RAT PROTIV IS-a

UN UPOZORAVA 'Ako Kobani padne u ruke džihadista dogodit će se masakr kao u Srebrenici 1995.!'

'Ako grad padne, 700 uz još 12.000 ljudi, osim boraca, bit će vjerojatno masakrirano'
 AFP

ŽENEVA - UN-ov izaslanik pozvao je u petak Tursku da spriječi pokolj u pograničnom sirijskom gradu Kobaniju kojemu prijete borci Islamske države, ističući bojazan od ponavljanja masakra u Srebrenici 1995. kada su snage bosanskih Srba ubile tisuće muslimana.

Staffan de Mistura, UN-ov izaslanik za Siriju, apelirao je na Ankaru da "dobrovoljcima" dopusti prelazak granice kako bi pomogli kurdskim borcima koji brane taj grad uz granicu s Turskom.

Oživio je sjećanja na raspad Jugoslavije kada su snage bosanskih Srba upale u Srebrenicu, tada UN-ovu zaštićenu zonu, i ubile oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

"Sjećate li se Srebrenice? Mi se sjećamo. Nikada je nećemo zaboraviti i vjerojatno si nikad nećemo oprostiti", rekao je de Mistura na konferenciji za novinare.

Turska je rasporedila tenkove na brdu s pogledom na Kobani, ali odbija intervenirati bez šireg sporazuma sa SAD-om i ostalim saveznicima u građanskom ratu u Siriji.

Ankara je spriječila turske Kurde da prijeđu granicu i priključe se Kurdima koji brane grad od nadirućih sunitskih militanata.

"Apeliramo na turske vlasti da dopuste dolazak dobrovoljaca i njihove opreme kako bi mogli ući u grad i pomoći obrani", istaknuo je de Mistura u Ženevi.

Predviđajući pad Kobanija ako se grad "ostavi na cjedilu", dodao je da je samoobrana međunarodno ljudsko pravo.

Dok je većina stanovništva izbjegla pred ofenzivom Islamske države, između 500 i 700 uglavnom starjih stanovnika još se skriva u Kobaniju.

Osim njih, između 10.000 i 13.000 stanovnika nalazi se u obližnjem pograničnom području između Sirije i Turske i samo je jedan mogući izlaz iz grada.

"Ako grad padne, 700 uz još 12.000 ljudi, osim boraca, bit će vjerojatno masakrirano", rekao je de Mistura. "Ne možemo i ne smijemo šutjeti na izravnu prijetnju civilima", naglasio je.

Padne li Kobani, 400 kilometara od 900 kilometara duge sirijsko-turske granice naći će se u rukama Islamske države.

ŽESTOKE BORBE Džihadisti potiskuju Kurde iz sjevernog Kobanija. Po svaku cijenu žele do granice

Podsjetimo, džihadisti Islamske države (IS) pokušavali su u petak potisnuti kurdske snage iz sjevernog dijela sirijskog grada Kobanija i probiti se do graničnog prijelaza prema Turskoj, dok Washington poziva Ankaru da intervenira.

IS napreduje u Kobaniju koji je postao simbol otpora toj ultraradikalnoj islamističkoj skupini odgovornoj za užasne zločine u Siriji i u Iraku, usprkos zračnim udarima koje je međunarodna koalicija zadnjih sati izvela na njihove položaje na prilazima gradu.

Više od tri tjedna nakon početka ofenzive na taj strateški kurdski grad na sjeveru Sirije koji opsjedaju s juga, s istoka i sa zapada, džihadisti su od ponedjeljka zauzeli trećinu toga grada i pokušavaju se probiti do njegove sjeverne granice, gotovo kilometar od turske granice.

"Žele se po svaku cijenu probiti do graničnog prijelaza s Turskom držeći u okruženju sjeverni dio" grada, rekao je direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) Rami Abdel Rahman.

No da bi to učinili, moraju zauzeti "sigurnosnu zonu" u kojoj je glavni stožer kurdskih snaga koje su je u petak žestoko branile, navodi ta nevladina organizacija. "Borbe se vode istočno i jugoistočno od te zone".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:26