PILOTI POGINULI

Ukrajinski F-16 prvi put uništio najjači neprijateljski adut u zraku, ruski blogeri bijesni: ‘Bit će toga još, u lovu su!‘

Informaciju da je ukrajinski F-16 srušio Suhoh Su-34 objavili su ruski vojni blogeri

Ostaci srušenog borbenog zrakoplova Suhoj Su-34/Arhivska fotografija

 Yuliia Ovsiannikova/Nurphoto Via Afp

Ukrajinske zračne snage srušile su jedan ruski zrakoplov, kako je izvijestio jedan ruski proratni vojni bloger povezan s ruskim zračnim snagama, dok je drugi nadogradio informaciju objavivši da je zrakoplov Suhoj Su-34 oborio ukrajinski F-16. Niti jedno od ovih izvješća nije potvrđeno.

Popularni Telegram kanal Fighterbomber prvo je objavio u subotu poruku koja je izgledala kao posveta izgubljenom borbenom zrakoplovu Su-34 i njegovoj posadi. Pored slike nadzvučnog lovca bombardera srednjeg dometa, koji bio glavni oslonac ruskog zrakoplovstva u ratu Vladimira Putina u Ukrajini, pisalo je ‘zemlja je nebo, braćo‘.

Prokremaljski Telegram kanal VDV za Poštenje i Pravdu potom je podijelio objavu dodajući više detalja. "Hitno!!! Naš Su-34 je oboren. Posada je poginula", objavljeno je na kanalu, uz dodatak da je letjelicu "očigledno oborio F-16, koji se nalazio iznad teritorija pod neprijateljskom kontrolom".

image

Borbeni zrakoplov Suhoj Su-34/Ilustracija

-/sputnik/profimedia/-/sputnik/profimedia

Također je rečeno da je zrakoplov oboren tijekom izbacivanja bombe "otprilike 50 km od linije bojišnice", ali nisu navedene pojedinosti o tome otkud dolaze te informacije. "Uskoro će biti još takvih gubitaka. NATO je poslao F-16 u lov", rečeno je. "Kao rezultat toga, gubici našeg pješaštva će se povećati", dodaje se.

Ukrajina je u kolovozu priopćila da je primila svoju prvu pošiljku zrakoplova četvrte generacije američke proizvodnje, nakon što je američki predsjednik Joe Biden konačno dopustio njihovu isporuku iz trećih zemalja.

Norveška, Belgija, Nizozemska i Danska članice su koalicije zemalja koje su Kijevu obećale više od 85 borbenih lovaca F-16, za koje se i u Kijevu i u koaliciji nadaju da će pružiti bolju zračnu moć Ukrajini od zrakoplova iz sovjetske ere na koje se zemlja do sada oslanjala.

image

Ukrajinski borbeni zrakoplovi F-16 na pokaznom letu

Ukrainian Presidency/handout/Anadolu Via Afp

Proukrajinski korisnici društvenih medija ubrzo su na društvenim mrežama počeli dijeliti tvrdnje da je oboren ruski borbeni zrakoplov i da je u to možda bio umiješan ukrajinski F-16. "Ruski kanali već tvrde da je F-16 oborio ruski borbeni zrakoplov", glasi jedna od objava. "F-16 oborio je ruski SU-34. To je upravo ono zbog čega su F-16 u Ukrajini. Za sada su to potvrdili samo ruski izvori - čekamo", napisao je drugi korisnik društvenih mreža. Novinar Euan MacDonald napisao je: "Odlične vijesti, ako su istinite".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. listopad 2024 07:52