako bi okrivili ukrajinsku stranu

Infografika bojišta u Ukrajini prema podacima dostupnima u nedjelju do 16 sati

 Adrijan Veldić, Tomislav Botić, Boris Igrec

U nedjeljno jutro u Ukrajini se na meti ruskog topništva našla vojna baza pokraj grada Lavova za zapadu zemlje, a ponovno je raketiran i grad Ivano-Frankivsk, smješten 114 kilometara južno od Lavova. Detonacije su se, javljaju reporteri s terena, čule i u nedalekoj Poljskoj. U Lavovu, u koji je evakuirano diplomatsko osoblje iz Kijeva i u koji su se prethodnih dana slijevale rijeke izbjeglica iz istočnijih dijelova zemlje, tijekom noći svirale su zračne uzbune, a potom su se čuli udari.

Gradonačelnik Ivano-Frankivska Ruslan Marcinkiv za BBC je rekao da je ondje gađana zračna luka. Agencija Interfax prenijela je izjave Antona Mironoviča, glasnogovornika Akademije kopnenih snaga ukrajinskih oružanih snaga, da je napadnuta baza u Javorivu. Prema prvim vijestima, poginulo je najmanje 35 osoba, dok ih je više od 134 ranjeno.

Riječ je o vojnom učilištu, najvećem u zapadnom dijelu Ukrajine gdje su ukrajinske snage redovito izvodile vojne vježbe s NATO-om. Baza se nalazi 12 kilometara od poljske granice i 50-ak kilometara od Lavova. Vjeruje se, kako su navele gradske vlasti, da je ispaljeno osam projektila. Poslije je iz baze javljeno o 30 raketa koje su pogodile bazu. Subotu su obilježili vojni pokreti istočno od Kijeva i sjeverno od Krima.

Međutim, ruske snage i dalje se bore s logističkim problemima i sve većim brojem stradalih vojnika. Iako se to očekivalo, ruska vojska nije poduzela ofenzivu na Kijev tijekom subote. Ruske su snage malo napredovale oko grada Černihiva i u smjeru istočnih granica Kijeva nakon višednevne pauze. Nastavak ukrajinskih protunapada u subotu je prijetio daljnjem narušavanju komunikacijskih veza ruske vojske u sjeveroistočnoj Ukrajini. Ruske su snage, prema vlastitim riječima, osvojile istočno predgrađe Mariupolja, grada koji nastavljaju granatirati u pokušaju da ga natjeraju na kapitulaciju.

Ruske snage u subotu nisu poduzele novu ofenzivu sjeverozapadno od Kijeva, i to je bio drugi dan njihova "mirovanja" zaredom na toj fronti. Ruska je vojska djelomično obnovila napade na sjeveroistoku Kijeva i ponovila pokušaj da okruži Černihiv. Ukrajinska protuofenziva na sjeveroistoku zemlje vjerojatno tjera ruske snage da fokus prebace s operacija u smjeru Kijeva kako bi konsolidirale svoju dugu komunikacijsku liniju. Ukrajinske su snage objavile da su Rusi poduzeli novi napad sjeveroistočno od Hersona uzduž zapadne obale Dnjipra.

Ukrajinska vojska tvrdi da je do subote oštetila ili uništila 31 bataljunsku taktičku skupinu. Navode da je osamnaest skupina onesposobljeno za borbu, a 13 ih je potpuno uništeno. Američki obavještajci procjenjuju da je na granicu s Ukrajinom Moskva poslala oko 120 takvih skupina.

Iz Kremlja su u međuvremenu stigla upozorenja da će zaustavljati pošiljke vojne pomoći za Ukrajinu. Rusija je objavila da će zapadne pošiljke smatrati legitimnom vojnom metom. Ukrajinsko zapovjedništvo i dalje kao velike probleme ističe rusku logistiku i pad raspoloženja među ruskim vojnicima. Prema njihovim navodima, Rusija je od subote promijenila taktiku zbog neuspjeha u originalnom planu ofenzive. Ruski vojnici nastavljaju napuštati opremu, a povećava se i broj ruskih dezertiranja i predaje ukrajinskim snagama. Također navode da je Rusija počela pozivati novake iz Donecka i Luhanska da dođu ratovati na zapad Ukrajine, ali i plaćenike iz Abhazije i Južne Osetije te ruske zatvorenike. Ukrajinski izvori tvrde da su ruski zapovjednici dali dozvolu vojnicima za pljačku civilnih trgovina i kuća kako bi se riješili problemi s dostavom zaliha.

Ukrajina je objavila da su ruski avioni bombardirali bjeloruska mjesta Kopani, Buhliči i Verhni Terebež kako bi okrivili ukrajinsku stranu. Zbog toga je Bjelorusija podignula vojno osiguranje svojih granica, navodi ukrajinsko zapovjedništvo. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da je Rusija već prije upozorila Sjedinjene Države da je "pumpanje Ukrajine naoružanjem" opasno i da pošiljke pretvara u vojne mete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 21:41