UBIJAO SAMO CRNCE

Umro je zloglasni masovni ubojica, samo nekoliko dana nakon što su otkriveni strašni detalji njegovih zločina

Sestra jedne od njegovih žrtava rekla je kako se nada da će policija ponovno otvoriti slučajeve za istragu unatoč njegovoj smrti

Louis van Schoor

 Screenshot: Youtube

Umro je Louis van Schoor, osuđeni masovni ubojica iz Južnoafričke Republike, poznat kao ‘Ubojica iz apartheida‘.

72-godišnji van Schoor je bio u bolnici zbog infekcije noge, a njegova kći je rekla da je umro u četvrtak poslijepodne ‘zbog komplikacija uzrokovanih sepsom‘, piše BBC.

Van Schoorova smrt dogodila se manje od tjedan dana nakon BBC-jeve istrage o njegovoj prošlosti, koja je otkrila užasne nove detalje o nizu ubojstava koje je izvršio kasnih 1980-ih tijekom posljednjih godina vladavine bijele manjine.

Sestra jedne od njegovih žrtava izjavila je za BBC kako se nada da će policija ponovno otvoriti slučajeve za istragu unatoč njegovoj smrti.

Kako je Jutarnji već pisao, tijekom trogodišnjeg razdoblja 1980-ih Van Schoor, koji je radio kao zaštitar, ubio je najmanje 39 ljudi. Sve njegove žrtve bile su crne boje kože. Najmlađi je imao samo 12 godina. Ubojstva su se dogodila u u južnoafričkom gradu East Londonu.

Imao je ugovor za zaštitu do 70% tvrtki u vlasništvu bijelaca, uključujući restorane, trgovine, tvornice i škole. Dugo je tvrdio da su svi koje je ubio bili kriminalci uhvaćeni na djelu kako provaljuju u te zgrade. Navodno se u većini slučajeva radilo o očajnim ljudima, koji su pokušavali na neki način doći do hrane.

Van Schoor je uhićen 1991. nakon političkih promjena koje su se u zemlji dogodile nakon puštanja iz zatvora političkog aktivista Nelsona Mandele.

Osuđen je za samo sedam ubojstava, jer je sud odredio da se u većini slučajeva radilo o opravdanoj likvidaciji provalnika, koji su po zakonu ovog rasističkog sustava smjeli biti upucani ako su pokušali pobjeći.

Neki od onih koji su preživjeli su ispričali kako ih je van Schoor upucao kad su već imali ruke u zraku i predali se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. kolovoz 2024 07:01