SUDAR S REALNOŠĆU

Ukrajini napokon stižu avioni F-16, ali nisu svi u ekstazi: ‘Dobit će ih 60, a znate li koliko imaju pilota?‘

Iako će F-16 biti važan faktor kada stignu, dug je put da se iz njih izvuče maksimum

Borbeni avion F-16 Zračnih snaga Belgije

 Gerard Gaudin/afp/profimedia/Gerard Gaudin/afp/profimedia

Napokon je došao kraj čekanju dugo očekivanom transferu doniranih F-16 Vipera u Ukrajinu. Očekuje se da će biti operativni tijekom ovog ljeta, tvrde američki, danski i nizozemski dužnosnici, javlja portal The Warzone.

- Zadovoljstvo mi je objaviti da je započeo transfer aviona koji dolaze iz Danske i Nizozemske, rekao je na NATO samitu američki državni tajnik Antony Blinken. ‘Ti će zrakoplovi ovog ljeta letjeti nebom Ukrajine kako bi se još učinkovitije branili od ruske agresije‘.

Američki predsjednik Joe Biden, nizozemski premijer Dick Schoof i danska premijerka Mette Frederiksen dali su zajedničku izjavu o avionima F-16 u srijedu. Oni su osigurani u okviru Koalicije sposobnosti zračnih snaga za Ukrajinu.

- Mi, su-čelnici Koalicije sposobnosti zračnih snaga za Ukrajinu, radili smo na davanju operativnih borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini, stoji u priopćenju. - Proces prijenosa ovih F-16 sada je u tijeku, a Ukrajina će letjeti s operativnim F-16 ovog ljeta. Trenutačno ne možemo dati dodatne pojedinosti zbog operativnih sigurnosnih pitanja.

Troje čelnika također su izrazili zahvalnost Belgiji i Norveškoj što su se obvezale osigurati daljnje zrakoplove, te ostalim članovima Koalicije sposobnosti zračnih snaga na njihovoj potpori.

Koalicija je, kažu, posvećena daljnjem jačanju ukrajinskih zračnih sposobnosti, što će uključivati ​​eskadrile modernih višenamjenskih zrakoplova četvrte generacije F-16. Koalicija namjerava podržati njihovu održivost i naoružanje, kao i daljnju obuku za pilote kako bi se poboljšala operativna učinkovitost.

Nakon mjeseci rasprave o tome treba li Ukrajini dati F-16, odluka je pala u kolovozu 2023. kada su Danska i Nizozemska službeno obećale Ukrajini desetke Vipera. No, problem za Ukrajinu jest nedostatak obučenih pilota, piše Kyiv Post.

- Ukrajinske zračne snage uskoro će dobiti otprilike 60 zrakoplova, a imamo samo između 15 i 20 pilota obučenih za rad na njima. Da bi se povećala učinkovitost flote, za taj broj aviona trebalo bi nam 90-120 pilota, naveli su.

Trebat će godine da ukrajinski piloti F-16 postanu vrlo vješti u svemu što Viper nudi, uključujući izvršavanje složenih misija zajedno s manje iskusnim borbenim zrakoplovcima. Iako će F-16 biti važan faktor kada stignu, dug je put da se iz njih izvuče maksimum, zaključuje The Warzone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. kolovoz 2024 21:59