PROSVJED U IZRAELU

Upali u vojnu bazu kako bi podržali vojnike koji su mučili Palestince: ‘Tamo se događa ozbiljno seksualno zlostavljanje‘

Izraelska vojska priopćila je da je njezin glavni odvjetnik naredio istragu ‘nakon sumnje na ozbiljno zlostavljanje zatvorenika‘

Prosvjed ispred vojne baze Sde Teman

 Menahem Kahana/Afp

Izraelski krajnje desničarski prosvjednici provalili su u vojnu bazu kako bi dali podršku vojnicima optuženima za teško zlostavljanje jednog palestinskog zatvorenika, piše BBC.

Ispred kompleksa Sde Teiman okupila se masa ljudi nakon što je izraelska vojna policija ušla u njega kako bi privela rezerviste nad kojima se provodi istraga.

Premijer Benjamin Netanyahu oštro je osudio incident i pozvao na ‘trenutačno smirivanje strasti‘.

image

Prosvjed ispred vojne baze Sde Teman

Menahem Kahana/Afp

Prosvjednici su provalili i u drugu vojnu bazu, Beit Lid, u kojoj se održava ispitivanje rezervista, ali su policajci uspjeli razbiti prosvjed.

U bazi Sde Teiman, u blizini Beershebe u južnom Izraelu, već se mjesecima, navodno, događaju ozbiljna zlostavljanja zatvorenika iz Gaze.

Lokalni mediji javljaju da je najmanje devet izraelskih vojnika optuženo za zlostavljanje palestinskog zatočenika, osumnjičenog borca ​​Hamasa koji je zarobljen u Gazi.

Izraelski mediji pišu o ozbiljnom seksualnom zlostavljanju i ozljedama anusa zbog kojih nije mogao hodati te je hospitaliziran.

Izraelska vojska priopćila je da je njezin glavni odvjetnik naredio istragu ‘nakon sumnje na ozbiljno zlostavljanje zatvorenika‘.

U ponedjeljak su deseci prosvjednika, uključujući krajnje desničarske zastupnike iz izraelske vladajuće koalicije, probili kroz vrata baze dok su drugi pokušavali prijeći ogradu, uzvikujući ‘nećemo napustiti naše prijatelje, pogotovo ne zbog terorista‘.

Neki su vojnici u bazi navodno upotrijebili suzavac protiv pripadnika vojne policije koji su došli privesti rezerviste.

image

Prosvjed ispred vojne baze Sde Teman

Menahem Kahana/Afp

Načelnik stožera izraelske vojske general pukovnik Herzi Halevi rekao je da je provala u Sde Tieman bila ‘iznimno ozbiljna i protuzakonita‘.

‘U jeku smo rata i ovakvi postupci ugrožavaju sigurnost države”, rekao je. ‘Oštro osuđujem incident i radimo na uspostavljanju reda u bazi.‘

Ministar obrane, Yoav Gallant, rekao je da se istraga o ponašanju vojnika mora nastaviti te da se ‘čak i u vrijeme ljutnje, zakon odnosi na sve‘.

Međutim, neki izraelski političari osudili su uhićenje rezervista. Itamar Ben-Gvir, krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti, nazvao je njihovo pritvaranje ‘sramotnim‘.

Od napada Hamasa 7. listopada, izraelske su vlasti zarobile tisuće Palestinaca, često bez pravnog zastupnika.

Zdravstveno osoblje poljske bolnice u Sde Teimanu, ispričalo je da su zatvorenicima stavili povez na oči, vezali ih za krevete te da nisu imali prostup toaletu već su bili prisiljeni nositi pelene.

image

Prosvjed ispred vojne baze Sde Teman

Menahem Kahana/Afp

Prošlog mjeseca, izraelske novine Haaretz objavile su tvrdnje liječnika u Sde Teimanu da je dvojici zatvorenika izvršena amputacija nogu zbog strašnih ozljeda prouzročenih vezivanjem lisicama.

Tamošnji zatočenici rekli su novinarima i dužnosnicima Ujedinjenih naroda da su bili pretučeni i napadnuti. Izraelske obrambene snage (IDF) opovrgnule su sustavno zlostavljanje.

Mnogi stanovnici Gaze koje je uhapsila izraelska vojska pušteni su bez optužbi nakon ispitivanja.

Amnesty International je ovog mjeseca pozvao Izrael da ukine beskrajno pritvaranje Palestinaca iz Gaze i, kako je rekao, ‘neobično mučenje‘ u zatvorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 19:09